NYHED: Hobby Trade har netop udsendt en pladebeklædt version af rejsegodsvognen litra EH. Indsat i persontog på hoved- og sidebanen, brugt til rejsegods i persontogene og som togførervogn i godstog er den lille toakslede vogn er et fantastisk anvendeligt stykke materiel. På epoke III-anlægget kan man sagtens bruge et par stykker eller mere, så det at litra EH nu findes i mange forskellige versioner gør blot vognparken endnu mere broget og varieret

Seneste skud på EH-stammen er den pladebeklædte version, der netop er kommet fra Hobby Trade. Det er en smuk model af en uundværlig vogn
Forbilledet blev leveret over en lang periode, faktisk helt fra 1895 til 1930. Der blev bygget 238 stk. i hovedtrækkene ens vogne, hvoraf 219 stk. efter 1941-omlitreringen fik litra EH. De første 163 vogne var pladebeklædte som Hobby Trades nye model er det, mens de sidste 75 stk. var beklædt med teaktræslister.

Den nye pladebeklædte variant er egentlig den ældste version af EH, mens man fra 1924 gik over til at anvende lister. Som andet slidt teaktræsbeklædt materiel blev også EH’erne gradvist malet i DSB’s vinrøde maroon i 1950’erne, efterhånden som de blev indkaldt til hovedrevision
Maksimalhastigheden var 70 km/t og lasteevnen 4 t. Vognen var indrettet med et stort rejsegodsrum, og en mindre togførerkupé. I sidstnævnte sad togføreren og i ældre tider var der også en bremser med i vognen. Vognen var udstyret med bord, sorteringsreol og et skab så togføreren kunne holde styr på sine mange papirer. Tjenestekupeen havde også to bure, så hunde kunne indregistreres som rejsegods. Hertil kom at litra EH var udstyret med ikke et toilet, men et pissoir. Det fik i sin tid bladet Banen til i sin anmeldelse af den listebeklædte udgave af vognen at påpege at: ”…udlede, at det at være togfører/bremser var så ubetinget et mandejob!”.
Vognene var i gennem en del ændringer i løbet af deres lange tjenestetid. Oprindeligt var vognene således udstyret med løbebrædder og håndbøjler hen langs siderne, men disse blev fjernet da det blev umoderne at lade personalet risikere liv og lemmer ved at hænge uden på togene, mens de kørte. I stedet fik vognene en dør i den ene gavl, så der herigennem blev forbindelse til resten af toget.

Dør i gavlen. At vognen kun havde dør i den ene ende betød, at den altid måtte placeres enten først eller sidst i personvognsstammer. Som togførervogn i godstog var dette naturligvis uden betydning
Løbebrædderne på taget og gavlstigerne blev også fjernet. Disse indretninger blev oprindeligt brugt til at monterer de olielamper, der oprindeligt sørgede for belysning af vognen. Olielamperne blev erstattet af batterier og senere i 1940’erne af dynamoanlæg til egenbelysning.
En sidste ændring, der er værd at nævne er, at vognene oprindeligt var udstyret med såkaldte kukkasser på siderne. Formålet med disse var at tillade togføreren eller bremseren at se ned langs togsiden, uden at han skulle stikke hovedet ud i vejrliget. Da DSB under besættelsen indførte trykluftsbremser, blev bremserens job overflødigt, og kukkasserne blev derfor gradvist fjernet.

Modellerne viser vognene som de så ud i den sidste tjenesteperiode, hvilket svarer perfekt til Sundborgtiden. En gang patinering forstærker indtrykket af veltjente vogne
EH’ernes store udbredelse betød, at de kunne ses efter stort set alle typer trækkraft. Typiske damplokomotiver i persontogsdriften var litra C, D, G, K og O. Rejsegodsvognene blev også indsat sammen med MO og nogle af EH’erne fik ligefrem styrevognsledning, så de kunne bruges sammen med MO’er og styrevogne. Selv i MY-trukne tog kunne vognen angiveligt ses indtil starten af 1960’erne, men ellers havde bogievognene som litra ECO og nyere modeller fortrængt EH fra de hurtigere tog. Typiske oprangeringer her i Sundborg-tiden i midten af 1950’erne ville være i lokale persontog sammen med litra CM og CP, for ikke at tale om stemningsfuldt knirkende søndagstog på sidebanen sammen med en håndfuld CU’er og en litra CV.
De efterhånden noget bedagede EH’er blev udrangeret i midten af 1960’erne. Mængden af rejsegods var faldende og i godstogene blev der indsat andre og nyere vogntyper som togførervogne. De ældste pladebeklædte vogne blev udrangeret først og den sidste listebeklædte EH’er forlod tjenesten i 1970. Nogle af de talrige toakslede EH’ere blev mod afslutningen af deres lange tro tjeneste hos jernbaneetaten ombygget til specialvogne. Flere EH’ere er bevaret.

Nogle af EH’erne nåede at blive ombygget til specialvogne. Det gjaldt f.eks. EH 6678, der blev til Specialvogn 405 og gjorde tjeneste i Roskilde i forbindelse med togforvarmningsanlægget dér
Modellen, det vil sige den oprindelige listebeklædte version, blev i det ovenfornævnte nummer af Banen anmeldt som ”fremragende”, hvilket forekommer fuldt fortjent. Hovedmålene stemmer og den karakteristiske asymmetriske placering af akslerne er som hos forbilledet. Det samme gælder den nye pladebeklædte variant.

Set nedefra kan man tydeligt se den asymmetriske placering af akslerne. Masser af spinkle detaljer på undervognen
Den vinrøde farve er efter min opfattelse nydelig hos både plade- og den listebeklædte variant, mens teaktræsvarianten er interessant ved at være malet med flere lag farve ovenpå hinanden for at eftergøre spillet i træet. Underst ligger et lag lysebrun, der derefter er dækket med flere lag mørkere brunt, changerende over i det sorte.

På dette close-up billede ser man, hvordan Hobby Trade har søgt at løse den vanskelige opgave med at eftergøre det spil, der er i teaktræ
Point bør gives til Hobby Trade for at løbende at forsøge at forbedre produkterne, jf. blogartiklen om litra CM. Denne gang gælder det, at den noget hidsige gule nuance Hobby Trade tidligere brugte til litreringen denne gang er erstattet af en varmere farve. Dog savnes skyggerne stadig.
På Sundborg modeljernbane er der nu fire almindelige EH’ere og den viste tjenestevogn, hvilket måske er i overkanten. Men jeg er, som man vil kunne forstå, ret begejstret for vognen og dens varianter. Og så er det en meget anvendelig vogn. På sidebanen vil vognen være oplagt dels som togførervogn i godstogene, dels som rejsegodsvogn til ekstratogene med D-maskinen og CU’erne. På hovedbanen vil der også være behov for adskillige togførervogne ligesom EH godt kan bruges i lokale persontog.
EH’erne var her i Sundborgtiden i midten af 1950’erne på vej ind i de sidste tjenesteår, så de må klart patineres. Eftersom den pladebeklædte variant er helt ny har jeg ikke fået patineret den endnu, mens et par af de listebekædte vogne som man kan se af billederne har fået en omgang. Billederne på Jernbanen.dk giver et godt indtryk af hvordan trinnene blev slidt helt lyse, hvordan støvet lagde sig på undervognen og hvordan skinnen over skydedøren kunne blive angrebet af rust. Dørhåndtagene var lavet af messing, hvilket må kunne klares med en dråbe maling.
Med hensyn til Specialvogn 405 så blev den først ombygget på Centralværkstedet i København i 1963, hvilket egentlig gør vognen for sen til Sundborg. Den første EH’er blev imidlertid gjort til specialvogn i 1958, så med lidt god vilje synes jeg vognen går an til den valgte epoke.
Mere om emnet kan først og fremmest læses på Jernbanen.dk, hvor der udover de sædvanlige hoveddata og gode billede for EH’s vedkommende også en særdeles grundig gennemgang af vogntypens historie skrevet af UTJ: http://www.jernbanen.dk/dsb_pvogn.php?Aar=1941&litra=EH&typenr=#
På Sporskiftet har h087 lagt gode billeder og en tegning af den pladebeklædte vogn her: http://www.sporskiftet.dk/forum/modeljernbaner/dansk-i-model/eh-plade-fra-hobbytrade-forsat-og-opdateret-med-nye-foto
Banen anmeldte den listebeklædte version af modellen ved udgivelsen i 2007. Det samme gjorde Occam: http://www.mj-blog.dk/2007/08/rejsegodsvogne-litra-eh-fra-hobbytrade. Lokomotivet anmeldte vognen i nr. 91, marts 2008, s. 45, og karakteriserede vogne som en ”supermodel” og et ”must have”, hvilket jeg er helt enig i.
Mere om vognens historie kan også læses i Lokomotivet nr. 89, 2007. Et billede af et par pladebeklædte EH-vogne kan f.eks. ses i Banen nr. 120, december 2010 – januar 2011, s. 66
4 stk
Den Sundborg MJ bane kan rigtig ….
Fint skrift igen
LikeLike
Er det kun mig, der mener, at litreringen på plade-EH’en er placeret alt for højt oppe på døren. Måske kan man finde et forbilledefoto af sådan en placering, men den var da vist ikke normen. Det ser helt forkert ud, især hvis man anskaffer sig mere end én vogn. Så kan man jo ikke blot hævde, at det er “en smutter fra DSB’s malerværksted”. Nu ser modellen ikke ud til at være egentlig fejlkonstrueret som de for lave ECO- og CL-vogne, men litreringens placering påvirker allievel ballancen og harmonien i vognens udeende i negativ retning. Det er synd for en ellers nydelig model.
LikeLike
Vil kun tilslutte mig M.Flindt Larsen :o/ Hmmm
-Og er det KUN Mig der “undre” sig over at EH-vognen IKKE er udstyret med overfaldslejer – aka populært kaldet “Dråbelejer” og store stjernehjul hvf diverse billeder etc .
-Og ser at H.T. påtænker at komme med vognen med “STORE” Gule Firkantede Cirkler på vognkassen …..!! ??
– Gad vide HVAD det er for noget ….???
-Et forsøg på stafferinger måske ??
S.U.
mvh
RK
LikeLike
I har ret: Litreringen sidder for højt. Det ses bl.a. på de billeder h087 har lagt på Sporskiftet (se link ovenfor). Underlig fejl, eftersom litreringen ser ud til at sidder rigtigt på liste-varianterne. Måske Hobby Trade vil rette fejlen i kommende udgaver?
M.v.h.
Sundborg
LikeLike