NYHED: Heljan har netop sendt en CB-vogn i handlen og det er en vellykket model af en vogn, der i sig selv nok var en sjælden fugl, men samtidig en bebuder af en helt ny generation af danske personvogne. Først kom der dog lige en verdenskrig i vejen.

Litra CB er efter min mening en smuk vogn, enkel og ren i linjerne. Heljan har absolut begået en velkørende og flot model
Forbilledet blev leveret i 1939 som litra CRL, men blev allerede i 1941 omlitreret til CB. Derfor vil vognen for nemheds skyld i det følgende alene blive refereret til som litra CB.
Litra CB og den lidt tidligere 1. klasses vogn litra AC samt de senere litra CC, tilhørte en ny generation af stålvogne. Deres umiddelbare forgænger var CA-vognene, der også var bygget i stål. Det adskilte dem fra den foregående generation af eksprestogsvogne, der var konstrueret i træ, sådan som det tidligere er beskrevet her på bloggen i artiklen om litra CM. Ønsket om at gå over til stålvogne skyldtes dels sikkerhedshensyn, dels hensynet til at kunne matche udenlandske vogne i den internationale trafik i komfort og vel også ”modernitet”. De to hensyn var selvfølgelig i et eller andet omfang sammenhængende for som en del af moderniteten kørte de internationale tog hurtigere og hurtigere og det betød stigende krav til materiellets slidstyrke og sikkerhed i tilfælde af ulykker.

Her ses litra CB sammen med en repræsentant for de gamle trævogne, nemlig litra CM. Som det ses var pufferne på stålvognene af den moderne femkantede type, i modsætning til de gamle trævogne, der havde runde puffer
En tydelig forskel var at CB, i modsætning til sin CA-forgænger, havde ni kupeer med plads til 72 siddende. Kapaciteten svarede til de tidligere CM-vogne, men var lidt mere end de nittede stålvogne, der kun kunne tage 68 passagerer fordelt i 8 ½ kupé. Forklaringen på det var, at hver kupé i CB’erne var godt 6 cm kortere i vognens længderetning i forhold til CA’erne. Samtidig var vognlængderne den samme for de to typer, nemlig 21,72 m. For yderligere at øge siddekapaciteten var der i sidegangene indrettet 9 klapsæder, hvilket især kom i brug under spidsbelastningsperioder som weekends og ferieperioder.

Et kig ind i det indre. Som sine forgængere var CB en sidegangsvogn. Oprindeligt var vognene klassificeret som fællesklasse, hvilket i 1956 blev omdannet til 2. klasse
Og så til vinduerne, der som hos lyntogene fra 1935 var todelte langs en vandret akse. Før det var personvognene blevet udstyret med såkaldte spejlglasvinduer, hvor hele den tunge rude forsvandt ned i vognkassen, når vinduet blev åbnet (Se artiklen om CM-vognen for et eksempel på denne konstruktion). Det var imidlertid et design, der dels gjorde, at vand kunne trænge ind i vognkassen ved vinduerne, dels gav det træk i kupéen. De todelte ruder i aluminiumsramme derimod, hvor kun den øverste halvdel kunne trækkes ned, gav en mere tæt konstruktion.
Den mest bemærkelsesværdige forskel rent konstruktionsmæssigt i forhold til de tidligere bogievogne var imidlertid, at CB’erne var helsvejste. Lyntogene fra 1935, MO-vognene af tredje serie fra 1936, litra AC fra 1937, samt kongevognen litra S fra samme år, var alle tidligere helsvejste konstruktioner og der var tilsyneladende en klar forventning om, at denne konstruktionsmetode var fremtiden.
Men hvorfor nu denne entusiasme for svejsning? Det skyldes naturligvis, at der var tale om et teknologisk fremskridt, der gjorde stålvognene lettere end de nittede forgængere som f.eks. litra CA. Selvom diverse svejseprocesser blev udviklet allerede før 1. Verdenskrig, så blev teknologien kun skidtvist mere driftsikker og det gik derfor langsomt med udbredelsen. I løbet af trediverne gjorde svejseteknikken imidlertid betydelige fremskridt, hvilket betød, at en række industriproduktioner kunne rationaliseres. Førhen måtte man nitte plader sammen til skibe, olietanke, kedler og alle mulige andre større konstruktioner, der bestod af metaldele, der var for store til at blive støbt i eet stykke. Nu gik man nu over til, at svejse det meste sammen. En god illustration af den nye teknologis betydning var de Liberty-skibe, som USA producerede på samlebånd under 2. Verdenskrig. At de blev svejst sammen i stedet for nittet betød store besparelser i tid og materialer. Til gengæld betød det døden for nitter-faget, der ellers i hundrede år havde været en klassisk disciplin på stålskibsværfterne såvel som i andre industrier. Som illustration af vægtbesparelsen kan nævnes, at hvor de første stålvogne af litra CA vejede 42,2 tons og trævognen af litra CM vejede 38 tons, så vejede CB-vognene takket være den ny teknologi ”kun” 34,3 tons. Eller udtrykt på en anden måde, så var der en besparelse på godt 25 pct. fra CA’ens 620 kilo vogn pr. passager til CB’ens 476 kilo pr. passager. Alle de efterfølgende generationer af stålvogne hos DSB var helsvejste.

Ikke kun vognens overbygning var svejst for CB kørte på lange 3 meter svejste bogier med rullelejre. Deres forgængere i CA-klanen kørte på nittede bogier, mens de ældre CM’ere som ses på billedet her, kørte på kortere træbogier. CB måtte køre 120 km/t
CB vognen blev imidlertid kun bygget i otte eksemplarer, det vil sige færre end forgængeren CA og meget, meget færre end efterfølgeren CC. Grunden hertil var naturligvis tidernes ugunst. Alvorlige sager som verdenskrig og besættelse satte en dagsorden, hvor moderne personvogne til fjerntrafikken røg ned ad prioriteringslisten til fordel for mere prosaiske behov som nye godsvogne af litra IA og litra HD samt nærtrafikvogne af litra CL. Sidstnævnte kan dog også siges at stå i betydelig gæld til CB’en i form af den helsvejste vognkasse og de delte vinduer med de afrundede hjørner. Den egentlige arvtager til litra CB blev dog litra CC, der skyldte endog rigtig meget af sit design til CB’en. Også ombygningsvognene som litra CP kom i det ydre til at ligne litra CB, selvom der i realiteten bare var tale om en pladebeklædt trævogn på korte bogier. Man prøvede klart at sminke de gamle vogne lige så smuk som stålvognene.

Litra CB sammen med et par senere personvognsdesigns, nemlig litra CC og CP, også fra Heljan. Ligheden mellem vogntyperne er tydelig
Selvom CB-vognene således fik status som lidt af en mellemregning i personvognsudviklingen, så tjente de trofast i en temmelig lang årrække, ikke mindst i landsdelstogene. CB 1301-1304 (dengang 1101-1104) fik i 1947 styreledninger type A+B, så de kunne indsættes i motortog, bl.a. ”Englænderen”. Med leveringen af CC i stort tal blev der i 1957 behov for at flytte om på nummereringen, så CC’erne fik numre i rækken 1000 og 1100, mens CB’erne blev omlitreret til 1301-1308. CB’erne tjenste i de store eksprestog blev levetidsforlænget, bl.a. ved at vognene blev moderniseret og ført op til B-vogns standard i 1967, hvor de så også blev omlitreret til Cb. I 1969 blev de igen omlitreret til Bjh. De fleste CB’er blev udrangeret i 1983, idet to dog i 1982 blev solgt til LJ og en af disse (CB 1101) senere er kommet til Jernbanemuseet. Her er den blevet ført tilbage til sit oprindelige udseende.
Modellen bygger ikke overraskende på Heljans tidligere udsendte vogne af CC-klanen, og det er helt fint, for CC’erne er vellykkede og velkørende modeller. Vognkasse og undervogn stammer tydeligvis fra samme støbeform som CC’erne, ligesom lakeringen har den samme flotte lidt matstøvede kvalitet. Virkelig flot efter min mening! Jeg synes Heljan er blevet meget dygtig til netop bemalingen, jf. f.eks. den flotte finish på godsvognene af litra HD og IA-klanen. Litrering står helt skarpt som den skal, med smukke skygger på DSB-logoet midt på vognsiden.
Det har været i modeljernbanekredse været diskurteret om originalens vinduer havde afrundede nedre hjørner. Som man kan se af billedet herunder må konklusionen være klar: CB havde kantede hjørner forneden og runde foroven. Det betyder, at den ellers flotte Heljan-model ikke er helt korrekt på dette punkt. Personligt tager det kun 2-3 pct. af min glæde over den smukke vogn og fejlen opvejes efter min mening rigeligt af, at vognen overhovedet findes. Markedet for en vogn, der kun fandtes i 8 eksemplarer, ville næppe have kunnet bære omkostningerne til en helt ny støbeform til vognkassen. Så uden at tillade sig denne lille unøjagtighed ville Heljan formentlig aldrig have kunnet sende vognen i handlen og samtidig få en forretning ud af det.

Billedet her er et udsnit af et fabriksfoto, der skulle vise den spritnye CB frem. Orginalbilledet tilhører Jernbanemuseet, men kan ses i bogen “Danske jernbaner gennem tiden” (se “Links og Litteratur”)
Ellers er der vel kun en enkelt anke mere mod vognkassen og det er at den håndbøjle, der burde sidde på det lille skrå stykke væg mellem døren og det første vindue, mangler. Det gør den nu ved alle Heljans vogne i CC-klanen, så der er ikke noget nyt i denne observation. De lange svejste bogierne er derimod ikke fra Heljans CC vogn, men genkendelige fra AV-vognen. CB’erne havde som AV’erne tre fjedre mod CC’ernes to. Igen et udmærket genbrug, for bogierne er meget fine og CB’en har de samme fremragende løbekvaliteter som de tidligere Heljan bogievogne.
Taget er derimod en form-nyhed. Jeg var lidt overrasket da jeg så, at min nye vogn havde kuck-kuck ventiler og ikke wendler-ventiler som CB vognene havde, i hvert fald i starten. Er der mon nogle af bloggens læsere, der kender historien bag dette?

Litra CB havde som forgængerne glat tag, mens senere generationer af personvognene fik langsgående forstærkninger i form af sikker i taget. Læg mærke til at CB vognens kuck-kuck ventiler helt korrekt har samme farve som taget. Det er en forbedring i forhold til de sorte ventiler på CC-vognen
Vognen leveres med indslåede harmonikaer og der er ingen udskiftningsharmonikaer med, så man må bytte lidt rundt med de udslåede harmonikaer på CC-vognene – eller købe supplerende harmonikaer fra Heljan – hvis man gerne vil have overgang mellem sine vogne. Modellen ser ud til i første omgang at være kommet i fire varianter: CB 1101, 1107, 1306 og 1308. Heljan har i 2010 kataloget desuden annonceret CB 1105 og 1302, altså to vogne med A+B styreledninger, samt LJ B 78 og DSB Bjh. De to 1100-litra er dekoreret med stafferinger, mens de to 1300-litra er i den mere skrabede bemaling, som vognene fik efter omlitreringen i 1957.
På Sundborg modeljernbane er det så altså CB 1308, der fremover vil futte rundt. På modellen kan revisionsdatoen 8.6.60 læses, hvilket er lidt sent i forhold til Sundborg-epoken. Jeg bestemte mig imidlertid for et 1300-litra, for jeg har generelt vogne uden stafferinger og selvom man i midten af 1950’erne sagtens kan blande, så faldt valget også denne gang på det mere enkle design. Lidt ærgerligt er det så, at de små pladsnumre under vinduerne ikke er med i denne version, men det må jeg jo så leve med. 1308 har som nævnt kuck-kuck-ventiler og gråt tag, mens 1306 efter billederne at dømme har wendler-ventiler på sit sølvfarvede tag, så her er endnu et valg at træffe.
Med bare otte originaler vil mit anlæg nok ikke komme til at huse flere CB’er. Vognen vil blive indsat sammen med de mere talrige CC-søskende i de største eksprestog, trukket af store dampmaskiner eller den i 1950’erne spritnye MY. Her vil vognen pynte med sit lidt anderledes tag og generelt fine finish.

En lav novembersol er sommetider lidt af en udfordring rent foto-mæssigt, men jeg håber billedesiden trods alt har givet et indtryk af den vellykkede model
Mere om emnet vil uden tvivl snart kunne læses i modelbanetidsskrifterne, men indtil videre er jeg ikke stødt på særlige artikler kun om CB, hvilket jo nok skyldes, at vognen trods alt på engang var sjælden og en del af den store CC-familie af svejste stålvogne. CB’en er dog nævnt i artiklen om ”DSB’s personvogne i 1950’erne og 1960’erne, litra B og C”, Lokomotivet nr. 65, april 2001, ss. 3-9. Ifølge det meget nyttige ”Alfabetisk index og emneregister for Lokomotivet 1-100” skulle vognen også være omtalt i en artikel i et af de første numre af samme udmærkede blad, nemlig nr. 10 s. 35 fra 1985, men så gamle numre har jeg desværre ikke adgang til. Det kan være at nogle af bloggens læsere ved, hvad dét gik ud på?
Derudover kan man som altid slå de hårde facts efter på www.jernbanen.dk samt se billeder af CB 1101, der er bevaret for eftertiden. Det vil sige egentligt ser vognen meget værre ud på billedet fra 2002 end på billedet fra 1987. Sørgeligt! Læs også artiklen samme sted om ”Knutzens Personvogne”, hvor DSB’s daværende generaldirektør i en artikel fra 1943 bl.a. peger på de helsvejste stålvogne som fremtidens løsen http://www.jernbanen.dk/artikler.php?artno=31
Hej Sundborg
Igen en god artikel fra din side! Det er en fornøjelse hver gang – bliv endelig ved.
Du spørger til artiklen i “Lokomotivet” nr. 10 fra 1985. Jeg har bladet og “kiggede” hurtigt artiklen igennem. Det er en selvbygger beskrivelse af “Claus” fra Lokomotivet samt en kort oversigt over vognenes historie. Claus har bygget en model med udgangspunkt i LJ’ s udgave. Der er også midterside tegning i 1:87 samt tegning i 1:160 (N).
Artiklen bærer præg af, at være fra den tid, hvor vi MJ’er skulle bygge selv og købe løsdele hos diverse Modelforetninger. Tænk hvilken overflod af flotte lokomotiver og vogne vi kan købe færdige idag, det havde jeg nok ikke regnet med i 1985!
LikeLike
Hej Lars
Ja, 1985 var ca. det tidspunkt min første modeljenbaneperiode holdt op. Det havde jo nok mest med piger og øl at gøre, men også at det blev lidt uvedkommende at være henvist til tysk materiel, hvis man ville have lidt variation udover en MY og røde B-vogne. Jeg er helt enig i, at ingen for 25 år siden forestillede sig, at der faktisk var et marked for modelrigtigt materiel. Måske hænger det så igen sammen med at “vi” er blevet ældre, har jobs og råd til at betale 450,- kr. for en vogn 🙂
M.v.h.
Sundborg
LikeLike
Hej Sundborg
For mit vedkommende var “Lokomotivet” den store inspiration og årsagen til interessen gik fra min barndoms elektriske tog til en fordybelse om danske jernbaner. Selvom materiellet ikke var overvældende, var der heldigvis en del litteratur og jeg selvbyggede også lidt, men det var ikke noget at skrive hjem om :D, selvom Lokomotivets gode byggeartikler og forretningen “På Sporet” var med til at gøre livet lidt lettere med hensyn til dansk materiel til modelbanen.
Hvis du ønsker artiklen fra Lokomotivet, så kan jeg scanne den til dig – det håber jeg ikke Torben Andersen og co har noget imod?
MVH.
Lars
LikeLike
Hej Lars
Ja tak, det kunne være rigtigt sjovt, at se den gamle artikel. Min mailadresse er: sundborg.mj@gmail.com
M.v.h.
Sundborg
LikeLike
Hej Sundborg
Igen en meget god gennemgang af historikke og Cb. Bliv endelig ved med at skrive dine meget gode artikler som jeg glæder mig til at læse hver gang
Jeg var nede ved Vejlesen for at hete et eksemplar af denne fortræffelige vogn. Jeg har fået en Cb 1101 som jeg personlig syntes er den mest nydelig med sine ganske fine staferinger..
Rigtig nydelig vog som vil pryde et hver persontog..
med venlig toghilsen
Thomas
LikeLike
Jeg er helt sikker på, at den gode “avis” Lokomotivet ikke har noget imod, at der bliver scannet en artikel for litra CB information. Tilladelse hermed givet!
Generelt blev “Vendler-sugerne” erstattede med “kuck-kuck” ventiler, da vognene efter krigen blev moderniserede/ændrede.
De tagfarver Heljan har brugt er den standard, der var på det tidspunkt (Rev. dato), men det kunne jo tage op til mange år, før end en tagfarve blev ændret til den nu gældende. Derfor kunne en vogntype ses med både den ene eller anden type ventiler og tagfarve i en periode.
Bemærk ellers tagets lille “indsnævring” i bredden over indgangspartierne i gavlene, typisk for CRL/CB vognene. Flot detalje!!
Hvorfor manglende balustre/håndbøjle? Genbrug, for hurtigt at få en vogn på markedet. I princippet er det jo “kun” taget der er nyt. Resten er jo litra Cc/Av.
Men taget gør jo, at det kan bruges til en mulig Ac vogn, hvis det var tanken, ikke sandt?
Steff
LikeLike
Hej Steff
Tak for forklaringerne om taget. Det lyder jo meget lovende med et tag, der også kan bruges til AC. Lad os håbe, at Heljan “bygger nedad” og laver en AC vognkasse også. En række øvrige deltajer må vel også der kunne genbruges fra CB/CC/AV-klanen.
M.v.h.
Sundborg
LikeLike
God aften Sundborg.
Jeg har med fornøjelse læst din grundige anmeldelse og gennemgang af Heljans litra CB.
Jeg mener dog, at Du tager fejl med hensyn til den nederste runding i vinduerne. Det blev vist først indført nogle år efter krigen.
Ingen svejste førkrigsvogne (AC-AV-AX-CB) havde runde hjørner forneden, ej heller de første CL-vogne fra 1943 havde det.
Se f.eks i Jens Brun Petersens bog “Personvognsmateriellets historie” side 84-89.
Man har formentlig haft rustproblemer i hjørnerne, og så ved senere moderniseringer rundet dem.
Mange venlige hilsener
Hans Bach
LikeLike
Kære Hans
Tak for dit indlæg. Jeg skal starte med at beklage, at jeg ikke har fået svaret noget tidligere, men juledagene har taget noget af opmærksomheden væk fra modeljernbanen og bloggen 😦
Nu er den eneste CB-vogn jeg har inden for rækkevidde Heljans model, og at den har afgjort har afrundede vinduer for neden er jo ikke i sig selv et bevis på, at originalen også havde det. Producenten har som bekendt genbrugt formen fra CC-vognen og kunne have valgt at ”skære et hjørne” og lade være med at rette denne detalje.
Som nævnt i artiklen, så har jeg ikke kunnet finde nogen samlet beskrivelse af litra CB, så oplysningerne er samlet lidt rundt omkring, bl.a. i de omtalte artikler i ”Lokomotivet”. I artiklen ”Hvordan så CC-vognene ud” i nr. 61, august 2000, står der s. 12, spalte 1: ”Hidtil havde personvognene haft lige hjørner for neden ved vinduerne, men med fremkomsten af litra CB (og litra AC) blev alle hjørner runde…”
Nå, intet af dette kan naturligvis gøre det ud for studier af en rigtig CB-vogn. Ser man på de to billeder af den bevarede CB 1101, der ligger det uundværlige jernbanen.dk, så synes jeg, de nederste hjørne ser afrundede ud. Opløsningen på de digitale billeder er imidlertid ikke så god, at jeg vil afvise enhver tvivl på det grundlag, så måske er der nogle af bloggens øvrige læsere, der kan bidrage til en ”afrunding” af debatten?
M.v.h.
Sundborg
LikeLike
God aften igen Sundborg.
Siden sidst er jeg blevet lidt klogere på emnet.
Det ser ud til at “afrundede” nedre hjørner blev indført fra ca. 1950 med fremkomsten af CC, AD-AY, nye serier af AC, AV, Cl samt nye post- og rejsegodsvogne.
Med al respekt: At der står noget andet i “Lokomotivet” er altså ikke nogen garanti for rigtighed.
Jeg vil også henvise til Torben Andersens egne glimrende hefter:
F.eks. “Under vingehjulet 1930-39” side 72, hvor de “lige” hjørner tydeligt ses.
Eller i samme serie “1940-45”, side 26: CL af første serie, ligeledes med “lige” hjørner.
Eller i samme serie “1945-60”, side 44: CC m. tydeligt “runde” hjørner.
Eller f. eks. “Dansk jernbanehistorie” hefte 3, side 36, hvor et foto fra 1957 viser CB med “lige” hjørner, men uden Wendler-ventilatorer.
Mange hilsener
Hans
LikeLike
Hej Hans
Det er grundig research det der! Og nej, jeg er enig i, at man ikke kan stole på blot en enkelt kilde. Jeg vil kigge grundigt efter hjørner, når jeg får adgang til de udmærkede værker du nævner og når jeg næste gang kommer i nærheden af den bevarede CB 1101.
M.v.h.
Sundborg
LikeLike
Hej Hans
Jeg har lige opdateret artiklen med et fabriksfoto af litra CB (CRL 1040 ved leveringen i 1939). Billedet viser helt klart, at du har ret m.h.t. udformningen af vinduerne!
M.v.h.
Sundborg
LikeLike