Markedet er velforsynet med modeller af de første Mercedes-Benz lastbiler efter Krigen. Udvalget burde være velkomment hos danske epoke III-entusiaster, for det var en ganske udbredt lastvogn i Danmark i 1950’erne.
Forbilledet for de tidligere efterkrigslastbiler fra Mercedes-Benz kan føres tilbage til de tyske bestræbelser på at rationalisere produktionen af militært materiel under Anden Verdenskrig. Som allerede berørt i blogartiklen om Opel Blitz, så iværksatte tyskerne i juni 1944 den såkaldte Schell-plan, der koncentrerede produktionen på nogle få modeller og som led i denne plan skulle Daimler-Benz og Borgward licensproducere Opel Blitz lastbiler i stedet for deres egne produkter. MB havde ellers selv en solid tradition for at bygge lastbiler af eget design. Borgward kom aldrig i gang med at producere “enhedslastbilerne”, men Daimler-Benz nåede at producere omkring 2.500 enheder. Selvom man nok må konkludere, at produktionstallet ikke stod mål med investeringerne i nye værktøjer, målt i forhold til at MB havde fortsat med egne produkter, så betød det, at Daimler-Benz stod med et komplet udstyr til lastbilsproduktion i Mannheim da krigen sluttede. Allerede fra juni 1945 kunne man således genoptage arbejdet, og levere de første 3-tons lastbiler i Vestzonen. I mens var konkurrenten Opels produktion slået helt ud, først af de allieredes luftbombardementer, derefter ved at den store Opel fabrik i Brandenburg i Østzonen blev demonteret og ført til Sovjetunionen som krigsbytte. Den historie er allerede nævnt i bloggens artikel om Opel Olympia.
I starten blev Daimler-Benz’ udgave af Opels lastbil leveret under navnet L 701 uden producentens navn. Først havde bilerne et klodset og firkantet førerhus i såkaldt Holzhartfaserplatten – et rigtigt krigstids nøddesign, men fra 1948 fik lastbilerne igen det oprindeligt afrundede førerhus af metalplader. På det tidspunkt blev lastbilerne solgt både under navnene Opel og Mercedes-Benz.

De første efterkrigsmodeller fra Daimler-Benz var "genoptryk" af førkrigs designs. Det gjalt også personvognen 170 V, der tidligere er omtalt her på bloggen
Fremstillingen af ”Blitz-Nachbau” endte i juni 1949 og fra det år udsendte MB en selvkonstrueret model L 3250, der dog stadig skyldte Opel meget af det ydre design. I 1950 fik modellen en lidt højere nyttelast og fik betegnelsen L 3500. I 1953 udvidedes programemt med den tungere L 4500.
I 1954 ændrede Mercedes nomenklaturen så L 3500 blev til L 311 og L 4500 til L 312. Op gennem 1950’erne arbejdede Mercedes videre med grundkonceptet og udviklede stadig større varianter med stadig mere motorkraft: 1954 – L 325, 1956 – L 329 og 1957 – L 334.

Brekinas lidt ældre model af MB L 3500 med den nyere betegnelse L 311 er en fin model til danske forhold
Men i slutningen af årtiet var det ved at være slut. MB havde i 1958 introduceret et nyt design med førerhuset placeret over motoren og forakslen jf. artiklen om MB LP 322-flyttebussen, og det var den linje, der blev fortsat, mens de gamle ”snudelastbiler“ blev sendt på pension i begyndelsen af 1960’erne. I Brasilien og i Indien fortsatte produktionen af de gamle modeller dog i adskillige år derefter. Over 100.000 langnæsede MB-lastbiler blev det til.

Så er vognmanden vist ved at have læsset færdig. Modellen er fra Roco og fås nu fra Herpa, der har overtaget Rocos (militær)køretøjsprogram
Modellerne på billederne i denne artikel kommer fra to forskellige producenter, nemlig en model fra Roco og to fra Brekina. Den mindste L 3500/L 311 er en ældre Brekina-model, der stadig produceres og ofte kan erhverves for en meget rimelig penge. De lidt større modeller af L 4500’erne er, som man så kan regne ud, fra henholdsvis samme Brekina og Roco. Sidstnævnte afhændede som bekendt for nogle år siden produktionen af militærkøretøjer i skala 1:87 til Herpa, og det ser ud som om MB’en igen kan fås, endda med presenning.
På Sundborg modeljernbane er der som det fremgår allerede tre langnæsede Mercedes-lastbiler, og det er måske nok for nu. Men man ved selvfølgelig aldrig om Brekina kunne finde på/overtales til at udsende enten deres L 3500/L 311 eller L 4500 i en dansk version. Et flot tryk med vognmandens navnetræk ”Einar Larsen – Sundborg” og evt. navnet trykt på pressenningen, så ville jeg jo nok bryde sammen og købe den også.

Der er sådan set forbilleder nok at tage af som f.eks. denne flotte langnæsede MB med vognmand Jacobsens navn på døren
Mere om emnet Mercedes-Benz-lastbiler kan studeres på forskellige internetsites som f.eks.: http://www.bilhistorie.dk/Bilhistorieen.asp?id=90
Brekinas modeller kan studeres her: http://www.brekina.de/de/modellprogramm/lastkraftwagen/mercedes-benz.html
Skriv et svar