Bloggen har i en tidligere artikel beskæftiget sig med togpassagerer. Dengang blev der fokuseret på fjerntog som en slags undskyldning for senere at kunne vende tilbage til emnet i denne artikel, nemlig lokale rejsende. Den væsentlige forskel er figurerne, der denne gang fra Preiser og i en væsentlig bedre kvalitet end de billige figurer, der blev brugt sidste gang.

Kvalitetsfigurer! Måske lidt ironisk, at de så lige i dette tilfælde skal kører med i de lidt mere beskedne lokale personvogne
Forbilledet for passagerene i denne artikel er de DSB-kunder, der i 1950’erne tog en kortere togtur og ikke f.eks. rejste mellem landsdelene. Og det var faktisk de fleste. I følge Danmarks Statistik var den gennemsnitlige rejselængde i 1955/56 26,5 km. Det er jo egentlig ikke så langt. Det svare måske til en pendlertur i den københavnske nærtrafik, eller turen fra landstationen til købstaden. Eller fra den mindre købstad til det regionale administrative og uddannelsesmæssige centrum i den større provinsby. Jeg tror faktisk der præcis er 26,5 km fra Købing til Sundborg.

Forbilledet: Lokale rejsende. Der er ikke meget baggage at se. Kilde: Arkiv.dk
Modellerne, eller figurerne som det jo er, stammer som allerede nævnt fra Preiser. Nærmere betegnet er der tale om figurer fra et mal-selv-sæt nummer 16358. Sættet indeholder 72 figurer, der i modsætning til de billige figurer fra sidst er kendetegnet ved, at de alle er forskellige.

Pakken med de 72 siddende figurerer – alle forskellige
Flere af figurerne skal desuden limes sammen af forskellige dele, hvilket giver mulighed for mere komplekse modeller. Det kan være mere indviklede kropspositurer, eller f.eks. børn på skødet. Eller avislæsning.

Et eksempel på en lidt mere kompleks figur, hvor arme og blad/avis er seperate og skal limes på
På minus siden for mit formål tæller, at nogle af figurerne er for moderne. Det gælder ikke kun klædedragt og hårlængde, men også positurerne. Det er helt utænkeligt, at pæne piger i 1950’erne ikke ville holde knæene tæt samlet, når de sad i toget.

Det samlede overblik. De der skrævemde teenagerer øverst til venstre, de ser ikke særlig tidstypiske ud
Lokalvognen, der således er blevet befolket, er en litra CP IV fra Heljan. Jeg har faktisk aldrig skrevet om denne vogn, så det er måske på tide at få lavet et blogopslag om denne klassiker på danske modelspor. Vognen har den fordel, at den er let at skille ad. Som det ses var det denne gang ikke nødvendigt at amputere passagerernes ben for at de kunne sidde på sæderne.

Der er kun moderat belægning på lokaltoget til Sundborg i dag
Som det fremgår af filmen herunder, så fulgte selve maleprocessen den rækkefølge, der blev beskrevet i den indledende artikel om figurer på modeljernbanen. Eneste bemærkelsesværdige punkt er måske, at figurerne blev grundet med sort farve og at jeg eksperimenterede noget med tørre penselstrøg. Denne teknik øger skyggevirkningen på figurens lavere områder og forøger dermed kontrasten. Det skulle være en fordel, hvor figurerne som her befinder sig inde i vognen.
På Sundborg modeljernbane er der en del personvogne, der i 1950’erne typiske kørte i lokal trafik. Udover litra CP, der her er blevet befolket, drejer det sig også om litraer som CV, CU og FC. Også en del CM’ere var i sundborgtiden degraderet til lokale tog. Der er således adskillige vogne, der venter på at blive befolket.

Bare rolig, der bliver siddepladser til alle, der vil med toget
Nogle læsere har måske bemærket, at ikke alle figurerne blev togrejsende. De figurer der ikke er blevet til passagerer, kan i stedet se frem til at blive til ”siddende” borgere på anlægget. Der vil f.eks. være brug for at befolke bænkene på stationernes perroner, i byens parker og ved busstoppestedet. Nogle af de siddende Preiser-figurer vil dukke op i senere artikler.

Eftersom det altid er efterår i Sundborg er det især figurer med overtøj, der i første omgang er blevet sorteret fra til en senere karrierer som ”bænkevarmere”
Mere om emnet modeltogspassagerer kan som nævnt læses i en tidligere artikel her på bloggen ved navn ”Passagerer i fjerntog”.
Danmarks Statistik talte som nævnt i 1950’erne personkilometer og gennemsnitsrejser ud. Grav selv mere her: https://www.dst.dk/da/Statistik/Publikationer/VisPub?cid=14407
Der er også brug for togspassagerer på perronen, så i maj 2020 har jeg opdateret min You Tube-kanal og denne artikel med en lille film om malingen af figurer, der venter på toget.
Det ser bestemt godt ud med passagere i vognen.
Men mindsker det ikke muligheden for bortrangering og opstilling på et sidespor, at der er passagerer med i vognen?
LikeLike
Jo, det gør det jo. Det må blive lidt af en afvejning. Jeg tænker umiddelbart, at der klart bør være passagerer i de vogne, der på mit anlæg vil køre i mere eller mindre faste stammer og som vil stå på skyggebanegårdene, når de ikke lige suser forbi eller gør stop på stationen. Problemet er de ældre vogne, der skal stå på personvognsristen i Sundborg. Det kunne godt være en eller flere litra CP. Jeg tror jeg vil dele smerten ligeligt, så der bliver nogle vogne med passagerer og nogle uden. De sidste er så reservevognene.
LikeLike
Interessant afsnit omkring passagerer på perronen i din følgeton; hvor er vi henne i din intro med folk som venter på tog på mindre stati
on i farver?
LikeLike
Farvebilledet er fra Nørager station på strækningen Hobro-Aalestrup. Jeg fandt det på Arkiv.dk, der anslår årstallet til 1960. Det er sjældent at finde farvefotos fra ”min” periode i midten af 1950’erne og tidsangivelsen for dette billede er også kun et gæt, så vi kunne nok godt være lidt længere oppe i 60’erne. Men jeg kan godt lide billedet fordi det er en kilde til farverne på folks tøj, hvilket lige var det jeg skulle bruge, da jeg malede figurerne.
LikeLike