NYHED: Heljan har beriget modeljernbanefolket med en model af en af DSB’s kombinerede person- og rejsegodsvogne. Det drejer sig om litra CAE, der var baseret på de nittede stålvogne litra CA fra begyndelsen af1930’erne. Det er en flot model af en vogntype, der længe har været savnet på danske epoke III-anlæg.
Forbilledet for den kombinerede person- og rejsegodsvogn var et resultat af en serie ombygninger af den oprindelige nittede fællesklasses bogievogn litra CA, der er nærmere beskrevet i en forudgående artikel her på bloggen. De første ombygninger blev i 1956 gennemført på Centralværkstedet i Århus. Det handlede i første omgang blot om tre vogne, der formentlig blev udtaget til projektet fordi de var udstyret med de særlige direkte bremser der gjorde, at de måtte køre i Schweiz. Derfor egnede de sig til de internationale tog sydpå.

Her er det, det handler om: Rejsegodsrummet med de karakteristiske gitre bag vinduerne, der skulle forhindre kuffeter og andet i at blive trykket op mod glasset
Ved at sløjfe tre kupeer fik man skabt et 5,6 m langt rum til rejsegods med en kapacitet på 2 tons. Der blev indsat skydedøre i begge vognsider, men sidegangen blev bevaret, så der fortsat var passage gennem toget uanset hvor i stammen, vognen blev indsat. Til gengæld betød ombygningen, at der kun var plads til 44 siddende passagerer mod oprindeligt 68.
Vognene blev ved ombygningen omlitreret fra CA til CAE, hvor ”E” angav rejsegods, jævnfør hele familien af rejsegodsvogne med E-litra som f.eks. litra ECO, litra EH o.s.v.

I den side, hvor selve rejsegodsrummet var placeret, var der tremmer for ruderne. Det var der ikke i gangsiden
I årene 1961-1966 ombyggede man endnu 19 CA’er til CAE’er, der skulle afløse ældre trævogne indrettet med rejsegodsafdelinger. De 22 CAE-vogne og de 10 litra CAR restaurantvogne betød, at samtlige CA’er til sidst var forsvundet i den oprindelige udformning.
De tre første CAE’er blev bl.a. indsat i ”Nordpilen” (Hamburg-Frederikshavn), mens de efterfølgende også blev indsat i landsdelstog og i bådtoget ”Englænderen” (København-Esbjerg). På dette tidspunkt var MY (og senere MX) den primære trækkraft i disse tog, så vognenes betydelige vægt, der er omtalt i den tidligere artikel om CA-vognen, kunne nok overkommes. CAE blev dog også indsat i mere lokale tog med MO som trækkraft bl.a. Fredericia-Tinglev.
Da DSB afskaffede rejsegodsforsendelser til mindre stationer i slutningen af 1970’erne afløste CAE (nu BDh) den deciderede rejsegodsvogn litra Dh i en række tog og CAE forblev således meget brugt helt ind i starten 1980’erne. En vogn er bevaret ved Jernbanemuseet i Odense.
Modellen blev i første omgang udsendt i to numre nemlig CAE 1034 (som jeg har), og CAE 1262, der er et 1960’er litra. Senest er CAE 1272 kommet til. Oprindeligt havde man annonceret CAE 1267, der blev ombygget i 1964 og 1271 der blev ombygget i 1965, men som 1950’er-entusiast kan jeg kun være tilfreds med, at man i stedet valgte at inkludere en af de tidlige ombygninger i den første udgivelsesrunde. Modellen af CAE 1034 har revisionsdatoen 24.2.56.

På dette sammenklippede foto kan man se ned i vognen fra to sider. Der er ikke meget benplads til de modelrejsende, men det er ikke noget man ser, når taget er på
Teknisk set svarer modellen naturligvis til Heljans udgave af CA’en, hvilket bestemt er meget lykkeligt, eftersom det er en herlig vogn. Vægt og løbeegenskaber er gode, lakeringen flot og litreringen meget fin. En rigtig ug-vogn, for nu at bruge 1950’ernes karaktersystem.
På Sundborg modeljernbane skal jeg lige overveje, hvordan vognen skal indsættes. CAE 1034 er som nævnt en vogn fra den første ombygningsrunde i 1956, og passer dermed perfekt til Sundborg MJ. Eftersom de første CAE-vogne blev indsat i de internationale forbindelser, ville det nok være mest korrekt at bruge vognen her. Indsættelsen i landsdelsforbindelserne skete først efter Sundborg-tiden, så det vil være lidt af en tilsnigelse, at bruge vognen i et indenrigstog. Det kan nu godt ske, at jeg vil snige mig til at bruge vognen sådan alligevel, i hvert fald i starten, inden jeg har fået opbygget en togstamme til et internationalt tog.
I vognstammen skal rejsegodsvognene ifølge datidens normer placeres enten først eller sidst. Når der som her er tale om en kombineret person- og rejsegodsvogn så skal rejsegodsafdelingen pege væk fra vognstammen. Hensigten med denne regel var at sikre fri passage gennem toget. At så CAE’en jo netop havde bevaret sidegangen ser ikke ud til at have ændret denne praksis.
Mere om emnet kan læses i Lokomotivet nr. 84, december 2005, hvor der s. 21 – 27 er en gennemgang af ”Danske 30’er-vogne”, herunder litra CAE. Og på Jernbanemuseet kan man som nævnt se originalen udstillet.
På det relativt nye forum signalposten.dk kan man læse om håndtering af rejsegods med mere – ikke mindst h087’s scanning af DSB’s originale instrukser om samme er meget underholdende: http://www.signalposten.dk/forum/index.php?id=269
Hej Sundborg
Der er ikke kun bevaret en, men hele to vogne! Den ene står på jernbanemuseet og ser ganske udemærket ud, mens at den anden står på Centralværkstedet i København og ligner et lig…
Med venlig hilsen
Jeppe
LikeLike
Hej Jeppe
Tak for tilføjelsen. Synd for liget på CvK…
M.v.h.
Sundborg
LikeLike
Hej.
De sidste tre vogne (264, 268 og 271) blev udrangeret i 1.kvartal 1983 (ikke 1987) som BDh 50 86 82-24 264, 268 og 271.
/Ole
LikeLike
Hej Ole
Tak for at påpege fejlen. Du har helt ret – artiklen er rettet.
M.v.h.
Sundborg
LikeLike
Fin artikkel om en (nogle) flotte vogne.
En lille smutter er:
“…… Der blev indsat skydedøre i begge vognsider, men >midtergangen< blev bevaret, så der fortsat var passage ……
mvh Ulrik
LikeLike
Kære Ulrik
Der var en, der var vågen! Midtergangen er selvfølgelig en sidegang. Det er nu rettet i artiklen, tak for det.
M.v.h.
Sundborg
LikeLike