Danmarks ældste og måske også hyggeligste hobbyforretning, “Model og Hobby” i Frederiksborggade midt i København, er efter 65 år gået på pension. Dette lidt vemodige faktum mindede mig om, at jeg for et par år siden købte et af de mange lidt anderledes produkter, man kunne finde hos familieforretningen. Der var måske ikke så stort et udvalg i modeltog hos “Model og Hobby”, men så var der til gengæld så meget andet. Det var altid en fornøjelse at snuse rundt i forretningen. Produktet jeg kom i tanke om var et lille skur med tremmevægge.

Haveskur tidligere forhandlet hos det desværre nu hedengangne “Model og Hobby” i Frederiksborggade i København
Forbilledet skal man nok ikke lede specielt efter. Der er snarere tale om en slags generisk konstruktion, der kan bruges som udgangspunkt for et redskabsskur i en villahave, et brændeskur bag bondegården, et materielskur til den mindre virksomhed eller et cykelskur til skolen. Ja, selv hos banerne kunne man finde eksempler på småbygninger som denne.

Det lille skur har mange anvendelsesmuligheder. Hvad f.eks. med en lille garage til banernes dræsine?
Modellen har muligvis tilknytning til et gammelt Heljan-byggesæt fra 1950’erne, men det fremgik ikke af den lille plastikpose, som tremmeskuret blev leveret i, da jeg købte det. I gamle Heljan-kataloger kan man se et skur af tilsvarende udseende omtalt som H218 Tremmeskur. Bygningen blev beskrevet som “tørrelade eller maskinstation til bondehus”. Heljans byggesæt blev imidlertid solgt med både tag og grundplade, så her har der næppe været tale om det komplette sæt. Tremmeskuret er forlængs udgået af Heljans program.

Det lille byggesæt bestod af bare syv dele, dog uden tag. Hvad tanken med gitterkonstruktionen er ved jeg ikke
Man kan selvfølgelig lade skuret beholde den brune farve det har fra producenten side. Ikke fordi det ligner ubehandlet naturfarvet træ. Det bliver som bekendt hurtigt gråt at se på. Men den brune farve kunne jo være maling eller måske et træbeskyttelsesmiddel. Jeg valgte imidlertid at male skuret rødt, hvilket vil være en helt realistisk farve for skure i mange sammenhænge. Bl.a. hos Statsbanerne, hvis det nu viser sig, at jeg en gang kan finde anvendelse for skuret dér.

Skuret fik røde vægge og en gang patinering. Den der dør er for lav! Måske man skulle klodse skuret op på et par “sten”
Taget konstruerede jeg meget simpelt med en stump pap fra en skriveblok og nogle strimler vandslibepapir. Sidstnævnte ligner fuldstændig tagpap, som tidligere omtalt i bl.a. artiklen om Esso-tankstationen fra Busch.
Jeg fik lyst til at eksperimentere med lidt mos og ukrudt på taget, så lidt skumgummi-flock og lidt ”tossegræs” blev tilføjet.

Jeg vil næsten væde på, at bænken på bagsiden af skuret er det mest populære sted at nyde en svalebajer. Det kan sikkert vente lidt, det der med at fjerne mosset fra skurets tag
Til ære for fotografen eksperimenterede jeg lidt med forskellige småting, som man kan strø rundt om skuret alt efter formålet: Haveredskaber, en trillebør, en vandtønde til opsamling af regnvand, mulighederne er mange.
På Sundborg modeljernbane vil skuret som nævnt kunne indgå i mange forskellige sammenhænge og jeg har endnu ikke bestemt mig for, hvilken det bliver. Efter billederne at dømme egner det sig vist meget godt til baghaven hos villaen fra 1920’erne.

Man får helt lyst til at kravle indenfor! Jeg er sikker på, at der dufter godt af have, træ og varmt tagpap på sådan en sommerdag
Mere om emnet Heljans gamle byggesæt af et tremmeskur kan findes beskrevet her: http://www.danskmodel.dk/ (led efter Heljan i 1950’erne)
Flere udhuse kan læses i den tidligere artikel her på bloggen om beskedne tilføjelser
Rigtig hyggelig artikel, der giver lyst til at efterprøve dit byggeri 🙂
LikeLike