Banegravsgade vokser. Denne gang er det, som afbræk i rækken af Kibri-huse, en model fra Faller, der har lagt plastik til en gang kit-bashing. Det er der kommet en ret statelig hjørneejendom ud af.

Så er storby-ambitionerne kommet til Sundborg. “Vi kaldte den skyskraberen” siger Fede et sted i TV-serien Matador om et hus på tre-fire etager
Forbilledet for ejendommen er som for alle de øvrige huse i Banegravsgade noget man skal forholde sig lidt frit til, men nedenfor ses et billede fra Skt. Pauls Kirkeplads i Aarhus som ligner en hel del.

Skt. Pauls Kirkeplads er hjertet af det Aarhus-kvarter, der hedder Frederiksbjerg (med jysk “j”). Kvarteret blev præcis som Banegravsgade i Sundborg bebygget i slutningen af 1800-tallet
Den markante tagkonstruktion på hjørnet er tydeligt inspireret af barokarkitekturen og bidrager i høj grad til at give huset et lidt ekstra præg af storby og måske endda palæ. Det har sikkert været en bygning de har været stolte af, der i Sundborg i slutningen at 1800-tallet, hvor ejendommen nok er blevet opført.
Modellen er som nævnt fra tyske Faller. Der er tale om et ganske stort byggesæt med tre facader og en bagvæg. Sættet er desuden beriget med en mængde detaljer, ikke mindst omkring taget.
Faller har udviklet et helt modulsystem af bygningselementer, der gør det muligt at kombinere facadedele, karnapper, gesimser, butikselementer og tagkonstruktioner på en række forskellige måder. Lige noget for en uhelbredelige kit-basher som mig, men måske ikke helt så let at gå til for begynderen, som Kibris klik-sammen modeller.

Byggesættet fra Faller er opbygget af moduler, der gør det let at bestemme, hvor mange etager man ønsker at huset skal have
Men ak, som sædvanlig var det ikke nok for mig at holde mig til de muligheder Fallers elementer i sig selv gav. Eftersom jeg havde brug for en markant hjørnebygning, så flyttede jeg den bedste del af byggesættet, nemlig karnappartiet med det flotte tag ud på hjørnet og drejede det 45 grader. Det betød så, at jeg måtte konstruere et nyt tag. Det blev skåret ud af en byggeplade fra Auhagen, der heldigvis havde nogenlunde samme størrelse skråtstillede skifferplader, som Fallers oprindelige tag.
En forskel fra Kibri-husene i de tidligere artikler om bygningerne i Banegravsgade er vinduerne. Hos Faller skal man nemlig selv klippe “glasset” til ruderne ud af det medfølgende ark med klar plast

En Faller-specialitet er systemet med, at man selv skal klippe vinduesruderne ud efter en selvklæbende film. Det har den fordel, at den klare plastik er beskyttet indtil man piller filmen af igen
Egentlig synes jeg det tynde klare plastik har den fordel frem for de traditionelle tykke plaststykker, at de på den færdige model beholder en lethed, der giver vinduerne et lidt fladt og skrøbeligt udseende.
Som sædvanlig var det nødvendigt at gøre noget ved farverne på modellen. Især gesimser og andet pynt på facaden var fra Fallers side udført i en café-latte brun kulør – ikke det værste jeg har set, men alligevel. Jeg malede alle sådanne dele over med en sandfarvet Humbrol Matt 121. Til gengæld beholdt jeg efter at have været omkring overvejelser om gule og hvide nuancer den lyse sandfarvede kulør som murene havde fra Fallers hånd.

Close-up ser man bygningens mange, men dog afdæmpede detaljer. Som sædvanlig måtte vinduerne med små stumper plastik-stribs laves om til dannebrogsvinduer
Taget fik en gang skiffergråt, dels for at dække den let blålige tone i det oprindelige Faller tag, dels for at give Auhagens byggeplade samme kulør som “tårnet”.

Det nye tag ser relativt velholdt ud. Bygherren har tænkt sig godt om og til sidst bestemt sig for moderigtigt skiffer, selvom det har været dyrere end dansk tegl
Modellen har som nævnt mange charmerende detaljer, ikke mindst omkring det markante karnap-tårn. Her har bygherren helt sikkert tænkt Paris, Wien eller Berlin, mens han har glædet sig over at bygge et af de flotteste og mest “moderne” huse i Sundborg.
Bygningens stueetage skulle, som hos de øvrige huse i Banegravsgade, indrettes med butikker. Byggesættet indeholdt både butiks- og almindelige vinduer til stuen, så det gik altsammen let. I hjørnet var det dog nødvendigt med en mindre operation i form af at kit-bashe et murstykke og udskære hul til en dobbeltdør.

Butiksvinduerne er lige knapt så flamboyante som hos Kibri-husene, men passer netop derfor egentlig bedre til danske forhold
Hele bygningen blev afslutningsvis patineret. Denne gang gik jeg ikke så voldsomt til den som sidst, jævnfør artiklen om Banegravsgade del 4, men dog så meget, så det ses. Det har sin pris at ligge ved Banegraven.
Det sidste påhit var at skabe lidt liv i det ganske store facadeparti ved at sætte en Preiser-person i arbejde. Figuren er egentlig en siddende kvinde med et håndspejl, men jeg skar spejlet til, så det blev en vaskeklud. Zinkspanden er lavet af en stump plastisk. Selve vinduspartiet er lavet ved at bortskære ruden i den relevante del af vindusrammen, mens den åbne del af vinduet er lavet af en stump fra et andet Faller-byggesæt, på samme måde som tidligere omtalt i artiklen Banegravsgade del 4.

Vi er i 1950’erne, så vinduspudsning er naturligvis kvindearbejde. Håber ikke spanden ramler ud over kanten og rammer nogen nede på gaden
På Sundborg modeljernbane kommer huset som beskrevet til at ligge i Banegravsgade. Eftersom det er en etage højere og måske lidt “finere” end flere af de andre huse tænker jeg, at det måske skal ligge tæt på banegårdens hovedbygning. Det ville gøre det naturligt at tænke i baner af hotel i overetagerne. Så er der måske oveni købet restaurant i stueetagen? Eller måske er der liberale erhverv som advokater, læger og tandlæger i overetagen, foruden “herskabslejligheder”?
Mere om emnet barok-historisme, som huset her må siges at tilhøre, er tidligere omtalt her på bloggen i artiklen om Banegravsgade del 3.
Se også billederne af Figenbaums Berlin-anlæg og hvad han har fået ud af Fallers bygninger i samme serie: http://www.svensktmjforum.se/forum/index.php?topic=9367.0
Lidt om Frederiksbjerg i Aarhus kan ses her: http://frederiksbjerg.net/byhistorie/omradets-historie/
Hej Sundborg
Som sædvanligt meget flot og herlig bygning, glæder mig til at se Banegravsgade i sin helhed.
Venlig hilsen
Mikael
LikeLike
Lækkert..
Og så er der jo en dejlig masse stumper til skattekisten, så jeg glæder mig til at se hvad du kan få ud af resten af byggesættet.
LikeLike
Hej Sundborg
Jeg kan godt li din byggestil. Det bliver som Mikael og Cristian siger, interessant og se hvad du kan få ud af sættet.
Kan du lokkes til at lave lidt billedserie med dine teknikker, så det bliver lettere at efterabe ?
Klø på
Jesper
LikeLike
Hej Sundborg Borgmester
Super flot arbejde
Prøv eventuelt at gå lidt længere syd på i kvarteret via google – fx omkring Nyborggade her møder du næsten æskens egen forside… 🙂
Mvh Århusianeren Lars Vr
LikeLike
Hej Mikael, Cristian, Jesper og Lars
Tak for de mange rosende ord. Som gammel Aarhus-dreng kender jeg godt området omkring Nyborggade, ikke mindst fordi det er lige ved siden af det nu hedengangne Normans Hobby, hvor man i min barn- og ungdom kunne få alt til faget henhørende. Det er et rigtig rart kvarter. M.h.t. teknikkerne bag (om)bygningen af husene, så er der spredt en del ud i diverse artikler. Jeg vil nødig kede læserne alt for meget ved at gentage allerede beskrevne teknikker, så der er ofte links til de ældre beskrivelser i stedet. Men det kunne godt være, jeg på et tidspunkt skulle overveje en “teknik artikel”. Og ja, jeg glæder mig også til at begynde at bygge husene sammen til en sammenhængende gade.
M.v.h.
Sundborg
LikeLike
Hei Sundborg
Gratulerer så meget; denne var en sann triumf!
Fallers byggesett er en sann gullgruve, spesielt for den som er ute etter bakgrunnsbygninger. Fasaden med balkonger fant jeg imidlertid ikke helt ovebevisende, spesielt oppunder gesimsen. Jeg lot derfor være å montere den øverste balkongen og da ble resultatet straks bedere: http://pix.njk.no/48/48546-DSCN0041.jpg. “Hullet” ble lappet med byggesettrester og Evergreen-lister.
Takk & takk for lenken til min tråd på Svensk MJ-Forum. Det finnes litt mer på Stummiforum: http://www.stummiforum.de/viewtopic.php?f=64&t=97619 – rett nok på et noe ubehjelpelig tysk.
Mvh Peder i Oslo
LikeLike
Hej Peder
Glad for at du synes om huset. Og tak for nye links – der er meget at lade sig inspirere af. God byggelyst!
M.v.h.
Sundborg
LikeLike