Som det vil være faste læsere af denne blog bekendt, så har jeg ikke for tiden noget anlæg at køre på. Det er jo i sig selv surt, men det giver også en udfordring når jeg gerne vil vise diverse modeller i et troværdigt miljø. Jeg har altid haft diverse små dioramaer og baggrundskulisser, som f.eks. villahaven, som jeg har kunnet bruge, når der skal fotograferes til bloggen og You Tube-kanalen. På det seneste har jeg bygget et lidt større diorama med en banedæmning og lidt ”åbent land”.

Forbilledet for dioramaet er sådan set i sin simpleste form en stump Danmark en efterårsdag i 1950’erne. Det centrale element er som sagt en banedæmning, hvilket har den fordel, at det gør det muligt at få kameraet ned i frøperspektiv når modellerne skal fotograferes. Eller skulle det hedde ”Preiser-perspektiv, når vi taler modeljernbaner?

Modellen, eller i dette tilfælde dioramaet, er bevidst holdt helt simpelt. Det er det fordi det i 9 ud af 10 tilfælde vil være det der foregår på skinnerne, der er det væsentlige. Dimensionerne af dioramaet blev dikteret af en plastikkasse af den type, der kan rulles ind under sengen.

Grundpladen blev skåret ud af en isoleringsplade i hårdt skum, der er et meget populært materiale hos især amerikanske modelbyggere. Listen over anvendte materialer er iøvrigt indsat til sidst i denne artikel. Jeg har før brugt sådanne plader, bl.a. i forbindelse med villahaven, men også til det lille familie-vinteranlæg. Sporet er en amerikansk code 100 flekskinne fra Atlas. Det er ikke helt ideelt til danske epoke III-forhold, men det var hvad jeg havde liggende. Jeg dækkede banedæmningen til med køkkenrulle gennemvædet med en 50/50 pct. opløsning af hvid lim og vand. Herefter blev pladen malet jordfarvet og dækket med et lag hvid PVA-lim i fuld styrke samt et lag kaffegrums. Grumset gør underlaget uensartet, hvilket får det efterfølgende græslag til at se mindre golfbaneagtigt ud.

Sporet blev udstyret med noget oldgammelt ballast fra Hobby Trade og ”grus” fra Woodland Scenics. En grund mere til at bygge dioramaer er, at man kan indhøste diverse erfaringer undervejs. Denne gang gjorde jeg den vigtige iagtagelse, at man skal beregne mere plads til overbygningen, end man måske lige tror. Jeg havde i hvert fald fået lavet dæmningen lidt for smal, for der var næsten ikke plads til gruset til underballasten. Det var så en pointe til den dag, jeg skal bygge en banedæmning på anlæget.

Jeg ville gerne have en lille markvej på dioramaet, så det også kan bruges til at fotografere vejkøretøjer og figurer på. Igen af hensyn til fotograferingsmulighederne lod jeg en del af vejen gå parallelt med banen, mens en del kom til at gå vinkelret på. Det giver forskellige kreative muligheder.

Så var det tid at svinge Noch’s Grass Master over dioramaet. Det er lige sjovt hver gang, for det går meget stærkt med at få det hele til at se ud af noget. Jeg eksperimenterede med så mange græstyper, som jeg kunne komme afsted med, både i farver og længder. Jeg eksperimenterede også med rækkefølgen. Jeg syntes det fungerede bedst med korte strå først og længere ovenpå, men jeg ved andre gør det omvendt, så det lader til at være smag og behag.

Jeg kiggede på relativt mange farvebilleder af Danmark om efteråret og det overraskede mig faktisk, at banedæmningerne var grønnere end jeg havde troet. Det må være alt det regn, der falder over Fædrelandet på den tid af året, for det svedne sommergræs på dæmningerne ser ud til at komme sig. Marken, hvor kreaturene har græsset hele sommeren, fik kortere om mindre grønt græs, mens et lille stykke brakmark fik meget længere og mere gulligt græs. Jeg eksperimenterede også med mindre uregelmæesige pletter med mørkere græs på engen bag dæmningen, som om der var et lille vandhul nedenunder. Der blev der også plantet ukrudt i form af diverse totter med flock.

Der hvor der skulle sættes trådhegn, det vil sige for foden af dæmningen og langs markkanten, blev græsset noget længere end ellers. Til trådhegnene brugte jeg to forskellige teknikker. Til banehegnet eksperimenterede jeg med et sæt plastikhegnspæle fra Peco. De har huller, hvorigennem tråden kan trækkes. Jeg brugte 0.2 mm kobbertråd til selve hegnet. Det skulle være bedre end f.eks. sytråd, der kan have en tendens til at sætte sig.

Til markhegnet brugte jeg gode gamle tændstikker, men splittede så de fik det uensartede look som hegnspæle havde i gamle dage, før de trykimpregnerede granstolper og stålstænger tog over. Som tråd brugte jeg en slags supertynd elastik fra E Z Line. Materialet kan strække sig til syv gange sin ”slappe” længde.

Diverse buske og krat lavede jeg af ”ståluld”, en teknik jeg også brugte på vinteranlæget. Det var både gammeldags ståluld af metal og et produkt af kunstfibre, som producenten 3M alligevel betegner som ståluld. Til blade på buskene blev der eksperimenteret med flere forskellige typer flock. Til allersidst gik jeg dioramaet efter med en airbrush og tonede med forskellige grønne og brune nuancer.

Jeg har samlet hele processen i nedenstående lille You Tube-film. På film kom forløbet til at se mere regelret ud end det var, for der var i virkeligheden en del gåen frem og tilbage, især med forskellige græstyper.
På Sundborg modeljernbane har dioramaet naturligvis kun en funktion indtil det rigtige landskabsbyggeri kan gå i gang. Det er ikke desto mindre sjovt at prøve diverse materialer og teknikker og man kan måske godt tillade sig at prøve noget lidt andet, når det bare er et diorama, fremfor et helt anlæg.

Ideen er som sagt at dioramaet også skal kunne bruges til andet end tog, men eftersom det hele her drejer sig om modeljernbaner, så er det en fordel at kunne vise et tog i baggrunden, også selvom forgrunden har et andet motiv,

Dioramaets begrænsede størrelse sætter naturligvis visse begrænsninger for, hvor mange forskellige motiver der kan fotograferes, men det er f.eks. muligt at få et lidt andet perspektiv ved at tilte pladen lidt og fotografere fra en anden vinkel. Det er også af den grund, sporkurven er gjort lidt asymetrisk.

På flere af billederne i denne artikel er det iøvrigt træer af naturmaterialer, tidligere omtalt her på bloggen, der udgør den fjerne baggrund. På samme måde behøver dioramaet langt fra altid at være i centrum. Det kan lige så godt være fjern baggrund eller et udsnit af det kan tjene som ramme for et mindre til lejligheden komponeret optrin med enkelte køretøjer eller figurer.

Mere om emnet dioramabygning som princip kan man finde i form af en hel serie af artikler i Lokomotivet, ikke mindre end otte dele er det blevet til gennem tiden. Her er et link til del 1: https://www.signalposten.dk/lokomotivet.php?aar=2003&nr=76
I nr 91 kan man finde hele fem forslag til dioramaer: https://www.signalposten.dk/lokomotivet.php?aar=2008&nr=91
Mere om banedæmninger kan man finde på Banedanmarks officielle hjemmeside: https://www.bane.dk/da/Presse/Temaer/Sporet . Her kan man klikke videre til en hel manual om ”Sporteknik, Danske jernbaners opbygning, konstruktion og komponenter”.

Materiale brugt til dioramaet:
• Bosney C004 Army Green Spray Paint
• Coffee grounds
• Elmer’s PVA Glue
• Hobby Trade 4071 Ballast Light Brown Fine
• Liquitex acrylic paint Burnt Umber
• Mod Podge CS11301 Waterbased Sealer
• Noch 07100 Static Grass Meadow, 6.0 mm
• Noch 07101 Static Grass Beige, 6.0 mm
• Noch 07102 Static Grass Light Green, 6.0 mm
• Noch 07104 Static Grass Bright Green, 6.0 mm
• Noch 07106 Static Grass Dark Green, 6.0 mm
• Noch 07110 Static Grass Meadow, 12 mm
• Noch 07116 Static Grass Dark Green, 12 mm
• Noch 08212 Static Grass Grass Meadow, 1.5 mm
• Noch 08220 Static Grass Marsh Green Grass, 1.5 mm
• Noch 08300 Static Grass Spring Meadow, 2.5 mm
• Noch 08312 Static Grass Grass Meadow, 2.5 mm
• Noch 07204 Flock Medium Green
• Noch 07223 Flock Light Brown
• Noch 07225 Flock Medium Brown
• Owens Corning, Isolation Foam Board 1 inch (25 mm) “Pink Panther”
• Pebeo 65 Buff Titanium
• Rhodes American Steel Wool grade #0000
• Vallejo 70.833 German Cam. Bright Green
• Vallejo 70.890 Refleted Green
• Vallejo 70.941 Burnt Umber
• Vallejo 70.980 Black Green
• Vallejo 71.161 Airbrush Thinner
• Vallejo 76.518 Black Wash
• Vallejo 76.523 European Dust Wash
• Woodland Scenics B1373 Fine Ballast Buff
• Woodland Scenics FL632 Static Grass Harvest Gold
• Woodland Scenics FL635 Static Grass Medium Green
• Woodland Scenics T65 Coarse Turf Dark Green
• Woodland Scenics T1349 Blended Turf Green Blend
• Woodland Scenics T1350 Blended Turf Earth Blend
• 3M Synthetic Steel Wool
Stemning for alle pengene og rigtig god opbevaring beskyttet mod støv. Dioramaer kan måske indgå i et større anlæg senere.
LikeLike
Tak for positiv feedback! Ja, plastikkassen er faktisk meget god til opbevaring. Og der er plads til flere under sengen 🙂
LikeLike
Flot arbejde, og en rigtig god gennemgang. Tak for det!
LikeLike
Tak for rosen – det varmer altid 🙂
LikeLike
Godt arbejde! Det er en rigtig god idé med kurven – det gør billederne visuelt meget mere interessante.
LikeLike
Tak 🙂
LikeLike
Tak for alle dine fine artikler, har fulgt dem i mange år, og er til stor inspiration!
Du bruger kaffegrums her og har også brugt det i et tidligere indlæg. Kaffe er organisk materiale, skal det ikke varmebehandles el. lign. inden brug på modelbanen?
LikeLike
Selv tak, jeg er meget glad for at høre, at du har kunnet finde inspiration i bloggens artikler. Jeg har ikke haft problemer med kaffegrumset og jeg tror det skyldes, at det bliver “mumificeret” i den hvide lim og af de rigelige mængder forsegler, jeg bruger. Man kan rimeligvis også bruge materialer fra tilbehørsindustrien eller savsmuld, jeg har bare gode erfaringer med kaffegrumset, der giver et uensartet groft underlag ar arbejde videre på.
LikeLike
Hej Sundborg
Mange fine detaljer på dioramaet.
Det ser ud til at opbevaringskassen er tilpas dyb til at kunne opbevare to dioramaer, hvis du laver et par bøjler som passer ned i huller i nederste diorama
– dyvler kan fint bruges til støtte i permanente huller – som kan skjules i landskabet.
Jeg bygger selv diorama-anlæg på sarg, hvor jeg bruger dyvler på undersiden af dioramaet som fixpunkter.
Jeg uddyber gerne, hvis du er interesseret.
Glæder mig altid til at læse og blive inspireret af dine fine artikler.
LikeLike
Hej John
Tak for de pæne ord om dioramaet. Jeg har også tænkt på, om der måske kunne presses et diorama mere ned i rullekassen. Evt. kunne man lave profilen ”spejlvendt”, så det nye diorama var lavt, der hvor banedæmningen er højest. Så kunne markerne på banedæmningsdioramet modsvares af bygninger, landskab eller træer på et nyt diorama. Dermed kunne det nye diorama lægges med bunden i vejret i kassen og passe som en pudslespilsbrik ned i banedioramaet. God ide med bøjler eller et tilsvarende system, der passer ned i dioramapladen.
Mvh
Sundborg
LikeLike
Hej Sundborg
Super god idé.
En evt. fortsættelse af banedæmning på diorama 2 kan du dreje 180 grader og vende med bunden i vejret, når det skal ned i rullekassen.
Så skulle lavning på diorama 1 passe så nogenlunde med banedæmning på diorama 2.
God jul og godt nytår 2022
LikeLike