Selvom de oprindeligt var tiltænkt især transporter af hø og halm, så viste de lavsidede åbne vogne af litra TF sig meget anvendelige til mange forskellige typer godsarter. På modeljernbanen er “legeværdien” af disse vogne derfor stor. Mens vi venter på, at industrien skal sende endnu et par tillæmpede tyske vogne på markedet som danske 2012-nyheder, så kan vi se lidt nærmere på et mere end ti år gammelt udspil fra Roco efter samme koncept. Rocos “danske” TF baserede sig nemlig på en model af den tyske vogntype R10, hvilket betød, at vogne var for korte og havde et sæt sidestøtter for lidt. Ikke alle MJ’eres kop the, men jeg synes nu meget godt om vognen, selvom den ikke er helt korrekt.

Kan man ikke få den man elsker, må man jo elske den man kan få og indtil der måtte dukke en 100 pct. korrekt version op af DSB’s litra TF, så får Rocos model lov til at futte rundt på Sundborg MJ
Forbilledet for dagens vogn skal endnu engang søges syd for grænsen. Blandt andet i Tyskland var det i årene omkring århundredskiftet blevet populært med en lav åben vogntyper med sidestøtter, der blev brugt til transport af godsformer der fyldte meget, men ikke var alt for tunge. Det var især hø og halm i løs vægt, som der var et marked for – det var før ballepresserens tid.

De høje sidestøtter kunne holde styr på hø og halm i løsvægt, ofte med en presenning henover. På siden af vognen ses binderingene
Hø og halm var vigtige foderstoffer til dyrene i landbruget, men også til dyrene i byerne, hvor heste stadig var en vigtig trækkraft. Hø og halm blev derfor handlet og transporteret mellem forskellige lokaliteter, også internationalt. I landbrugslandet Danmark havde DSB i masser af år brugt allehånde åbne vogne til transport af hø og halm, men ikke mindst takket være de høje sidestøtter ville der kunne læsses endnu mere på vogne af de tyske typer, så ideen om at indføre sådanne vogne i Danmark, lå vel egentlig lige for.

Billedet her stammer fra hæftet “Danske Statsbaner 1951”. Teksten lyder: “Landbrugets transporter spænder fra kunstgødningen… til halmen, i visse år med halmmangel i nogle landsdele. Store transporter i kort tid og til lave fragtsatser”. Vognen er dog ikke en TF
I forbindelse med tidligere blogartikler om de lukkede godsvogne litra HD og IA-klanen blev det beskrevet, hvordan 1930’erne danske godsvogne var inspireret af tyske typer, men tendensen startede egentlig med ”høvognene” først i årtiet. Konkret blev vognene modelleret efter de tyske typer R10/R20, men den danske variant blev designet lidt længere end de tyske forbilleder. Vognen fik i hver side ni aftagelige sidestøtter, mens der i hver gavl blev monteret to endestøtter. Sidevæggene var delt i tre dele, så de kunne lægges ned for at lette på- og aflæsning.
De første 20 vogne blev leveret fra Scandia i Randers i 1932. Oprindeligt fik vognene litra TFT, men fra 1941 blev de omlitreret til litra TF, hvilket de for nemheds skyld benævnes i denne artikel. I 1940 blev endnu 10 leveret, men denne gang med trykluftsbremse og ringfjederpuffer.

Trykluftsledning, håndbremse cylinderpuffer – Litra TF var en moderne vogn for sin tid. Bremsesystemet ses, når bunden vendes i vejret på vognen
Krigen forstærkede behovet for landbrugstransporter så i 1943 kom der 50 vogne mere og i 1947 30 med samme specifikationer. Endelige i 1951 fulgte de sidste 20, så der i alt blev leveret 150 stk. litra TF over 20 år, stort set med samme konstruktion.
Selvom det var hø og halm der lå først for da vognene blev bygget, så kørte litra TF med mange forskellige godslaster gennem årene: Maskiner, kabler, trævare og køretøjer for at nævne nogle.

Godset blev ofte overdækket med en presenning, der dels beskyttede mod vejr og vind, men kørtes med hø og halm beskyttede presenningen også det ellers letantændelige gods mod gnister fra lokomotiverne
Med vognens fødselsattest i baghovedet giver det næsten sig selv, at en del af de køretøjer, der blev transporteret under besættelsen, var tyske. Takken herfor var, at tre TF’ere blev bombesprængt på godsbanegården i november 1943, mens der var tyske køretøjer på dem. Vognene blev dog alle tre repareret og genindsat i driften.
Efter Sundborg-tiden blev vognene i 1966 omlitreret til Kbkm idet nogle fik fjernet støtterne og omlitreret til Kklm. I 1967-68 blev 90 af vognene omdannet til ballastvogne for Baneafdelingen, mens to vogne blev til løbevogne for kørekranerne 145 og 146. De øvrige vogne blev gradvist udrangeret og i 1972 var det slut. Flere vogne er bevaret, bl.a. hos DSB museumstog.
Modellen er som altid når den kommer fra Roco sund og velkørende, også selvom grundmodellen, der basere sig på samme firmas tyske R10, efterhånden har nogle år på bagen. Så vidt jeg kan se blev modellen oprindeligt udsendt fra Roco i 1999 oven ikøbet i to litravarianter, nemlig TF 8008 og TF 8113.
I 2013 støvede Roco så modellen af igen og udsendte et dobbeltsæt belæsset med to Mercedeslastbiler og hvis man tror det er ren fantasi kan man kigge herunder. Det er et klip fra en turistfilm fra 1954.

Det er ganske vist UIC-vogne af litra T-typen og ikke TF’ere, men temaet er genkendeligt. Nyborg 1954
Da vognen oprindeligt blev udsendt i 1999 anmeldte ”Lokomotivet” vognen og påpegede, at der var visse uoverensstemmelser mellem model og forbillede: Først og fremmest at vognen som nævnt er for kort, nærmere betegnet 8 mm i længden og 9 mm i akselafstanden. Som angivet ovenfor havde litra TF 9 sidestøtter, mens modellen kun har 8. At vognen er for kort skyldes selvfølgelig, at den er baseret på den tyske model.

En af grundende til at synes om vognen er, at den kan læsses med alt muligt, her Ferguson-traktorer til mekaniseringen af dansk landbrug
Kan man så leve med det? Tja, jeg kan meget godt lide vognen, og som altid har Roco ramt farve og litreringen fint. Det kan og bør dog ikke skjules, at vognen kun er en tilnærmelse til det danske forbillede.

Der er for få sidestøtter, men dem der er, er fine. Ikke mindst de flot trykte små DSB-logoer er meget stemningsskabende. Lidt patinering fjerner det plastikagtige look
“Legeværdien” af de åbne vogne er stor. Selvom litra TF oprindeligt var tiltænkt landbrugstransporter , så viste de lavsidede åbne vogne af litra TF sig meget anvendelige til mange forskellige typer godsarter.

DSB TF 8015 fotograferet med telefonpæle i Fåborg i 1956. Lige til at eftergøre på Sundborg MJ. Fotoer er taget af Svend Jørgensen og udlånt af h087
På Sundborg modeljernbane er det som bekendt efterår året rundt så et læs halm ville ikke være nogen helt urimelig last at køre med for litra TF. Modellen af TF 8113 leveredes fra Roco’s side med en last af kævler, men det blev vognen ikke så ofte brugt til i virkeligheden, for nyttelasten på 17 tons satte visse begrænsninger. Kævler blev oftere transporteret med bogievogne som litra TGC, TGS og TGT der kunne bære mere og så naturligvis den mere moderne litra T. Om lastbilerne er en realistisk last ved jeg ikke, men de vil formentlig være inden for vognens kapacitet.

Litra TF i forgrunden, kævlerne i baggrunden. De er her læsset på en svensk litra O – meget mere realistisk
Mere om emnet litra TF kan læses i Lokomotivet nr. 57, august 1999, s. 25. Samme blad havde i nr. 74, maj 2003 en gennemgang af åbne vogne litra T. Det var 3. del af en serie om ”Epoke IIIb 1954-1964: En tid med nye og gamle godsvogne”
Anmeldelsen af Roco’s model kan læses i Lokomotivet nr. 58, november 1999, s. 27
Billeder og data for de 150 stk. TF’ere kan ses her: http://jernbanen.dk/dsb_gvognlitra.php?Aar=1941&litra=TF
Det tyske modeljernbaneblad MIBA bragte i numrene 9 og 10 i 2005 en serie på to artikler med tilsammen cirka 40 sider om ”Rungenwagen”, som typen hedder på de kanter. Der var gennemgang af både forbilleder og modeller.
Hele turistfilmen om “Denmark, a Fairytale Land” fra 1954 kan ses her: https://www.youtube.com/watch?v=oWR5hrnT8zQ
Så er det vist på tide at få den sidste litra TF rangeret på plads
Som altid dejlige billeder og god tekst. Tak.
LikeLike