Tog og Tekno har i samarbejde med Brekina fremstillet en model af et VW-rugbrød med påskriften “Forenede Danske Motorejere – Auto Prøve”. En flot model med et konkret forbillede og en sjov baggrundshistorie.
Forbilledet er grundigt omtalt i Politikens Hvem-Hvad-Hvor årg. 1953. Under overskriften ”Den rullende diagnosevogn. F.D.M.s instrumentvogn afslører bilens mangler” gives over fire spalter en teknik-begejstret indføring i nogle af de apparater vognen medfører.

Fotoet her stammer fra Hvem-Hvad-Hvor 1953. Billedteksten lyder: ”Til brug for medlemmer har Forenede Danske Motorejere startet en ny service, diagnosevognen, der grundigt gennemgår en bils talrige funktioner og effektivt afslører de defekter, der måtte være opstået. I en rapport sammenfattes prøveresultaterne, hvorefter bilejeren på grundlag heraf kan få eventuelle fejl bragt i orden på værkstedet”
Forenede Danske Motorejere (FDM) blev stiftet i 1909 som en udbryderorganisation af Dansk Automobil Klub (DAK), der senere fik prefikset ”Kgl.” foran sit navn, som et signal om klubbens ”finere” medlemskreds. Begge automobilklubber blev stiftet for at fremme bilismen i Danmark og som reaktion mod en automobillovgivning, der blev opfattet som decideret bilfjendtlig. Det fjendtlige bestod bl.a. i, at biler dengang ikke måtte køre på bivejene og efter mørkets frembrud, regler som nogen sikkert gerne havde set opretholdt den dag i dag. At disse og andre love med tiden blev ændret vidner om, at KDAK og især FDM i det store hele var succesfulde interesseorganisationer i de første mange år.
Udover at være en politisk lobbyorganisation, så kastede FDM sig også over en række indkøbsordninger. Man kunne som medlem stort set fra starten få rabat på benzin og forsikringer ligesom foreningen opbyggede teknisk og juridisk ekspertise, som medlemmerne kunne trække på. Så tidligt som i 1920’erne oprettedes en turistafdeling med eget rejsebureau og campingpladser. Det var før der var rigtigt var noget der hed ferie for almindelige mennesker. Mere underligt er det i dag at tænke på, at det var FDM der opsatte de første færdselstavler her i landet. Det var ikke noget det offentlige Danmark syntes, man burde interessere sig for! FDM forsatte dette arbejde helt frem til 1948.
FDM voksede i takt med, at bilismen blev mere og mere udbredt. Som det tidligere er beskrevet i artikler her på bloggen, så tog privatbilismen i Danmark rigtig fart i slutningen af 1950’erne og medlemsservicen blev udbygget. FDM’s Auto-Prøve var således en del af den omfattende medlemsservice. Og så høre det vel med til historien på en jernbaneblog, at forholdet mellem bilister og jernbanerne i sagens natur ikke altid har været det bedste. Et sjovt eksempel er, at konkurrencen om pladsen på færgerne i gamle dage indimellem kunne være hård og at det faktisk kom så vidt, at FDM oprettede sit eget færgeselskab. Så skyndte DSB sig at indsætte særlige bilfærger på Storebælt. Men det er en fortælling for sig.

De gule og sorte farver gik igen hos FDM i mange år. På bilen ses også det oprindelige logo med Rigsvåbnets tre løver og ni hjerter – bilisme og fædrelandskærlighed!
Men nu tilbage i H-H-H’s fine artikel om autoprøvevognen. Her følger et citat fra artiklens indledning der siger det meste – nyd ikke mindst det fine 1950’er-dansk med de mange og lange indskudte sætninger: ”Til undersøgelse af praktisk talt alle fejl ved et motorkøretøj har man udviklet forskellige måleapparater. Større værksteder råder oftest over en mængde af disse for hurtigt og sikkert at kunne lokalisere fejlen. For mindre værksteder er det derimod ofte økonomisk uoverkommeligt at anskaffe disse i reglen kostbare instrumenter. Det er derfor et yderst rosværdigt initiativ Danmarks største motororganisation, Forenede Danske Motorejere, har taget ved at stille en diagnosevogn, d. v. s. en vogn indeholdende de til en nøjagtig undersøgelse af en alminidelig bils funktioner nødvendige måleapparater, gratis til medlemmernes disposition. Det skal udtrykkelig bemærkes, at det kun er en konsultativ tjeneste der ydes; diagnosevognen påtager sig ikke reparationer af nogen art, men man må henvende sig på det normale reparationsværksted for at få rettet de fundne fejl.
FDM’s diagnosevogn er en tysk folkevogn af omnibusmodel, og apparaterne samt instrumenterne, som overvejende er af engelsk fabrikat, skulle repræsentere det bedste, der kan fås. Vognen betjenes af en særlig automobil- og apparatkyndig prøvemester. Der foretages i almindelighed en undersøgelse af motor, kølesystem, styretøj samt det elektriske system, hvorefter der foretages en kørselsprøve, hvorunder accelerations- og bremseevne samt forbruget måles. Alle resultaterne opgives i en til formålet specielt udarbejdet autoprøverapport.” Artiklen fortsætter med at dykke ned i enkelte apparaters spidsfindigheder, men her vil jeg overlade det til de teknisk interesserede selv at gå på opdagelse i H-H-H 1953 s. 311-312.
Modellen er der ikke så meget at skrive om i forhold til den tidligere gennemgang af VW-transporterne her på bloggen. Der er tale om en VW T1a, der passer helt til fotoet af forbilledet i starten af denne artikel. Tog og Tekno har haft dokumentationen i orden. Trykket på den lille model er fint – ikke mindst det små FDM-logoer er sjove.
På Sundborg modeljernbane er der som bekendt en del biler, så der er sikkert også en del FDM-medlemmer i skala 1:87. FDM VW’en kunne måske en dag indgå i et lille optrin ved den moderne eller den ældre tankstation, eller måske et sted på landvejen, hvor en dansk motorejer assisteres?

FDM’s særlige automobil- og apparatkyndig prøvemester i aktion. Han burde dog have haft en lys kedeldragt på
Mere om emnet FDM’s historie kan bl.a. (lidt kortfattet) læses her: http://da.wikipedia.org/wiki/FDM og her http://www.vejogbro.dk/FDM. I dag har FDM næsten en kvart million medlemmer.
Brekina udsendte efterfølgende en model af en FDM-Falck Vejpatrulje-vogn. Den er omtalt i sin egen artikel, der kan findes ved at trykke her.
Hvem Hvad Hvor er et næsten uundværligt opslagsværk og inspirationskilde I min modelbygning. Det samme gælder Politikens Forlags ‘Sådan laves det’ som også har forsynet mig med gode ideer – ikke alle er virkeliggjort endnu. Jeg samlede de ældste udgaver af årbogen fra antikvariater på Vesterbro mens jeg studerede. Nu er der cafeer og den slags tøjbutikker hvor der er udstillet én sko og to t-shirts. Se lidt mere om ‘Sådan laves det’ på http://nystrupgravel.blogspot.dk/2014/02/modelling-inspiration.html
LikeLike