NYHED: Epoke Modeller har netop sendt en serie med DSB transportbeholdere på markedet. Det er nogle meget flotte modeller, der vil pynte ved godsekspeditionen eller ude hos kunderne på modeltogsanlægget.

Ideen med transportbeholderne var at lette omladninger mellem f.eks. bil og bane, noget der i høj grad var rigtigt set, også selvom fremtiden viste sig at tilhøre systemer baseret på paller
Forbilledet for de tre transportbeholdere (der jo i øvrigt er et godt dansk ord for en container) blev indført hos DSB i 1943. Forbilledernes forbillede så at sige, var indført ca. ti år tidligere hos de tyske baner. Hos DSB blev transportbeholderne anskaffet i tre størrelser: 1 m3, 2 m3 og 3 m3.

Transportbeholderne var udstyret med en trækstang og små jernhjul, og var derfor rimeligt lette at håndtere, selvom der nu nok alligevel skulle lægges kræfter i, når den store model var fyldt helt op - den kunne indeholde et helt ton gods
DSB anskaffede mere end 2.600 af disse transportbeholdere. Den mellemstore størrelse var den mest talrige. Systemet synes at have fungeret på den måde, at kunderne kunne leje transportbeholderen, i ro og mag fylde den hjemme hos sig selv og derefter køre den til godsekspeditionen, hvor den blev håndteret som stykgods. Kunne man mon også få den hentet og bragt af en DSB-lastbil?
Transportbeholderne synes at være gået af brug i takt med, at europa-pallerne vandt frem. Pallerne passede sammen med gaffeltrucks og håndløftevogne og var standardiseret i hele Europa, så det må have været hård konkurrence. Efterhånden som boxpaller og gitterpaller kom til, var der ikke længere brug for de gedigne, men sikkert også relativt tunge DSB transportbeholdere. Til større godsmængder kom de nu så dominerende containere, der jo i øvrigt er bygget efter amerikanske mål og derfor ikke passer til europa-pallerne, men det er en anden historie.

Stationsforstanderen leder og fordeler arbejdet, mens løsarbejder Svendsen bakser med det tunge transportkasser på de toppede brosten
Modellerne er utroligt fine at betragte. Transportbeholderne sælges p.t. som færdigmodeller fra Epoke Modeller, men af og til leverer firmaet også sine modeller som saml-selv (til en lavere pris), så det er da muligt, at det også bliver en mulighed her, for ellers man må nok sige, at transportbeholderne er i kategorien ”dejlige, men dyre”.
På Sundborg modeljernbane må der skaffes plads til de fine transportbeholderen et sted ikke for langt fra anlægskanten, så beskuerne rigtigt kan beundre de små. Godsekspeditionen i Sundborg vil blive et oplagt “hjem” for de DSB-brune kasser i fremtiden.
Mere om emnet kan læses i Jens Bruun-Petersens ”Godstog”, s.42-43 (se bloggens underside om ”Links og Litteratur”). Her er et herligt billede af et lille ”godstog”, nemlig en gaffeltruck, der trækker af sted med fire af de store transportbeholdere. I bogen “Med Dancker gennem Danmark” kan man se en hest brugt som trækkraft.
På EVP’s altid interessante hjemmeside kan der ses et billede af, hvordan transportbeholdere omlæsses fra godsekspeditionen til en lastbil (ca. ¾ nede ad siden): http://www.google.dk/imgres?imgurl=http://www.mjk-h0.dk/evp_home/LV_paahaengsvogn_Plumrose.Foto.Arkiv.J-bog.jpg&imgrefurl=http://evp.dk/index.php%3Fpage%3Dbefordring-af-brevduer&usg=__jmoXa81UmNo0gSBLNM44USavOHI=&h=423&w=475&sz=26&hl=da&start=3&zoom=1&itbs=1&tbnid=MJa-FrSyeyxAHM:&tbnh=115&tbnw=129&prev=/images%3Fq%3DDSB%2BTransportbeholdere%26hl%3Dda%26sa%3DX%26tbs%3Disch:1%26prmd%3Divns&ei=hjdmTeyKPMqXOuGsnZgL
Endnu et spændende indlæg med mange suveræne fotos.
Keep up the good work.
LikeLike