NYHED: Tog og Tekno har i samarbejde med Brekina udsendt en flot og farvestrålende model af en VW-varevogn fra Gøl Pølser. Det er desværre lidt af en tilsnigelse at lukke Gøl VW’en ind i et 1950’er-miljø, for det var først i starten af det efterfølgende årti, at den gæve viking dukkede op som varemærke for den nordjyske pølsefabrik. Når jeg alligevel har valgt at benytte mig af min selvbestaltede ret til at fifle med historien på Sundborg MJ, så er det fordi vikingen har et udpræget epoke III udtryk over sig.
Forbilledet kørte for Gøl i 196o’erne. Virksomheden blev grundlagt i byen Gjøl (med ’j’) ved Limfjorden i 1934/35 (kilderne er lidt uenige) af slagter Jørgen B. Jensen, hvis familie stammede fra egnen. Forretningen gik godt og i 1951 flyttede produktionen ind i det tidligere Skalborg Andelsmejeri ved Aalborg. Allerede efter tre år var det gamle mejeri for lille og måtte udvides i flere omgange. Til sidst flyttede produktionen i 1966 til en nyopført fabrik i Svenstrup, hvor Gøl Pølser stadig ligger.

Billedet her er fra fabrikkens tid i Skalborg. Læg mærke til den noget sammensatte bilpark, der omfatter både engelske og tyske bilmodeller
Vikingen blev angiveligt tegnet af en lokal skiltemager som syntes, at Gøl skulle have et bomærke, der demonstrerede saft og kraft, viljestyrke og kamplyst. Vikingen blev i starten brugt som varemærke på fabrikkens facade og brevpapir, men bilerne på billedet ovenfor har sjovt nok ikke den stærke mand påmalet. At VW-transporteren imidlertid er helt autentisk vidner næste billede dog om, her planket fra Tog og Teknos foromtalen af produktet.
Den første viking, der er eftergjort på varevognen, havde mange farver og detaljer. Da Gøl imidlertid skulle bruge etiketter til detailhandlen, blev man nødt til at forsimple vikingen noget og holde ham i ensfarvet rød, for det oprindelige design var for kompliceret til at blive trykt på små etiketter. Vikingen er senere blevet omdesignet flere gange, men i 1990’erne fik han det nuværende udseende.
Gøl Pølser blev i 2003 overtaget af Tulip Koncernen, men fortsatte som eget varemærke – et vidne om vikingens styrke som brand. Gøl er i dag en stor fødevarevirksomhed med omkring 600 ansatte fordelt på et bygningsareal på 50.000 m². Virksomheden fremstiller mere end 100 forskellige slags pølse- og pålægsprodukter og har en verdensomspændende eksport. Vikingen har stadig succes.
Modellen udsendes i et begrænset oplag, så man skal nok ikke vente for længe med at sætte tænderne i dette lille stykke danmarkshistorie. Et fremragende initiativ fra Tog og Tekno – mere af den slags tak!
På Sundborg modeljernbane har den fine lille varevogn altså fået opholdstilladelse, selvom den egentlig er lidt sen i forhold til den valgte periode. Gøl må dog nok imødese hård konkurrence fra den lokale fabrikant Sundborg Andelsslagteris legendariske “Sundpølser”.
Mere om emnet VW Transporteren kan læses i en tidligere blogartikel.
Hej Sundborg,
Tak for den flotte omtale af Gøl Pølser.
Dog har jeg følgende kommentar:
Du skriver at bilen skulle have været lavet på T1a – bl.a. uden bagkogfanger.
Som du kan se på billedet du har “planket” har forbilledet kofanger bagpå.
Det ville have pyntet med nummerplader på mange af de flotte billeder du har på din side.
LikeLike
Hej John
Tillykke med jeres flotte produkt – må der komme mange flere danske epoke III bilmodeller fra Tog & Tekno! Når jeg tror der på billedet er tale om en T1a skyldes det som nævnt baglygterne, der for mig ser ud til at være små og runde. Det er ikke så nemt at se på billedet, men jeg synes heller ikke det ser ud som bilen på billedet har den fremspringende taglinje – “kasketten” – hen over forruden. Om kofangeren bagpå er eftermonteret ekstraudstyr, standard på T1a eksportmodellerne eller om I har valgt rigtigt med T1b’en ved jeg ikke, men du har jo helt ret i, at den er der. Derfor har jeg ændret lidt i teksten, så det nu fremtræder som en invitation til diskussion, om der er tale om en T1a eller T1b. En flot model er det under alle omstændigheder. Og ja, jeg burde se at få monteret nummerplader på bilerne. Jeg har indkøbt nogle ark med epoke III-plader, men er ikke rigtigt nået dertil endnu – for mange projekter 😉 Kunne I ikke levere den næste T&T-model med nummerplader?
M.v.h.
Sundborg
LikeLike
Hej John
Er det ikke muligt at købe sådan en model bil, jeg er ansat på Gøl i 25 år og har bidraget med oplysninger om netop denne bil.
LikeLike
Ret skal være ret og når man sammenligner billedet af den oprindelige Gøl VW med modellen ser man, at ventilationsristene afslører modellen som en T1b. Tog og Teknos valg af grundmodel er derfor helt rigtigt og artiklens ordlyd tilpasset derefter.
M.v.h.
Sundborg
LikeLike
Fantastisk fine modelbiler. I kan ikke finde alt om VW type 2, men en del om de tidlige modeller på min hjemmeside. http://www.barndoor.dk
-mvh. Tonny
LikeLike
Glemte at skrive at den GØL model, er en tidlige 62 – 63 model efter baglygterne at dømme. Efter kofangerne lidt tidligere.
-mvh. Tonny
LikeLike