Der er et vist marked for brugte bygninger til modeljernbanen. Ofte er modellerne noget medtagne eller ser ud som om, de er samlet af de en yngre udøver af vores ædle hobby. Sommetider kan man imidlertid være heldig og for nogen tid siden faldt jeg over denne nydelige Vollmer-garage til salg for et meget rimeligt beløb. Jeg slog til og begyndte derefter straks at overveje, hvordan den sydtyske garage kunne fordanskes.

En helt almindelig og nærmest kedelig bygning - og præcis derfor en meget anvendelig bygning på anlægget: En garage
Forbilledet for den trefløjede garage tror jeg ikke man skal lede efter i virkeligheden. Porte og vinduer er de samme som i andre Vollmer-produkter, så der er nok tale om en bygning sammensat af de forhåndenværende plastikdeles princip.
Modellen er fra Vollmers side støbt i en for danske forhold usædvanlig brun farve. Det grønne tag leder tankerne hen på kobber eller måske farvet blik, hvilket heller ikke ser rigtigt ud. Bygningens hjørner ser ud som om, de er af kampesten, hvilket aldrig ses her i landet hos så beskedne bygninger. Endelig er vinduerne ret store og ruderne har et indridset mønster, der måske skal ligne en slags blyindfatning. Der var med andre ord tale om plads til forbedringer.
En overgang overvejede jeg at beklæde hele bygningen – undtagen portene – med murstenspapir. Det kunne gøres som beskrevet i artiklerne om de ældre byhuse fra Kibri. Vinduerne kunne så skæres fri, eller de kunne forblive tildækkede. Eftersom bygningen fra producentens side var udstyret med ret rustikt udseende pudsede vægge, endda med enkelte afskalninger, som jeg gerne ville bevare, besluttede jeg i stedet at gå en anden vej. Først dækkede jeg hjørnerne med et lag kit, som derefter blev slebet til, så overgangen til pudsvægen blev sløret.
Derefter gav jeg murene et par lag lysegrå betonfarve. Taget blev malet en anden gråtone og er nu helt klart af blik. Også tagrenderne blev malet zinkgrå.
Som nævnt ville jeg gerne beholde det rustikke look og efter bygningen var blevet forvandlet fra kagebrun til betongrå, så var der alligevel plads til lidt yderligere forfald. Min morfar havde i sin tid et udhus i bunden af sin have, der var bygget i betonpudsede mursten. Det fik med tiden en del sprækker i overfladen, så det skulle min garage også have. Jeg ridsede derfor nogle uregelmæssige riller i overfladen med en skalpel.

Desværre for garageejeren ser det ud til, at der trænger fugt ind i sprækkerne, for der dannes områder med grøn algevækst på muren. Nu er det et spørgsmål om tid før der begynder at falde større flader af pudset
Effekten med sprækkerne blev søgt forhøjet med en gang patinering. Vægge, tag, vinduer og porte fik en gang lavering med mørk farve og tørbørstning med lysegrånuancer. Til sidst kom så lidt muggrønt på udvalgte steder, så som omkring sprækkerne i murværket.
På Sundborg modeljernbane kan bygningen naturligvis først og fremmest bruges som garage og her er der mange muligheder. I bymidten kan bygningen som på billederne i artiklen placeres ud til gaden, som et afbræk i en husrække, eller evt. inde i en baggård. Det kunne så måske være sammen med en bygning med port ud til gaden, som f.eks. det gamle Kibri byhus, beskrevet i en tidligere blogartikel. Garagen kunne også blive en del af et miljø omkring en lokal politistation, en idé der også blev nævnt i artiklen om den lille administrationsbygning, også fra Kibri. Måske en lokal taxavognmand ville være interesseret? Man kunne måske også overveje at bruge bygningen ikke som garage, men som udhus eller værkstedsbygning. Det kunne så igen være i en baggård inde i byen, eller i forbindelse med en håndværksmester i forstæderne eller i landsbyen. Den beskedne bygning har potentiale.
Mere om emnet kan findes på Vollmers hjemmeside, hvor produktet stadig indgår i kataloget: http://vollmer-online.de/en/articles/art_3757.html
Skriv et svar