Som der nu efterhånden er tradition for, så åbner bloggen med et tilbageblik på året der gik. Skal de store linjer tegnes så var 2013 modelmæssigt endnu et fint år for epoke III-kører. Det var også samlet set et fint år for bloggen, med mange interesserede og støttende læsere. En lidt kedeligere tradition er, at det igen i år gik langsommere med bygningen af modeljernbanen end håbet, men det er vist desværre bare sådan det er med den slags.

At året kan udnævnes til et godt modelår skyldes ikke mindst nyhederne fra F2010/Hobby Trade, nemlig rangermaskinen litra F der her skubber nyhederne litra CRS og CRM ind på Sundborg banegård
Titlen som årets danske modeljernbanenyhed må tilfalde rangermaskinen litra F. En længe ventet maskine, der utvivlsomt fik sin fødsel forlænget af Hobby Trades finansielle vanskeligheder og introduktionen af det nye forretnings set-up omkring F2010. Så meget desto mere glædeligt var det, at maskinen viste sig at være en lille perle, både med hensyn til udseende og kørerevner.
Danske trækkraftnyheder hænger jo ikke sådan på træerne, så i årets løb var der også lejlighed til at gribe tilbage til tidligere tider med artikler dels om motorvognen over dem alle litra MO, dels om den store dampmaskine litra E, der var emnet for årets sidste artikel.
På personvognssiden var det litra CRM med tilhørende styrevogn litra CRS, der var de store nyheder. CRM’en blev HT sidste produkt, mens CRS’en blev F2010’s første. Og det gik godt, for begge er smukke modeller, der formidler de noget specielle forbilleder godt.

F-maskinen rangerer videre med det lille lokaltog bestående af litra CRM-CRS. Egentlig burde CRM’en have været en variant med styrerledning, men det lader vi ligge her
Lidt mere stille var der omkring Heljan. Eneste variantnyhed jeg kunne omtale i år var restaurantvognen litra CAR. Den kom endelig i en version, jeg syntes jeg ville sætte på skinnerne i Sundborg, trods at indretningen ikke helt passer til perioden, så her venter nok en fremtidig forbedringsprojekt.

Litra CAR var en længe ventet tilføjelse til rækken af meget flotte Heljan-modeller af DSB’s nittede stålvogne fra 1930’erne
På godsvognssiden var det herligt at se Brawa i omdrejninger med en privatbanevogn fra Gribskovbanen og flotte beholdervogne fra Spritfabrikkerne og JAF (sidstnævnte takket være HK-Modeller). Sidst på året kom den lille åbne vogn litra PER fra Tillig. Fra Fleischmann kom et sæt med to beholdervogne fra BP i den græsgrønne bemaling, der indførtes i 1957. Ellers var firmaets bidrag til festen begrænset til for tredje år i træk at udsende varianter af “gødningsvognen” litra PT. Således også i 2013, hvor vognen kom med pressenninger med løbenumre trykt på endepartierne. Der var lidt skuffende stille om Roco, i hvert fald set fra en epoke III entusiasts synsvinkel.

Brawa kom rigtigt på banen med epoke III-modeller i 2013. Den lukkede privatbanevogn fra GDS og beholdervognen fra DDSF og JAF
Bloggen fortsatte i 2013 med regelmæssigt at tage bilmodeller op, der kunne bidrage med at give anlægget den rigtige tidstypiske stemning. Bilartiklerne handlede i år udelukkende om forskellige erhvervskøretøjer, ikke mindst var det de tunge drenge som Faun L8L, Henschel HS 140, Büssing og den rundnæsede Mercur fra Margirus-Deutz, der blev omtalt. I den lidt lettere vægtklasse var der et velkomment afbræk i de vel mange tyske modeller i form af de typisk amerikanske og i Danmark ret udbredte Chevrolets fra 1940’erne.
Og så var der variantnyheder i form af folkevognsrugbrød fra FDM-Falcks vejpatrulje og radio-TV kæden Selandia, begge med skilte på taget. Modellen af Skoda 1200 var alt andet end en nyhed, men til gengæld – gætter jeg på – en model som mange måske ikke havde set så ofte. Volvo ambulancen fra Zonen havde også sin særlige charme – og så viste den sig at være tættere på forbilledet end jeg oprindeligt havde troet, hvilket en af bloggens læsere var så venlig at gøre opmærksom på. En anden læser var så venlig at sende mig en lille håndfuld meget interessante billeder af diverse biler fra vognmandsfirmaet Louis Hansen og Søn, hvilket blev til en lille artikel for sig selv. Herligt!
På bygningssiden var der sidst på året fremskridt i etableringen af Banegravsgade, der med tiden vil vokse frem langs anlæggets bagvæg. To huse, først et gulstenshus og herefter et rødstenshus med mindelser om Haderslev, blev det til. Men egentlig startede det hele med en artikel om byplanlægning med overvejelser om, hvilke butikker og andre erhverv der med tiden skal indrettes i den kommende handelsgade.
Konservesfabrikken, ejet af Sundborg Andelsslagteri, fik også nye halvreliefbygninger i 2013. Først en afdeling med lager og læsseområde, derefter en bygning med bl.a. konservesproduktion og slagteriudsalg. I den mere ydmyge afdeling blev der bygget et jysk transformatortårn og et udhus fra den nu desværre lukkede familieforretning “Model og Hobby” i København. Også “luftbroen” over sporene på Sundborg banegård må vel regnes blandt de mere praktiske bygninger og var med til at videreudvikle dette helt centrale element på anlægget. Opbygningen af selve anlægget gik desværre ikke hurtigere i 2013 end i de foregående år.
Og sådan blev det så i årets løb til 31 nye artikler, diverse små opdateringer fraregnet. Det var mindre end i 2012, især gik det langsomt i årets første halvdel, men sådan er det jo ind i mellem, når andre forpligtelser trænger sig på. Dette her er trods alt blogartikel nr. 173, så om ikke andet har bloggen efterhånden et ret betydeligt “bagkatalog”. Det er en fornøjelse at se, at en del læsere faktisk regelmæssigt (gen)besøger artikler, der er et, to eller tre år gamle. Det afspejler sig også i top-ti listen over bloggens mest populære artikler siden starten. Listen er nemlig præget af ældre artikler:
- DSB damplokomotiv litra N – Den stærkeste
Bilproduktion i Danmark – En idé til modeljernbanen?
DSB damplokomotiv litra P – Den smukkeste maskine
Citroën Traction Avant – Fransk 30′er avantgarde
Pølsevogne – To ristede med det hele
DSB damplokomotiv litra S – Den store tendermaskine
Damptrawleren ”Consul Pust” – Det første skib er i havn
Chevrolet Bel Air – Den amerikanske drøm på hjul
Tankstation – Verdensarkitektur med hverdagsfunktion
DSB damplokomotiv Litra D – Arbejdshesten
Sammenlignes med de tilsvarende liste fra tidligere år, så er topscoreren for tredje år i træk artiklen om litra N, mens artiklen om Bilproduktion i Danmark, har fortrængt artiklen om litra P fra anden pladsen. Det må skyldes, at der heldigvis har været adskillige gode opfølgende indlæg fra læsere, der har tilføjet ny information til emnet. Tak for det.
At de gamle artikler stadig læses betyder selvfølgelig ikke, at de nyere ikke gør det. Det tager bare lidt tid før de indhenter de ældre. Den mest læste artikler skrevet i 2012 var artiklen om litra MO, der også var en af årets første, fulgt af artiklen om litra F, der satte rekord på bloggen med 883 views den 26. juli 2013. Det er vel egentlig ikke er så overraskende, når man tager al forventningen til denne model i betragtning. Den tredje mest læste artikel var mere uventet den om planlægningen af Banegravsgade i september. Jeg ved det ikke, men jeg gætter på, at listen over de mange muligheder for butikker og byerhverv måske har været noget andre modelbyggere og “byplanlæggere” har kunnet finde inspiration i.

Det er vel ret forventeligt, at de mest efterspurgte artikler på en blog om modeljernbaner handler om det rullende materiel så det bruger jeg lige som undskyldning for at bringe et foto mere af et lille godstog med en F-maskine foran
Overordnet set havde bloggen i 2013 med 109.000 views stort set lige så mange læsere som året før. Det tyder nok på, at bloggen har fundet et naturlige leje deromkring – så meget vækstpotentiale er der nok heller ikke indenfor området.
Som noget nyt skelner WordPress, der er vært for bloggen, mellem “views” og “visitors”, hvilket gør det muligt at se, at bloggen i gennemsnit har et sted omkring 150 gæster om dagen. Antallet af views siger så noget om, hvor mange artikler de hver især klikker på i gennemsnit. Det gør det også (endelig) muligt at sammenligne WordPress’ statestik med den der findes hos chart.dk, hvor bloggen om ikke hver eneste dag, så det meste af året har ligget på en anden plads, i kategorien “modeltog”: http://www.chart.dk/index/default.asp?mode=category&cat_id=384. Der er et godt stykke op til nr. 1 My 1 2 87, så også her har bloggen nok fundet sit leje.
Til gengæld er jeg lidt træt af de reklamer WordPress er begyndt at sætte ind i bloggen. På den anden side synes jeg jo også det er fint, at det ikke koster penge at drive bloggen og et eller andet sted skal WordPress jo tjene sine penge. Men jeg vil egentlig gerne benytte lejligheden til at spørge læserne om, hvorvidt I derude føler jer “lidt”, “i nogen grad” eller “meget” generet af reklamerne? Hvis der er for mange i sidstnævnte kategori vil jeg overveje at betale mig fra det. Endnu mere irriterende er det dog at nogle reklamer tilsyneladende bruger en overskrift i retning af “Dette er en officiel Sundborg MJ undersøgelse”. Når den uskyldige læser så klikker på reklamen bliver man efter et par hurtige spørgsmål om køn og alder ledt hen til en række reklamer for mere eller mindre lødige produkter. Lad mig gøre det helt klart: Der findes ingen officielle Sundborg undersøgelser og bloggen har intet med sådanne reklamestunts at gøre.
WordPress gør det også muligt at følge hvorfra i verden læserne logger på. Langt de fleste læsere kommer fra Danmark, og på de næste pladser kommer Tyskland, USA, Sverige og Norge. Læsere fra 90 lande har været forbi bloggen i 2013. Mange må rimeligvis nøjes med at kigge billeder – 2.144 er der gennem tiden uploaded på bloggen, heraf 363 i 2013.

Folk i fjerne lande med interesse for dansk modeltog? USA har i øvrigt (snævert) overhalet Sverige på 3. pladsen i 2013
Andre dele af WordPress fungerer på den anden side helt tilfredsstillende, f.eks. er spamfilteret meget effektivt. Enhver der har prøvet at blogge ved, at man bliver beriget med en utrolig mængde spam. Det er lykkedes at holde det meste væk fra bloggen, så det er kun et par enkelte gange jeg har været nødt til at fjerne indlæg manuelt. Det meste spam er bare irriterende rent vrøvl, men noget af det er mere mystisk. Hvad med “Learn how to play ukulele”? Hvem finder dog på det?
Det er på den anden side ret vigtigt, at de læsere der har noget seriøst på hjertet kan komme igennem og det kan de heldigvis. Jeg vil derfor gerne igen i år takke for de ekstra mange kommentarer, bloggen har modtaget. Hele 249 blev det i år, mod 73 sidste år – 523 i hele bloggens levetid. Ros og ris og ikke mindst rettelser, der har kunnet bidrage til at gøre artiklerne bedre og mere nøjagtige. Tak for det og bliv endelig ved!

Trækkraft tydeligvis det mest populære emne på bloggen: Fire af top ti-artiklerne handler om damplokomotiver! F-maskinen er endnu ikke med på top-ti, men måske næste år?
Hvad skal vi forvente os i det kommende år? Ved 2013’s begyndelse, blev der stillet en nogle modeller i udsigt, som alligevel ikke nåede at komme på gaden. Kølevognen litra IKA har efterhånden været lige ved og næsten i et par år, så mon den kommer fra F2010 i 2013? Det samme vil gælde de ældre åbne vogne af litra PF og PFR. Det skulle imidlertid være ganske vist, at der fra samme firma står en litra FC på spring udført i eksklusive materialer. Se det lyder jo mere end almindeligt interessant. Heljan skulle arbejde på en MO i 500-serien og også det vil jo være en ægte nyhed. Hvad der kommer fra de store udenlandske producenter kan vi snart begynde at glæde os til, når de begynder at offentliggøre de forskellige nyhedsprospekter i løbet af de nærmeste uger.
Må 2014 blive et godt modeljernbaneår for alle!
Hello!
Congratations to your blog! I always am happy to read news and see your very nice pictures of models. I like the way you report and take pictures.
Especially the latest report about Litra E is great!
Many thanks to you! 🙂
I am looking forward to your reports with beautiful pictures in 2014 as well I am looking forward to new models of F2010, Heljan, Roco and Fleischmann, and perhaps Tillig, Piko and Märklin/Trix… Not to forget the small serial productions from small producers 🙂
Again many thanks to you!
Concerning the advertise on the WordPress pages: I have never felt annoyed by the ads. It is normal for (free?) software. And I think this is ok.
Best regards from Germany ( I have made some of the clics from Germany, for sure *smile*)
Christian 🙂
LikeLike
Hello Christian,
Thanks a lot for your very positive feed-back. I like the idea of having readers outside Denmark very much – Danish 1950’s railways is after all a rather narrow subject. I hope to be able to continue to write reviews of new and old rolling stock – all it requiers is that the manufactures you mention keep up the good work and continue to issue Danish models 🙂
Best regards
Sundborg
LikeLike
Kære Sundborg
Tak dine altid ihærdige artikler om stor og småt på modeljernbanen. Det er hyggelig læsning. I begyndelsen af din artikel skriver du, at F-maskinen må være årets model. Det har du ganske givet ret i. Men, må jeg så ikke have lov til at udnævne dig til årets bedste modeljernbanefotograf. Det var vist et langt ord, men dansk retskrivning lader det ikke adskille. Du burde have et diplom for dine fotos, der i sandhed er i særklasse! Tak for dem, der er her-efter min opfattelse- at du virkelig skiller dig ud fra mængden.
Vedrørende Car ombygningsprojektet, som du også nævner, vil jeg henvise din opmærksomhed på et indlæg i “Mosebanen”, der omtaler sagen. Jo, jeg har selv skrevet indlægget, og det er ikke, fordi det er Guds gave til menneskeheden, men måske kunne du få inspiration der til at gå i gang med det. Jeg var een af dem ærgrede mig en lille bitte smule over vognen, som den så ud fra kassen. Men sådan er der så meget.
Tak. For dine fantastiske fotos.
Mvh
LT
LikeLike
Kære LT
Mange tak for titlen som årets bedste modeljernbanefotograf 🙂 Det er virkelig en ære. Jeg har med stor fornøjelse læst din artikel i “Mosebanen” – det er bestemt en ombygning jeg kunne tænke mig at eftergøre engang. I mellemtiden har jeg indføjet et link i til Mosebanen i artiklen.
M.v.h.
Sundborg
LikeLike
Tak for mange interessante og oplysende artikler i året der gik. Godt nytår – ser frem til mange nye indlæg i 2014. En mulighed for kontakt til Sundborg via e-mail, hvor billeder og tegninger m.v. kunne finde vej til blokken kunne være en interessant mulighed.
LikeLike
Kære Thomas
Alle er bestemt meget velkomne til at sende billeder, tegninger og tekster til mig på sundborg.mj@gmail.com En del læsere har allerede gjort det og relevant materiale modtages med kyshånd.
M.v.h.
Sundborg
LikeLike
Din blog hoerer til mine stoerste glader i 2013! Intelligent, gennemtaenkt – og sjov! Tak, og Godt Nytaar!
LikeLike
Bare lige et tak for mange hyggelige laesninger i 2013! Alt godt for 2014!
LikeLike
Tak for mange gode artikler i årets løb, jeg ser frem til 2014 og dine næste tiltag 🙂
LikeLike