Som type er danske margarinevogne bygget hos Scandia tidligere blevet omtalt her på bloggen. Det var i artiklen om eks-margarinevognene litra IM og ZA fra Carlsberg, der tilbage i 2017 blev udgivet i model fra Hobby Trade. Dengang var der vel en hvis forventning om, at der også ville komme vogne med påtryk fra de relevante margarinefabrikker, men sådanne vognene kom aldrig, eller de er i hvert fald ikke kommet endnu. Så mens vi venter har jeg fundet en gammel Liliputmodel af en FDB-vogn frem, så der kan blive kørt noget margarine til Sundborg og opland.

Forbilledet var en af de fire margarinevogne, som Scandia i 1916 byggede til Fællesforeningen for Danske Brugsforeninger (FDB). Vognene var i familie med de i alt 14 vogne der blev bygget til de tre margarinefabrikker Alfa, OMA og FDB.

FDB-vognene måtte transportere margarine, palmin, brugt emballage, reb og rebvare. De to sidste produkter kan umiddelbart godt undre, men det er der en forklaring på, så lad os lige træde et skridt tilbage og se lidt på, hvad FDB’s fabrikker var for noget. FDB fungerede oprindeligt som grossist for godt 2000 medlemsforeningerne, men begyndte snart at producere sine egne varer, der kunne afsættes gennem netværket af kooperative butikker i hele landet. FDB’s varer blev bl.a. kendt under navne som Cirkel Kaffe og Davre Gryn. Sidstnævnte blev producret på Vejle Dampmølle, der var en del af FDB. Alle disse mærker havde stor markedsandele i Danmark i 1950’erne.

FDB startede i 1897 med et kaffebrænderi i Kolding, der få år senere blev udvidet med produktion af chokolade, bolsjer og konfekt. I Esbjerg lavede FDB en tobaksfabrik i Esbjerg og i 1902 etablerede man en såkaldt krydderimølle i Århus. Men FDB havde store planer om endnu mere egenproduktion, så derfor erhvervede man i 1904 en stor grund i Viby Jylland. Viby J er i dag vokset sammen med Aarhus, men oprindeligt var det en selvstændig by med bondeland omkring. FDB’s nyerhvervede grund lå strategisk lige ved landevejen mellem Aarhus og Horsens, men det var nok endnu vigtigere, at grunden lå lige der hvor DSB’s banelinje mødtes med Hads-Ning Herreders Jernbane (HHJ). Sidstenævnte privatbane blev indviet i 1884 og løb fra Aarhus sydpå til Odder og herfra videre til den lille havn i Hou. Alligevel kaldtes HHJ i daglig tale for ”Odderbanen”, eftersom denne by trods alt var den vigtigste på strækningen, bortset fra min gamle hjemby Aarhus.

Det første FDB byggede på arealet ved Viby J var en sæbefabrik. Denne blev i 1908 efterfulgt af en teknisk-kemisk fabrik og en tovværksfabrik. Der var så forklaringen på, at margarinevognen også måtte transportere ”reb og rebvare”. Sæbefabrikken producerede mærket ”Marseillessæbe” og snart også vaskepulver. Den teknisk-kemiske fabrik producerede soja, lædersværte og sennep. I 1913 startede så det der egentlig interesserer os i denne sammenhæng, nemlig margarinefabrikken.

Anlægget i Viby J havde således vokset sig stort og i FDB’s jubilæumsskrift fra 1946 hedder det om fabrikkerne i Viby: “Når man ad landevejen eller med Bane sydfra nærmer sig Århus, imponeres man over det vældige Fabrikskompleks, der dominerer Landskabet mellem Viby og Brabrand Sø. Det er Brugsforeningens Industrivirksomheder, der erindrer de Rejsende om, at det er Alvor med at gøre Vejen kort mellem Producent og Forbruger.”

Efter 2. verdenskrig udvidedes komplekset yderligere med krydderier, salat, kød og viktualievarer. På dette tidspunkt havde Viby-fabrikkerne op mod 400 ansatte. FDB-fabrikkernes konstante vokseværk gav imidlertid HHJ pladsproblemer, så det endte med at Odderbanen måtte omlægges i 1948 og en ny station byggedes i Viby J i 1956.

Sundborgtiden og årene umiddelbart efter kan meget vel betragtes som højdepunktet for FDB’s fabrikker i Viby J. Fra midten af 1970’erne og frem til 1990’erne blev fabrikkerne imidlertid gradvist afviklet. En efter en blev de enten nedlagt, frasolgt til andre selskaber og/eller fraflyttet. FDB flyttede sit centrallager til en ny terminal i Hasselager og omdannede i stedet lageret i Viby til et lavprisvarehus. Idag er det meste af det gamle fabriksareal blevet til et erhvervscenter.

Den nedadgående kurve for fabrikkerne i Viby havde også betydning for jernbanedriften. Den første af FDB’s margarinevogne blev udrangeret i 1959. De tre resterende vogne kørte indregistreret hos DSB frem til 1961-62, hvorefter de blev overtaget af HHJ. Her kørte de dog kun lokalt. Vognene blev endeligt udrangeret i 1969. I 1977 nedlagdes strækningen Odder-Hou, men resten af banen findes endnu, i dag som en del af Aarhus Letbane.

Modellen er en gammel sag fra østrigske Liliput. Den er angiveligt baseret på en schweizisk kølevogn, der blandt andet var populær blandt dette lands bryggerier. Jeg fandt i sin tid vognen brugt i en hobbybutik, og derfor er modellen uden den originale indpakning.

Sammenligner man modellen med fotos af forbilledet og/eller med Hobby Trades model af DSB litra IM, så er det tydeligt, at vognen ikke er helt korrekt. Især tagudhænget over bremseplatformen passer ikke til danske forhold. Taget burde desuden have tagpap, ligesom fløjdørenes beslag er helt forkerte. Ser man på størrelserne på FDB-logoerne og den øvrige litreringen er det tydeligt, at disse ikke svare helt til forbilledets. Teknisk set er der også tale om en gammel model – vognen har f.eks. faste koblinger, der ikke let lader sig skifte.

Selvom modellen aldrig kan blive helt korrekt, så kan der godt rettes på den, som det fremgår af nedenstående lille YouTube-film. Jeg synes faktisk, at det er overraskende, hvor tæt en så gammel model som denne kan komme på forbilledet. Der er ting der aldrig bliver bedre, så som de vandrette planker i gavlene. Men indtil Hobby Trade eller en anden dansk producent forsyner os med bedre modeller af margarinevogne, så får Liliput-vognen lov til at rulle i Sundborg.
På Sundborg modeljernbane er vognen på vej med en ladning margarine (eller måske rebvare) til FDB-butikkerne i området. Dem er der utvivlsomt en del af, ikke mindst i form af lokale brugsforeninger i oplandet. Jeg ved ikke helt om margarinevognene kun gik til FDB’s centrallager i byer af en hvis størrelse så som Sundborg, eller om vognen ved lejlighed også kan sendes ud ad sidesporet til Købing. Det er der måske nogle af læserne, der har et bud på?

Mere om emnet margarineproduktion hos FDB kan man se i en herlig gammel film fra ca. 1925. Filmen begynder med, at et fragtskib losses for kopra i havnen i Aarhus. Derefter følger en detaljeret gennemgang af margarineproduktionens forskellige faser i form af fremstilling af olie fra kopraen, blanding af råstoffer (mælk og olie) samt margarineæltning. Sidste led i produktionen er emballering, pakning og afsendelse. På filmen drejer det sig om PAN Margarine, der i hvert fald i en periode var et varemærke hos FDB, side om side med Tre Kroner. Filmen slutter med en flyvetur over Danmark, hvor margarinen er kommet ud til kunderne. For Aarhus-kendere er der således interessante glimt af havnen og af Aarhus Oliemølle, hvis olier jo ikke mindst gik til margarineproduktion: https://filmcentralen.dk/museum/danmark-på-film/film/margarineproduktion#
Se også dette herlige eksempel på jernbanehistorisk samarbejde omkring kortlægning af de jernbanemæssisge aspekter af PAN-filmen: https://www.jernbanen.dk/forum2/index.php?mode=thread&id=47349
Mere om FDB’s fabrikskompleks i Viby J kan man finde her: https://www.facebook.com/media/set/?set=a.10154249849949102.1073741900.24154769101&type=3

Nydeligt, som altid – Flot resultat.
Men vognen burde vel reelt være en DSB-vogn i Sundborgtiden? 😉
LikeLike
Tak Tomas. Ja, vognen burde have været en DSB vogn i midten af 1950’erne, så HHJ-litreringen er endnu en af de (mange) ting, der gør at vognen aldrig bliver mere end en tilnærmelse. Vi venter derfor fortsat på en bedre model fra Hobby Trade (eller en anden producent).
LikeLiked by 1 person
Måske Dekas er en mere sandsynlig mulighed?
Hobbytrade er blevet meget glad for trævogne – Hvilket der bestemt også er kommet nogle spændende produkter ud af – Jeg tror kun, jeg er hoppet udenom den gamle MT – ellers er de da alle anskaffet, såå… 😉
LikeLike
Jeg har store forventninger til Dekas, de har virkelig imponeret de sidste par år. Mange syntes ikke så godt om Hobby Trades godsvogne med de træbeklædte vognkasser, men jeg kan nu som du meget godt lide dem. Jeg tror at noget af problemet ligger omkring dørpartiet, så det vil jeg eksperimentere lidt med. Hæng på!
LikeLiked by 1 person
Det har jeg bestemt også – Jeg synes Kaspers IV-klan er imponerende – Og at den også kom i en ikke-kødvogn, er jeg kun positivt stemt over (er veganer, så at IV-vognene blev også brugt til grøntsager og frugt – Det er vognguf!)
Jeg tror lidt af kritikken mod Hobbytrades trævogne skyldes, at deres første personvogn kom til at hænge igennem over vinduespartierne. Men dyb respekt for at de prøver ny teknik af – De efterfølgende vogne er jo meget vellignende og har, mig bekendt ikke FC-vognens småfejl. Så jeg er fan!
LikeLike
Hejsa
Jeg tænker vognene blev benyttet mellem fabrikken og centrallagrene – uden at have belæg for mine tanker. 🙂
Hilsen Claus
LikeLike
Det er nok rigtigt. Der kan trods alt være meget margarine i en godsvogn, så der skal være en hvis kapacitet hos modtageren.
LikeLike