NYHED: Som et led i den stadige udvidelse af servicetilbuddene til den voksende kreds af danske motorejere, indførte FDM og Falck i samarbejde mobile vejpatruljer omkring 1957. Brekina har fremstillet en model af et af de lidt mere specielle medlemmer af denne flåde af køretøjer, nemlig en af de tre ”speedometervogne”.
Forbilledet for dagen model var som nævnt medlem af det korps af mobile vejpatruljer, der i adskillige år kørte faste ture på hovedvejene med henblik på at assistere uheldige trafikanter. Patruljerne fik base på FDM-prøvestationerne og kørte i begyndelsen på Nimbusmotorcykler med sidevogn (måske noget for epokemodeller at overveje?). Mekanikeren havde så sit værktøj og reservedele i sidevognens kasse. Efterhånden indførtes dog flere og flere biler i vejpatruljerne.
Ved at indgå partnerskab med Falck fik man bl.a. adgang til dette firmas landsdækkende radionetværk. Servicen var gratis for Falck-abonnementer og FDM-medlemmer, såfremt reparationerne ikke var for omfattende og kunne ordnes på 1/2 time. Omkostningerne blev delt ligeligt mellem FDM og Falck og filosofien var, at vejpatruljerne skulle være en magnet for at skaffe nye medlemmer til de to partshavere. Og det virkede.
Som beskrevet i tidligere artikler her på bloggen voksede antallet af biler i slutningen af 1950’erne efter de magre krigs- og første efterkrigsår. Bilerne var målt med nutidens øjne ikke altid lige driftsikre, så tekniske problemer var der nok af. For eksempel var speedometrene somme tider ret upræcise. Det gav anledning til at tre af vejpatruljebilerne blev udstyret med test-speedometre. Jeg ved ikke præcis hvordan de virkede, men mon ikke det simpelthen gik ud på, at man fulgte efter speedometervognen og så kunne sammenligne det store test-speedometer med , hvad ens egen bils hastighedsmåler viste. Men det er der måske nogle af læserne, der ved?

Speedometeret, der gav vognen navn. På modellen er speedometeret trykt på bagsmækken, mens der hos forbilledet var tale om et instrument med en stor skive monteret bag på vognen, jævnfør billedet
Modellen er fra Brekina og ser efter billedet af originallen ud til korrekt af være en T1A. Som det ses er farven krads gul, der i den periode udviklede sig som en fælles standard for vejhjælpen i flere europæiske lande. Tyske ADAC har måske været forbilledet. Den gule farve blev senere overført til FDM’s logo og øvrige visuelle identitet, men er i dag erstattet af en blå grundfarve. På andre billeder af vejpatruljeres køretøjer kan man se, at de to firmaers logoer er placeret ved siden af bogstaverne FDM – Falck. Det skulle de måske også have været på modellen her?

På Sundborg modeljernbane er der nu to FDM VW’er. For et års tid siden udsendte Tog og Tekno den flotte tofarvede “Autoprøvevogn”. Mon der er en eller anden færdselskampagne i gang?
Mere om emnet kan læses i Frank C. Motzkus’ “100 år i bilistens tjeneste – Historien om FDM”, et festskrift Foreningen af Danske Motorejere udgav i anledning af det runde jubilæum i 2009.
På dette gamle klip fra DR kan man se, hvordan vejpatruljer fra flere europæiske lande havde sat hinanden stævn i Tivoli: http://agent.dril.dk/agent/style/kroeniken_1950erne/?5342,9571,3906,9607,9770,8408,8405,play5432
Artiklen om FDM’s Auto-Prøvevogn kan læses her.
Skriv et svar