Efter at der nu er kommet styr på helixen ved Sundborg station, er tiden kommet til at tænke nærmere over sporplanen. Derfor har jeg været ved at lege med sporplanlægningsprogrammet WinTrack, der i en prøveversion kan hentes gratis på nettet. Det er der kommet nedenstående tegning ud af.

Her er så version 2 af sporplanen for stationsarealet omkring Sundborg. Version 1 kan findes i bloggens første artikel, “Planen”
Som udgangspunkt kan man sige, at sporplanens hovedspor beskriver en vinkel på 90 grader mellem de to fikspunkter: Nedkørslen til helixen i øverste højre hjørne og udkørslen til resten af anlægget i nederste venstre hjørne. Øvelsen går derfor ud på at få disse to punkter forbundet på den mest naturtro måde. Hvis man sammenligner med skitsen fra bloggens første artikel om ”Planen” kan man se, hvordan jeg har forsøgt at få en mere sammenhængende og glidende bevægelse i stationens hovedspor ligesom hovedsporerne og opstillingssporene på godsristen nu i højere grad løber parallelt. Den bløde bue har den fordel, at den 1,5 – 2m lange perron, der kommer til at ligge mellem stationens hovedspor (spor 2 og 3 markeret med røde pile), og hvor de lange persontog skal standse, også vil blive kurvet. Det vil til sin tid give stationen et mere organisk og mindre stift udseende.
Spor 1, tættest på stationsbygningen (på tegningen markeret med en lilla pil), skal dels være overhalingsspor, hvor langsommere lokale persontog på hovedbanen kan trække ind, når de skal passeres af hurtigere tog, dels skal togene fra sidebanen ankomme og afgå herfra. Sidebanetrafikken betyder imidlertid, at tog med jævne mellemrum vil være nødt til at køre en kort strækning mod trafikken på spor 2. På tegningen har jeg med en stiplet linje markeret en alternativ mulighed, hvor spor 1 starter helt ude ved diamanten i venstre hjørne og derefter har sin egen indkørsel helt ind til stationsbygningen. Dermed undgår man at køre mod trafikken på hovedbanen. Ulemperne er en mere kompliceret sporplan med et ekstra englænderskifte, der udover at ville forhøje anlægsudgifterne, også vil gøre sporplanen noget ”tungere” at se på. Bemærkninger, betragtninger og gode forslag om denne problemstilling modtages meget gerne.
I forhold til den første skitse er posthuset med tilhørende spor flyttet fra stationens venstre, til den højre side. Postsporet vil derved blive delvist overdækket idet det vil gå ind under vejbroen og ind i posthusets kælder.
Posthuset vil nemlig efter den aktuelle plan, ligesom denne del af Sundborg by og formentlig også stationen, komme til at ligge i niveau +1, hævet ca. 7 cm over perronniveau. At lade baggrunden hæve er et velkendt modeljernbanetrick, der snyder øjet og giver mere perspektiv og dybde i anlægget. Et forhold der så skal tages højde for, er at stations- og posthusbygningerne i så fald vil skulle bygges selv, eller fremstilles af kraftigt ombyggede industrimodeller, men det er der jo også en udfordring i.
At hæve byen til anlæggets 1. sal vil også give mulighed i forhold til den del af industrisporene, der har forbindelse med havnen. Det har vist sig, at det bliver vanskeligt at føre sporene fra diamanten på tegningens venstre side tilstrækkeligt langt over mod den venstre væg, uden at give sporene nogle kraftige kurver, oven i købet i ”S”-form. En løsning som skitseret på tegningen kunne være et forbindelsesspor ind gennem industriområdet, op til bagvæggen, og derfra rangering ind på havneområdet. Denne del af tegningen er ikke færdig, hvis man ser nøje efter vil man se, at der p.t. ikke er sporforbindelse til alle de skitserede industri og havnespor. Bemærkninger og forslag vil også her være meget velkomne. Udtræksporet ind under byen kunne også udnyttes som et ”ud i verden opstillingsspor”, hvor man kunne rangerer godsvogne ud af syne for en stund. Det kunne f.eks. være beholdervogne med olie og benzin til et imaginært depot, eller åbne vogne med kul til en tænkt kulhavn, hvis det nu ikke skulle lykkes at få plads til et kullager på den synlige del af anlægget.
Tilbage til stationens hovedområde, så er der sørget for, at spor 4, der er godstogssporet (markeret med en blå pil), er blevet så langt som muligt. Der er planlagt udtræksspor i begge stationens ender, så der kan på- eller afsættes et passende antal godsvogne af en af stationens rangermaskiner.
På planen er der fire opstillingsspor på godsristen. Tanken er her, at der kunne være et spor til godsvogne mod København, et til vogne mod Padborg, der som bekendt begge er arbejdstitler for skyggebanegårdene, tidligere omtalt her på bloggen. Et tredje spor skulle så være for vogne til sidebanen mod Knagsted og det fjerde et reservespor, der f.eks. kunne bruges til oprangering af særtog, f.eks. med sukkerroer.
Der skal selvsagt også være opstillingsspor til personvogne. Som tidligere beskrevet i gennemgangen af trafikideen på bloggens side ”Om Sundborg MJ”, så vil det mest dreje sig om materiel til driften på sidebanen, typisk litra CP og CU. De kunne så stå på de markerede blindspor.
Maskindepotet er på tegningen ikke særligt detaljeret angivet, men der skulle være plads til alle de for dampdriften nødvendige faciliteter. Og en rundremise, selvfølgelig. Det vil sandsynligvis blive nødvendigt at dreje remisen lidt mod uret i forhold til den oprindelige skitsen, men mere derom en anden gang, når prøveopstillinger i skala 1:1 bliver mulig.
Forlængelsen af helixen har selvsagt haft konsekvenser for mulighederne for den synlige del af anlægget. Rampen er blevet betydeligt længere, hvilket har betydet, at der er blevet mindre friareal i niveau 0, til anlæggelse af læssevej og godsekspedition. Godsekspeditionen er derfor flyttet over i nærheden af diamanten, mens læssevejsområdet desværre er blevet noget mindre end på den første skitse. En mulighed vil derfor være at lave en transversal, som angivet med den stiplede linje, men det er nok en idé, hvis gennemførlighed skal undersøges i praksis, før mulighederne lader sig endeligt afgøre.
Den gode nyhed er, at helix-rampens ”tag” kan udnyttes til et opadgående spor, til en eller flere industrier i det ellers ”døde” øverste højrehjørne. Normalt frarådes spor langs anlægskanten, men alternativet, at et areal på 15 gange 200 cm ellers skal ligge uudnyttet hen. Industrisporet op ad bakken kunne evt. ”camoufleres” noget ved at blive lagt (delvis) ned i den vej, der under alle omstændigheder skal anlægges på rampen, for at statsbanernes godskunder kan komme ned til læssevejen og godsekspeditionen. Sporet kunne evt. også gives en ”kunst kurve” for at bryde den ellers lidt stive rette linje.
Ja, sådan går overvejelserne i øjeblikket. Som sagt modtages forslag, iagttagelser og gode ideer meget gerne. På dette stadie af planlægningsprocessen er alt stadig muligt. Næste skridt bliver at få lagt låg på anlægget og planet grunden for niveau 0 til stationsarealet. Herefter kan prøveopstilling af sporene begynde. Der skal nok vise sig behov for tilpasninger.
Hej.
Lige en hurtig kommentar til din sporplan. Jeg synes den er rigtig fin, og det kan ses og læses at du har brugt meget tid på overvejelser omkring forskellige muligheder. På nogle punkter minder den endda lidt om min egen plan, tidligere offentliggjort på Sporskiftet.dk 🙂 Ang. sporforbindelsen sidebanen-spor 1; Jeg synes ikke der er nogen grund til at lave en direkte sporforbindelse, men beholde planen som den er. Hvis du beholder planen som den er nu, vil stationen og kørslen i spor 2 blive mindre effektiv, hvilket kræver overblik og gør kørslen mere spændende når du skal betjene banen, og det kan jeg godt lide. Dog kunne du lægge sporskiftet ind til spor 1 længere ud mod diamanten, for at minimere tiden det tager at køre fra sidebanen til spor 1.
Læssevejen synes jeg ligger lidt underligt, og uden at kende til dine pladsforhold omkring godsekspeditionen, vil jeg foreslå at overveje om den kan placeres i forlængelse heraf.
Ser meget frem til at se hvordan din station kommer til at se ud i sin endelige udformning.
LikeLike
Hej Dennis
Tak for dine gode bemærkninger til sporplanen. Jeg har læst op på tråden om dine planer på Sporskiftet.dk og dér kan man godt nok tale om grundige overvejelser og afprøvning af forskellige muligheder! Og ja, sporplanerne er ikke helt ulige, men det er måske ikke så underligt, hvis trafikideen og epoken er nogenlunde den samme. Skovsøekspressen er også i gang med en enormt spændende plan, der kan siges at være i samme familie, og der er helt sikkert flere derude. Jeg kan specielt godt lide den måde, hvorpå det er lykkedes dig, at få en langstrakt kurve ført igennem stationsarealet, så det vil jeg lade mig inspirerer af i det videre planlægningsarbejde.
Jeg har noteret mig din vurdering af sporforbindelsen sidebanen-spor 1 og det er på en måde, hvad jeg helst ville høre, af de grunde, jeg også har forsøgt at beskrive i artiklen. Jeg arbejder i mellemtiden lidt videre med frygten for frontalsammenstød mellem et lokalt styrevognstog og en international ekspres, men det kan måske løses med et fornuftigt sikringsanlæg – ikke ulig forbilledet.
Ja, læssevejen er en udfordring og det samme er godsekspeditionen. Jeg tror ikke jeg kommer så meget længere med problemet, før jeg begynder at lege med sporene i virkeligheden. Ikke alting kan ses på papir, men kræver, at man har det mellem hænderne. Glæder mig!
For de der ikke har læst Dennis’ overvejelser kommer linket her: http://www.sporskiftet.dk/forum/viewtopic.php?t=3518&highlight=
Og linket til Skovsøekspressens sporplansarbejde, hvor ikke alene sporplanen, men også navnet og anlægstemaet minder om denne blogs projekt, kan findes her: http://www.sporskiftet.dk/forum/viewtopic.php?t=2706&highlight= (og jo, Claus var først!)
M.v.h.
Sundborg
LikeLike