NYHED: Det sprøjter ud med danske bilmodeller fra Brekina/Tog og Tekno. Hvor er det godt gået! Jeg er allerede et par modeller bagud, så lad os uden videre indledning gå i gang.

Flyvning var i 1950’erne endnu forbeholdt de få og langdistanceflyvninger kunne tage mange timer og have flere mellemlandinger. Rejsen kunne så begynde eller slutte med biltransport til lufthavnen
Forbilledet VW Transportere kørte i 1950’erne for et utal af firmaer og et af dem var åbenbart Scandinavian Airlines System (SAS), der var og er det fælles luftfartsselskab for Danmark, Norge og Sverige. SAS blev oprettet i 1946 som et konsortium af tre nationale luftfartsselskaber og oprindelige gik samarbejdet alene på de interkontinentale ruter. I 1951 ophørte de tre nationale luftfartsselskaber så som selvstændige virksomheder og SAS overtog alle deres aktiviteter.

Brekina/Tog og Tekno har som sædvanligt dokumentationen i orden. Denne gang er det i form af et billede fra Københavns Lufthavn. Foto: Joen Jensen
1950’erne var en god tid for SAS fyldt med pionerånd og fremskridtstro. Mest opsigtsvækkende internationalt var det, da SAS i 1954 indviede verdens første polarrute København-Los Angeles over Søndre Strømfjord i Grønland og Winnipeg i Canada. I 1957 gentog man kunststykket med ruten til Tokyo via Nordpolen og Anchorage i Alaska. Det nedskar rejsetiden fra 50 til 32 timer!

SAS ekspanderede op gennem 1950’erne og allerede i 1957 udgaven af Politikens Hvem-Hvad-Hvor kan man finde dette flotte dobbeltopslag med den æggende titel. Læg mærke til, at den nye rute over Nordpolen er med
I epoke III anvendte SAS en lang række forskellige flytyper, men holdt sig mest til Douglas-fly som DC-3, DC-4 og DC-6. På vej ud af Sundborg-tiden i 1959 introducerede SAS de første jetfly i sin luftflåde af typen SE-210 Caravelle.

Bussens bemaling er tydeligvis inspireret af SAS-flyenes. På et sort/hvidt billede som ovenfor er det selvfølgelig ikke muligt nøjagtigt at se farven på undervognen. Flyene var sølv/metalfarvede på maven
Nogen påstår ondsindet, at SAS står for ”Svensk Alt Sammen”. Jeg synes, det er meget fint, at SAS har beholdt den oprindelige udformning af de tre markante bogstaver gennem flere omgange redesign af firmaets grafiske identitet – det vidner om et meget stærkt brand og de tre hældende bogstaver står efter min mening stadig friske og stærke. DSB kunne godt lære noget dér.

SAS-logoer. Et, som tiden har taget sig af og et, der må stå som et af de stærkeste brands i Skandinavien, på linje med f.eks. Lego og Volvo
Modellen er selvfølgelig baseret på Brekinas no-nonsens grundmodel af en VW Transporter. Denne gang er det T1a’en, altså en førstegenerations Transporter. Efter billedet af originalen at dømme er det helt korrekt. Påskrifterne er fint trykt, især det lille SAS-bomærke på døren er helt utroligt. Sammenligner man med billedet af originalen er mærket på døren imidlertid her blot et hvidt (?) skjold med de tre nationale skjolde indsat. Det ændre nu ikke ved, at det lille vingemærket er meget tidstypisk og stemningsfuldt. Med det blotte øje kan man ikke se det, men kameraet er nådesløst og afslører, at det blå konturstreger nærmest får det til at ud som om, der er to norske flag.

SAS vingelogo som det, der er benyttet på modellens fordøre. Meget tidstypisk og helt uden de klare linjer, der præger logoet med de tre bogstaver
Sammenligner man igen billedet af originalen med modellen ses det, at den mørkeblå langsgående stribe er adskilt fra undervognen med en hvid stribe. Det har givet været vanskeligt at få den trykt helt præcist, for den hvide stribe er ikke lige synlig/bred alle steder rundt om vognen. En klat maling kunne overvejes for de sikre på hånden.
Nå, dette her skal ikke lyde alt for surt, for jeg synes det er en rigtig sjov VW-variant at have på anlægget så endnu engang hatten af for Tog og Tekno, der står bag initiativet!
På Sundborg Modeljernbane bliver der selvfølgelig ikke plads til nogen lufthavn, så der må findes en anden opgave til bussen. Som det fremgår af billederne er det Sundborg banegårds hovedbygning, der danner baggrund, så måske SAS-bussen henter og bringer passagerer fra banegården til den nærmeste flyveplads – en lufthavnsbus med andre ord. Måske er der nogen af læserne der ved, om det var almindeligt i 1950’erne?
Mere om emnet SAS’ historie i 1950’erne kan læsses her: http://www.sas.dk/Om-SAS-Danmark2/Historie
Og her: http://www.sasmuseet.net/
Billedet af SAS bussen kan bl.a. findes på dette link, hvor der også kan findes andre historier om VW-busser: http://www.tommyrolfnielsen.dk/danish/vw/vw1.htm
Og hvis man så har mere tid er der meget andet luftfartsmateriel, man kan dykke ned i, som f.eks. illustreret på dette billede:
Hej Sundborg,
Muligvis bliver du nødt til at anlægge dig en lufthavn, for en meget stor del af de biler, busser og andre køretøjer, der i tidens løb har eksisteret i SAS-bemaling, var ikke indregistreret til kørsel udenfor lufthavnene. Det var der ikke behov for, og man sparede registreringsafgifterne. De havde i stedet nummerplader med interne numre. At dømme ud fra billedet af forbilledet for VW-modellen er den blevet benyttet til transport af crew til og fra flyene; den kunne lige rumme en besætning. Egentlige lufthavnsbusser var/er væsentligt større, også de ikke-indregistrerede, tidligere bybusser, som SAS gennem årene har brugt til kørsel af passagerer mellem terminalbygningerne og fjernere liggende standpladser. Skal et fly (selv en DC-4) fyldes op med passagerer i en VW, skal den immervæk køre nogle ture frem og tilbage. De SAS-køretøjer, som er indregistreret på normal vis, benytter selskabet til tjenstlig kørsel mellem lufthavn og by. De er oftest ikke malet i SAS-farver, og de kommer ikke så meget til og fra flyene. Det er da i øvrigt godt, at SAS ikke er ”Norsk Alt Sammen”, for så havde forkortelsen jo været NAS!.
Vh
M:o)rten
LikeLike
Hej Morten
Tak for dit indlæg. Det med de særlige lufthavnsnummerplader er jo rigtigt. Måske er det også sådanne man ser på billedet af originalen – det ligner i hvert fald ikke de sædvanlige sorte plader, men måske gule? NAS er måske et navn for et fiktivt luftfartsselskab: National Airways of Sundborg 😉
M.v.h.
Sundborg
LikeLike
Det fly du spørger om er et tomotoret mellemdistancefly type Convair Metropolitan 440. Kan kendes på bl.a. bagkanten af motorens udstødning samt den store siderorsflade.
LikeLike
Hej Steff
Jeg tænkte nok, at der var en ekspert i flykending et eller andet sted i bloggens læserkreds! Tak for den detalje.
M.v.h.
Sundborg
LikeLike
Glemte lige!
Folkevognsbussen sås faktisk regelmæssigt ved SAS hotellet i København for at hente besætninger eller baggage for VIP, der var indkvarterede hér. Men ellers rigtigt som Morten skriver, mest i Lufthavnen uden plader.
Det med de manglende nummerplader medførte ofte, at man måtte notoficere politiet, hvis man skulle køre udenfor og eventuelt have eskorte.
Jeg har et par gange kørt en (vistnok ANTAR) BP Tankvognstrækker fra Hydranten på værksted. Den havde en kæmpestor RR benzin motor, var selvfølgelig højrestyret og havde dobbelt udkobling og en venderadius på det halve af jorden, sådan cirka!
LikeLike
Hej Steff
Så må SAS-bussen jo have politiekskorte 🙂 Kan blive et interessant optrin på anlægget til sin tid. Lyder herligt med tankvognen – og godt at der har været god plads i lufthavnen til at vende på. Må have været mere af en udfordring i bytrafikken.
M.v.h.
Sundborg
LikeLike
Hej Sundborg
Har lige opdaget din velskrevne og underholdene blog som jeg læser med stor fornøjelse.
Jeg er stor fan af dine billeder, og nyder at ”komme ned” i landskabet og se modellerne med en Preiser-mands øjne.
Udover passion for tog og mj, nyder jeg også at fotografere, og vil derfor høre hvad du tager dine billeder med? Det kunne ligne noget markro?
mvh
Flemming
LikeLike
Hej Flemming
Velkommen til bloggen og tak for dine pæne ord. I modsætning til dig er jeg ikke så vældig fotointeresseret, så de fleste af billederne på bloggen er såmænd taget med et lille Canon Ixus kopaktkamera og et ikke særligt kostbart Canon EOS 1000D spejlrefleksapperat. Jeg synes bedst om at tage billeder udendørs i dagslys – og så komme godt ned i højde med modellerne, som du også har bemærket. Dér er kompaktkameraet faktisk lettest at arbejde med.
M.v.h.
Sundborg
LikeLike
Mere kritik af SAS modellen. Det undrer mig til stadighed at man ikke kan lave en model med korrekte logoer påtrykt. Det er idag meget let at gå på internettet og finde et godt billede af de logo´er, som sidder på dørene. Det er nærmest reglen og ikke undtagelsen, er der er iøjnefaldende fejl på de danske modeller, som udgives, især i HO. = SJUSK.
Når man tænker på den umage der lægges i kritik af rullende togmateriel, undrer det mig, at man fuldstændig kritikløst placerer en modelbil med masser af fejl på sin modelbane. Hér er en opsummering af fejlene på SAS modellen:
1) Bilmodellen er helt forkert Modellen er en 2VW T1 “Barndoor” uden bagkofanger, originalen er den efterfølgende model MED bagkofanger.
2) Dørlogoer er helt åbenlyse forkerte.
3) De danske flag i dørlogoerne er imod al fornuft konverteret til norske.
4) Den mørkeblå stribe er kantet af en tynd hvid stribe, ( kan sagtens laves , hvis man ikke sjusker med trykket). Se blot på de tampotryk, som findes på lokomotiver !!!).
5) Der savnes Danske nummerplader, med rigtig typografi.
Man kan gå ind på http://www.nrpl.dk, og se, hvilke nummerserier, som passer til den givne periode.
6) SAS logo under bagrude mangler.
7) SAS logo´er på siderne er for små
Med ovennævnte fejl må man desværre igen, igen konstatere at “TOG OG TEKNO” har lavet noget sjusk, som i høj grad tyder på lemfældig kontrol, hastværk og hurtige penge i kassen.
LikeLike
i min barndoms kolonihave blev vores genbo kaldt for sas mads(madsen).Husker tydeligt at han kørte både folkevognsbus og Chevrolet Thriftmaster el lignende her på Amager.Ovennænte biler kunne også tit ses i Holmbladsgade hvor han boede om vinteren.Så der må have været nummerplader på nogen af dem og det med at hente gæster ved sas hotellet er ganske rigtigt.
LikeLike
Hej Birger
Jamen, så er det jo helt klart, at der må en sættes en chauffør ved navn SAS-Mads ind på forsædet 🙂 Den der Chevrolet Thriftmaster lyder rigtigt spændende – har du billeder af den?
M.v.h.
Sundborg
LikeLike