Nyklassicistiske villaer er efter min mening smukke og velproportionerede huse. Grundtypen er udbredt i hele Nordeuropa, så derfor kan man sagtens bruge tyske Kibris standardmodel som udgangspunkt for en dansk villa.
Forbilledet for det konkrete hus fortaber sig nok et eller andet sted i den fælles nordeuropæiske kulturarv. Huse af denne type kan man finde fra det nordlige Frankrig over Nederlandene, Tyskland, Skandinavien og videre hen over Østeuropa. I Danmark er denne type huse typisk fra perioden fra omkring 1. verdenskrig og frem til ca. 1930. Stilarten betegnes ofte som ”nyklassicisme” og tilhører den større gruppe af historiske stilarter, ligesom historismen, der tidligere er omtalt i artiklerne om den mindre administrationsbygning og Sundborg banegård.
Nyklassicismen fandt inspiration i antikken, i renæssancen og i klassicismen og gav det så en tur i gennem en minimalistisk destillation og foregreb på den måde den senere funktionalisme. Husene blev proportioneret efter klassiske regler, blandt andet i forholdet mellem højde og bredde på facaden, ligesom symmetrien i facaden var vigtig for nyklassicismens arkitekter. Nyklassicismen dyrkede de rene ofte pudsede murflader så facaderne havde få fremspring, ingen eller meget beskedne karnapper og ingen overdreven ornamentik. Tagene var ofte kvistløse. I villaversionen virker stilarten i dag sommetider en smule monumental i sin aftapning, men mindre kunne også gøre det, som det f.eks. ses hos de danske huse, der er opført efter foreningen ”Bedre Byggeskik” forskrifter – noget jeg skal vende tilbage til en anden gang her på bloggen.

Et hus i samme stil som modellen – lidt flere vinduer på havesiden og en lidt anden kvist, men hovedindtrykket rammer meget godt
En villa af den nyklassicistiske type var for de relativt velstillede og det var mindst lige så vigtigt at huset præsenterede sig ordentligt, som at det var en bekvem bolig. Alligevel var husene af denne type mere enkle og funktionelt indrettet i sammenligning med tidligere tiders byggerier og de foregreb dermed bl.a. indretningen af murermesterhusene, som jeg tidligere har bygget et par stykker af (se de tidligere artikler her og her).
Modellen er fra tyske Kibri og er en af de grundmodeller, der gennem årene har optrådt i diverse varianter. Husene har haft forskellige farve, forskellige tage og forskellige udbygninger. I den version jeg anskaffede var huset ”født” i en off-white kulør, et gråsort tag og med blå vinduesrammers. Egentlig kunne jeg godt have bygget huset sådan, men det er nu engang sjovere at sætte sit eget præg på tingene, så det gjorde jeg så.
Det første der måtte ske var, at skorstenen som sædvanligt skulle flyttes. Denne gang var det dog mere for at give huset den karakteristiske nyklassicistiske symmetri, for husets to skorsten sad allerede på tagryggen i overensstemmelse med dansk skik.
Eftersom der er tale om en ”modulmodel”, har Kibri lavet det sådan, at tagspidsen kan have forskellige udformninger. Det betød igen, at den øverste trekant i gavlen ville komme til at hænge en smule ud over kanten. Det har jeg aldrig set på et dansk hus, så det måtte laves om.
Efter flytningen af gavlspidsen var der behov for et spartle sprækken mellem de to dele ud og derefter at slibe ned med sandpapir. Derfor skulle murene males og det satte gang i overvejelserne. Huset kunne godt være forblevet hvidt med sortglaserede teglsten, men jeg har lidt tanker om en gang at bygge en endnu mere imposant villa, så jeg ville egentlig helst gemme de farver til det projekt. Derfor endte jeg med at beslutte, at huset skulle have en mindst lige så typisk gul farve. Desværre faldt det første farveforsøg ikke så godt ud – nuancen var alt for skrigende. Anden gang gik det bedre.
Næste punkt på dagsordenen var som sædvanlig vinduerne. Et hus af denne type kunne godt have flotte palæagtige vinduer, men jeg valgte at bruge den sædvanlige metode, som jeg tidligere har beskrevet i artiklen om stuehuset fra husmandsstedet, så huset fik i stedet ganske almindelige dannebrogsvinduer.

Som sædvanlig kan en lille stump plastik-strip omskabe et kontinentalt udseende vinduer omskabes til et typisk dansk dannebrogsvindue
Blå vinduesrammers til gule ydrevægge gik naturligvis ikke an, så de blev malet hvide, mens sålbænkene under vinduerne blev grå. Samtidig med beslutningen om at male huset gult, besluttede jeg også at nedgradere taget til almindelige gedigne røde teglsten. Byggesættets helt håbløse blå tagrender og nedløbsrør blev zinkgrå mens de oprindeligt lige så blå vindskeder blev røde. Til sidst var der bare soklen tilbage. Den var i byggesættet oprindeligt grå, men der er ikke noget så klassisk dansk som en sorttjæret sokkel, så det fik huset. Og så en let gang patinering.
På Sundborg modeljernbane skal huset til sin tid placeres i et villakvarter og kan her godt kombineres med f.eks. murermesterhuset fra Kibri. Den mere moderne villa fra samme fabrikant kan evt. placeres lige ved siden af, jf ”historien” om det hus, som eventuelt opført på et frasolgt areal fra 1920’er-husets engang meget store have.
Mere om emnet nyklassicisme kan læses her: http://www.bygningskultur.dk/Menu/Mit+historiske+hus/Stilguide/Nyklassicisme
Modellen fra Kibri som udgangspunkt for et dansk hus er blevet omtalt i Lokomotivet nr. 79, september 2004 s.16, hvor huset er blevet lægebolig.
Skriv et svar