Forbillederne, for denne gang er der hele tre biler i een blogartikel, illustrerer på glimrende vis, hvor hurtigt amerikansk bildesign rykkede i 1950’erne. Vi starter med årgang 1950, hvor Chevrolet lancerede sit “Hardtop Design”. En hard-top er et fast tag uden sidestolper, der er udformet, så det lignede en lukket kaleche på en åben vogn. På den måde kom bilen til at ligne en frisk og ungdommelig cabriolet, selvom ejeren måske var midaldrende, tyndhåret og ikke kunne lide træk. Ideen var egentlig ikke ny, men stilen tiltalte i 1950’erne et købedygtigt publikum og snart fejede hardtoppene gennem hele GM’s modellinje.

På denne årgang 1951 Chevrolet er hardtoppen fremhævet med sort farve. Moden spredte sig også til Europa og foran kører en Ford 15M med hvidt tag
Selve navnet Bel Air som betegnelse for Chevrolets topmodel kom til i 1953, hvor Chevrolet annonceret bilen som “Entirely new through and through”. Det var nu mest i det ydre, for Chevrolet havde den samme grundlæggende mekanik som tidligere. Det er ret betegnende for markedsføringen af amerikanske biler i 1950’erne, at det var det ydre, der talte. Bel Air modellen blev i de efterfølgende år kernen i Chevrolets program med en bred vifte af forskellige modeller. Der var f.eks.: To- og firedørs hardtops, to- og firedørs convertibles, todørs cabriolet, todørs coupé, firedørs sedan samt to- og firedørs stationcars. Puha!

14 forskellige modeludførsler. Hard-top versionen er centralt placeret i 1951-programmet
I 1955 fik Chevrolets Bel Air et nyt design, der af mange entusiaster regnes for et af de mest vellykkede overhovedet. Designerteamet bag modellen fik frie hænder og resultatet blev en bil, der var lavere og bredere end forgængerne – af eftertiden betegnet som ”The Hot One”. Chevrolets stil blev betragtet som mere ren i linjerne end tilsvarende modeller hos konkurrenterne og interiøret signalerede luksus og overskud med tykke tæpper og masser af krom. Modelnavnet Bel Air var fremhævet med guldbogstaver på karosseriet. Denne gang blev det opdaterede ydre fulgt af en ny V8-motor, der var så god, at den forblev i produktion i flere årtier. I den største motorversion “Super Power Pack” ydede V8’eren næsten 200 hk

En 2-door Sedan her fotograferet med de dengang supermoderne punkthuse i Bellahøj. Mere raffineret kan det ikke blive anno 1955
I 1956 fik Bel Air’en en mindre ansigtsløftning, men allerede i 1957 lanceredes et endnu mere gennemgribende redesign af modellen. Endnu engang blev bilen gjort lavere og denne gang også længere. Ikke mindst de mere markante halefinner var et varsel om, hvad der var i vente i de efterfølgende år: Stadigt større og vildere! Det var nu ikke kun ydre gejl for under motorhjælmen var topmodellen vokset til en “Super Turbo Fire V8” (sikke et navn), der ydede ikke mindre end 283 hk.

Chevrolet annoncerede ’57 modellen som “Sweet, Smooth and Sassy! Halefinnerne gav bilen et meget karakteristisk look
Og dermed er vi så også fremme ved den egentlige grund til, at bloggen denne gang ser på Bel Airs, nemlig at de som nævnt blev samlet i Danmark. Nedenstående annonce er tidligere blevet bragt på bloggen i artiklen om bilsamlefabrikkerne i Danmark, men den er så god, at den fortjener at blive bragt igen. Desværre er annonceteksten ikke helt let at læse, så her kommer en udskrift: ”Chevrolet ’57. Første dansk-samlede Vogn med dørstolpe-fri HARD-TOP Karosserier. Chevrolet er de ny tiders Vogn! Derfor er den ogsaa den første dansk samlede Vogn, der kan leveres med de exclusive HARD TOP Karosserier, helt fri for Dørstolper. Men De vil ogsaa blive begejstret for dens fuld-automatiske POWERGLIDE Kraftoverføring, fabelagtige Acceleration – og for dens eminente Affjedring, overlegne Bremser og Raffinerede Udstyr. Hvis De blot én Gang har set og prøvet, hvor suveræn denne Vogn er i Linjer Ydeevne og Kvalitet, vil De bedre forstaa, at af CHEVROLET Vogne køres der flere her i Landet end af alle andre amerikanske Mærker tilsammen! Chevrolet – Verdens mest solgte” Herligt sprog, men lidt underligt, at en annonce der slår så meget på det moderne benytte retstavning fra før reformen i 1948, med store bogstaver i navneordene og dobbelt a’er i stedet for å.
En pæn del af de Chverolet Bel Air’s, der blev samlet i Danmark gik videre til nabolandene, ikke mindst til Sverige. Her var der som bekendt lavere bilbeskatning end i fædrelandet, ligesom Sverige i 1950’erne nød godt af en betydelig bedre levefod end det var almindeligt i Danmark. Men det kan skam godt lade sig gøre at finde billeddokumentation for danske Chevrolet Bel Airs. Herunder ses f.eks. mekaniker og bilforhandler Svend E. Christiansens autoværksted på Silkeborgvej 13 i Galten. Chevrolet’en til venstre er mesters egen bil og forskellen mellem den store amerikaner og de små Renault’er er til at få øje på. Billedet er fra 1959, så vognen er ikke helt ny, men mon ikke det tyder på, at forretningen går meget godt.

Jysk Chevrolet! Arkiv.dk, Galten Lokalarkiv. Fotografen ukendt
Ellers tænker man nok mere øvre sociale lag, når der tales nye Bel Air’s i 1950’ernes Danmark. I åbningssekvensen af det meget tidstypiske lystspil “Det var paa Rundetaarn” fra 1955 ses Kjeld Petersen som landsretssagfører Hartsen, på prøvetur i sin nye Bel Air. Det er oven i købet en cabriolet.
Det er også lykkede mig at støde på en Chevrolet årg. 1957 i fri dessur. Vi skal endnu en gang til provinsen, hvilket altid er bedst, når det gælder fortilfælde for livet i Sundborg. Her er vi i Silkeborg ca. 1960.

Et pragtfuldt billede med masser af detaljer, lige til at eftergøre på modeljernbanen
Og så er der ovenikøbet en DSB forbindelse til de store Chevrolets, for etatens generaldirektør var så heldig, at have både chauffør og dollargrin i 1950’erne. Nedenstånde billede fra 1961 er taget i anledningen af at den hidtige 1955 Bel Air i forgrunden skiftes ud med den nye Chevrolet Impala, der ses i baggrunden.

DSB’s generaldirektør var godt kørende i denne Bel Air 4-door Sedan fra 1955. Kilde: Jernbanekilder.dk
Her slutter historien egentlig for Sundborg MJ’s vedkommende, men ingen fortælling om dette emne kan være komplet uden at nævne den mest kendte Bel Air i Danmark, nemlig den (eller rettere de) modeller, der spillede en markant birolle i filmserien om Olsen Banden. Banden ser i øvrigt ud til at være et populært sidetema for en del modeltogsentusiaster, godt hjulpet på vej af Hobby Trades sjove Franz Jäger pengeskabsvogn og modelfigurer af hovedpersonerne. Banden er lidt for moderne for min valgte periode, så jeg nøjes med et billede af bilen fundet på Bilbasen.dk
Modellerne er ikke alene af tre forskellige årgange af Chevrolet Bel Airs, der er også tale om modeller fra tre forskellige producenter.

Tre modeller, tre producenter. Langt at foretrække frem for det man alt for ofte ser, nemlig at flere producenter kaster sig over det samme forbillede. Jeg nævner bare litra PB og siger så ikke mere
1951 årgangen sælges i Europa under firmanavnet Noch. Dette firma har imidlertid et tæt samarbejde med den amerikanske producent Woodland Scenics og køber man modeltog i USA, så kan samme produkt her findes under dette producentnavn. Det samme gælder en del af de mange figurer, der findes i Nochs katalog. Og her er det så, at jeg må komme med en tilståelse: Måske er det slet ikke en 1951 Chevrolet Bel Air vi taler om. Det står der nemlig ikke noget om på hverken modellen eller pakken. Det er muligt, at det skyldes opretslovgivning, men det er også muligt, at det skyldes, at modellen ikke i et og alt ligner en Bel Air. Modellen mangler bl.a. midterstolpen på forruden, ligesom fronten er så udetaljeret, at det kan være svært helt at afgøre om det skal forestille en 1950 eller måske 1952 model. På pakken er bilen angivet som ”Billy Brown’s Coupe” og det kan man jo også sagtens påstå.

Er dette forbilledet for Noch/Woodlands model? Det er i hvertfald en heldig mand der har hele to damer på forsædet. Amerikanske 50’er reklamer er fantastiske i deres konstante antydning af sexuel pikanteri
Noch/Woodland-modellen er sådan set ikke særlig veldetaljeret. Hele fronten er støbt i samme stykke som karosseriet, hvor mange producenter nu om dage formentlig ville have valgt at lave fronten separat med henblik på at kunne give køleren en ordentlig gang krom. Som det er nu er kromlisterne malet på, hvilket giver et langt mindre skinnende udseende. Til gengæld sidder Billy Brown (eller er det danske Vilhelm Bruhn) og hans ”girlfriend” som små figurer på sofaforsædet inde i bilen, og det er jo meget hyggeligt. I det hele taget kan jeg ikke helt finde ud af, om jeg burde udstyre mine modelbiler med chauffører. Ret beset er anlægget i øjeblikket befolket med førerløse køretøjer, hvilket ikke kan være godt for trafiksikkerheden.

Ikke specielt veldetaljeret, men alligevel stemningsskabende er bloggens dom over Noch/Woodland-modellen
Modellen af 1955 årgangen af Chevrolet Bel Air er fremstillet af firmaet Model Power. Chassiset er støbt i metal, hvilket giver modellen en herlig vægt. Man kan i princippet støbe meget fine detaljer i metal, men sammenligner man denne model med det ypperste andre producenter i disse år sender i handlen, ja så når Model Power’s model ikke samme højder. Lidt synd, for netop Chevy ’55 regnes som nævnt af mange som den smukkeste af alle amerikanske 50’er biler – selvom den slags selvfølgelig altid kan diskuteres. Men den tofarvede lakering er flot og tidstypisk.

Chevrolet Bel Air årgang 1955 – Den smukkeste amerikanske 50’er bil? Måske, men modellens trykke metalkarosse yder ikke helt forbilledets ynder fuld retfærdighed
1957-modellen er fra tyske Busch. Normal finder jeg dette firmas kraftige krom en smule overdrevet, men her er det i høj grad på sin plads. I modsætning til de to andre modeller er der her fuld blæs på, og det skal der vel også være på et rigtigt dollargrin. Jeg er lidt i tvivl om fælgene, der ser en anelse for moderne ud. Måske man skulle tilføje en hvid stribe på dækkene for øget 1950’er-look? Modellen fås i øvrigt også som Cabriolet, men de har nok været endnu mere sjældne i Danmark på trods af 55’erens filmstjernerolle i ovennævnte lystspil.

1957 Bel Air er blandt de mest populære amerikanske 50’er biler og velholdt eksemplarer er meget efterspurgte blandt entusiaster
På Sundborg modeljernbane er tre Chevrolet Bel Air’er nok lige i overkanten for dansk 1950’er provins. En Bel Air kostede trods alt i 1957 kr. 45.000, svarende til tre Folkevogne. Man kunne godt få mere skrabede udgaver ned til kr. 30.000, men det var stadig en dyr bil i en fattig tid. At det på den anden side heller ikke var helt ukendt med amerikanske dollargrin i gadebilledet er dokumenteret ovenfor. Og så skal man tænke på, at ikke alle bilerne på vejene nødvendigvis var dansk indregistrerede. Bilturismen var i vækst i 1950’erne og ser man på gamle billeder fra Helsingør-Helsingborg overfarten, så er det tydeligt at amerikanske biler havde et betydeligt marked i Sverige i 1950’erne. Hertil kommer, at en del af det udstationerede personel ved de amerikanske baser i Tyskland havde deres egne biler med og en del af dem kiggede forbi Danmark, når der var orlov. Så igen: Ikke umuligt. Om alle de tre modelle får plads på det færdige anlæg får vi se, men ellers må jeg jo se at få bygget et par vitriner, der kan huse de overskydende modeller.

Sjældenheden ændre ikke ved, at det er tre herlige modeller, der hver især er sjove og inspirerende at kigge på.
Mere om emnet kan læses på en overflod af ikke mindst amerikanske bil-sites på internettet, men skal jeg fremhæve denne serie: http://www.51classicchevy.com/1951-chevrolet-styleline-deluxe-belair.html, http://55classicchevy.com/ og http://57classicchevy.com/.
Hvis man er interesseret i hvordan en Bel Air årg. 1957 virker med nutidens øjne kan man kaste et blik på denne artikle på Upgeardk. Flotte billeder og en levende beskrivelse af “Chevroletens klassiske jukebox look med krom, lak og lir”: https://upgeardk.wordpress.com/2016/04/14/klassiker-test-chevrolet-bel-air-aarg-1957/
Et virkelig flot eksempel på Olsen Banden på modeljernbaneanlægget inkl. Chevrolet Bel Air kan beundres her: http://www.sporskiftet.dk/forum/olsen-banden-franz-j%C3%A4ger-traktor-57 Læg også mærke til linket til Olsen Bande fan-sitet.
Skriv et svar