Netop i disse dage er der ”Golden Days” festival i København og årets tema er 1950’erne. Festivalen, der løber i dagene 7. -23. september 2012, er rent guf for sådan en som mig, der holder af at sætte modeljernbanen ind i en bestemt tidsramme, der helst skal virke så autentisk som muligt. Der er masser af inspiration at hente for lidelsesfæller, der har en svaghed for epoke III. Og så er der modeltog i Helsingør.

I foromtalen lyder det bl.a.: ”Golden Days’ festival stiller skarpt på 1950’erne – et årti præget af kold krig, knaphed og konformitet men også af store visioner om et samfund baseret på velfærd og ny teknologi”
Det er interessant, at Golden Days i år sætter fokus på 1950’erne. Som nogen måske kan huske startede festivalen med at sætte spotlys på den danske guldalder (deraf navnet) og senere har det været perioder som 1700 og 1800-tallet der har præget programmet, med en enkelt afstikker til mellemkrigstiden. Nu er det altså den ikke så fjerne fortid, der er sat på plakaten og hvorfor mon så det. Arrangørerne begrunder det selv sådan her:
”1950’erne dukker for tiden op i både film, tv-serier, mode, design og i debatten om velfærd og familieliv. 1950’ernes idealer og visioner bliver vejet og vendt en omgang… Det er et årti, der drager os med sin dobbelthed, på en gang traditionelt og moderne…”.
Det med dobbeltheden synes jeg er rigtigt set. Arrangørerne forklarer: ”…mange ser perioden som glitrende og eksotisk, med klassiske kønsroller, præ-moderne karriereliv og sexet glamour … for andre er 1950’erne et gråt årti, og øjenvidner fra tiden husker mest kold krig, McCarthy-kommunistjagt, stram seksualmoral og benhårde sparetider. For dem var perioden en ventetid i skyggen af krigen, som lå lige før frigjorthed, fjernsyn og forbrug skyllede ind over Danmark i 1960’erne.”
På den ene side var 1950’erne præget af efterdønningerne af de to foregående årtiers krise og krig, på den anden side var det industrisamfundet på vej frem med vandring fra land til by, bilisme og industrialisering – især hen mod slutningen af årtiet. Svaret på spørgsmålet om hvem der har ret er det selvfølgelig meningen, at man selv skal finde et eller andet sted i de mange arrangementer. Festivalen forsøger efter eget udsagn at sætte fokus på de mest konfliktfyldte og interessante sider af 1950’erne ved at stille skarpt på temaer som ungdomskultur, forstadsdrømme og kulturens rolle i samfundet. Der er debatter, koncerter, asfaltballer, drive in-bio, arkitekturvandringer, teater, erindringslaboratorier, børnearrangementer og meget mere.
Også modeltoget har fundet plads i festivalprogrammet. Det er i denne weekend 15/9-16/9 og det foregår på Teknisk Museum i Helsingør. Der er lovet over tyve store udstillingsanlæg. Arrangørerne bemærker i øvrigt: ”Man vil kunne se, at udstillerne i stor udstrækning var drenge i 1950’erne” – så kan man jo alt efter temperament tænke over det.
Hvis man ikke bor i hovedstadsområdet eller lige kan lægge vejen forbi, så kan man heldigvis få indblik i nogle af arrangementerne via radio, tv og computeren. I radioen sker det i en række kulturprogrammer i P1, men noget af det bedste er næsten at man på DAB- og netkanalen P5 kan høre reportager fra 1950’erne.
Mere om festivallen kan læses her: http://www.goldendays.dk/festival_50erne.html og her: http://festival.goldendays.dk/aarets-festival/festival-2012-1950erne
Her er et link til festivalens reklamespot: http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=EhPxh8bzTFg
Og her modeltogsarrangementet i Helsingør: http://festival.goldendays.dk/arrangementer/2012/en-rigtig-1950’er-hobby-modeljernbane.aspx
God aften!
Jeg var på teknisk Museum i dag med mine to børnebørn. Mange flotte anlæg, god inspiration – og mange besøgende. Det historiske modulanlæg, museet bygger tegner godt.
Flemming
LikeLike
Hej Sundborg
Endnu engang tak for et flot site! Nu er jeg altså nødt til at spørge til dit valg af epoke, eller rettere sagt køreår, som det vel nærmere er. Som det nævnes i artiklen er 50´erne i manges øjne ikke særlig glamourøst. Når jeg taler med mine forældre eller bedsteforældre, var det ikke altid lige nemt: varerknaphed, en begyndende polarisering af supermagterne samt genopbygning efter 2. verdenskrig. Så hvorfor denne dragen efter perioden? Barndomsminder, materiellet, tiden før verden for alvor gik af lave, eller noget helt andet? Jeg er på jagt efter inspiration. Personligt har mit udgangspunkt været tiden fra 1960 og en 6-9 år frem, pgr. af muligheden for diesel, men jeg bliver nogen gange i tvivl om jeg skal bevæge mig tilbage i tiden modelmæssigt. Til orientering er jeg født i 1970 og har af naturlige årsager jo ikke selv oplevet, hverken ´50´erne eller ´60´erne.
LikeLike
Hej Thim
Det glæder mig, at du synes om min blog. Det er et godt spørgsmål, du stiller der, så her er den korte version af svaret:
Jeg er født i 1966, så det er altså ikke p.g.a. lyse barndomsminder, at jeg har valgt at opbygge en modeljernbane med 1950’erne som tema. Det er heller ikke fordi tiåret i sig selv stod for mig som en interessant periode, før jeg begyndte at dykke ned i historien. Nej, forklaringen er nærmest den, at jeg med de mange nye danske modeller, der begyndte at dukke op for en tiårs tid siden fik øjnene op for, at der her var en jernbaneteknisk interessant periode. Skæringspunktet mellem de gamle dampheste og de nye dieselmaskiner og de mange forskellige person- og godsvogne giver mulighed for meget forskelligartede tog og dermed et efter min mening interessant modeljernbaneanlæg.
Jeg vil gerne ved lejlighed svare lidt grundigere på dit spørgsmål, så jeg vil vende tilbage på et senere tidspunkt med en mere udførlig gennemgang af de overvejelser, der førte mig til midten af 1950’erne. Jeg lægger nok artiklen ind som en del af baggrundssiden ”Om Sundborg”, så hold øje med den 😉
M.v.h.
Sundborg
LikeLike