Så er der igen elektricitet til folket i form af et transformertårn, denne gang i jysk aftapning. Modellen er fra Witzel-hobby og teknikken er en blanding af top-moderne laser-cut dele og knappenåle, der leder tankerne hen på modelbygning fra før den tid, hvor man bare kunne gå ind i en hobbybutik og købe en skalatro dansk bygning.

Det skyldes sikkert min jyske opvækst, at jeg synes, at dette tårn ser helt ”rigtigt” ud. Ligefremt, afdæmpet blottet for overflødigt pjat
Forbilledet er meget præcist angivet i vejledningen, der følger med byggesættet: ”Denne transformerstation kan ses på landevejen mellem Randers og Viborg. Den er placeret ved Nørreåvej 29 tæt på Overlundvej.” Og så er der vel ikke meget mere at sige om det. Jeg synes det er herligt med en sådan grad af præcision!

Google Maps er en fantastisk ting. Her kan man uden stort besvær finde den opgivne adresse. En fotograf har allerede taget et billede af tårnet!
Bloggen har allerede i forbindelse med stålmodultårnene beskæftiget sig med transformernes funktion og historie, så det er der ingen grund til at gentage her – interesserede kan læse op på sagen her i artiklen om stål transformatortårnene fra det nu hedengangne Hobby Trade.

Det er selvfølgelig til ære for fotografen og bloggens læsere, at tårnene her er stillet op ved siden af hinanden. Det kunne næppe ske i virkeligheden
Modellen er i laser-cut, som producenten Witzel-hobby efterhånden har opbygget et ganske imponerende katalog inden for. Alle produkterne er typisk danske bygninger og jeg kan bestemt ikke udelukke, at der kommer flere Witzel-ting på anlægget.

Sådan ser det lille fine byggesæt ud. Den vedlagte vejledning er alene på dansk, men der er måske heller ikke noget stort eksportpotentiale i jyske transformertårne
Selve grundstrukturen er som altid hos laser-cut modeller et skellet af hård karton, der så beklædes med et ydre ”tapet” – i dette tilfælde af murstenspræget papir.

Det er imponerende så præcist de enkelte dele er skåret ud. Her er det det øverste af grundskellettet med brandmærker og det hele. Mærkerne ses selvfølgelig overhovedet ikke på den færdige model
Laser-cut er imidlertid en teknik, som jeg stadig ikke helt synes jeg kan finde ud af at mene noget endeligt om. Det virker som om det er svært at rette noget, hvis et eller andet går galt undervejs. Nu er det sagens natur er lettere at holde styr på en lille bygning som et transformertårn end et større som f.eks. det enfamiliehus, jeg byggede for snart længe side, og jeg synes da også det er gået bedre denne gang. Vejledningen gør tydeligt opmærksom på, at beklædningen skal trykkes godt sammen i hjørnerne, men det er stadig noget nervepirrende at montere murstenspapiret og håbe, at det hele går op.

Nu jeg ser bygningen i stor forstørrelse på billeder kan jeg konstatere, at det ikke i hvert tilfælde er lykkedes at få murstenen helt på linje rundt om hjørnerne. Og det er der så på dette tidspunkt intet man kan gøre ved
En sjov ting er, at modellen sammen med de top-moderne laser-cut dele også indeholder ganske almindelige knappenåle. De skal bruges som spoler, der monteres tre og tre i gavlene. De kan formodentlig stikkes ind i bygningen, men jeg valgte nu at bide dem af med en tang og lime hovederne fast. Knappenålshovederne skal så males hvide. Der er også et par centimeter metaltråd, der skal klippes i stykker og bruges til spoler der monteres på en af bygningens side, men det valgte jeg at gemmen til tårnet engang skal placeres endeligt. Brugen af knappenåle og metaltråd leder tankerne hen på modelbygning fra før den tid, hvor man bare kunne gå ind i en hobbybutik og købe en skalatro dansk bygning.
På Sundborg modeljernbane skal der altså nu findes plads til et jysk transformertårn. Betyder det så, at Sundborg ligger i Jylland? Nej, det gør det selvfølgelig ikke – Sundborg ligger fortsat fast placeret i fantasien. Det kan man overbevise sig om, når der drøner en S-maskine forbi. Som det vil stå bloggens trofaste læsere klart, så tages den slags med et gran salt, selvom jeg stadig synes det er sjovt, at tårnet kan placeres så præcis på virkelighedens verdenskort.
Som allerede nævnt i artiklen om ståltårnene, så kan transformere placeres mange steder på anlægget, dog med undtagelse af bymidten. Måske skulle man – inspireret af forbilledet – finde et sted langs landevejen.
Mere om emnet kan bl.a. læses i ”Signalposten” 25. årg. nr. 2, juni 1989. På artiklens forfatters EVP’s hjemmeside kan man se mere: http://evp.dk/index.php?page=transformatortarne, både forbilleder og hjemmebyggede modeltårne. Witzel kan besøges her: http://witzel-hobby.dk/huse_pap_1.htm
Skriv et svar