Denne artikel handler om en vogn, der bestemt ikke er nogen nyhed, men som til gengæld passer særdeles godt ind i trafikideen på Sundborg modeljernbane.

På en måde ser den jo ikke ud af noget særligt, litra IE og er det måske heller ikke. Men jeg kan meget godt lide den og så passer den til mit formål
Forbilledet tilhørte den gruppe af brugte godsvogne, som DSB indkøbte hos forskellige privatbaner, da det begyndte at trække op til krig i Europa. Som tidligere omtalt i artiklerne om litra PE, PT og PU drejede det sig især om en række åbne godsvogne, men der blev i perioden 1939-41 også indkøbt i alt 14 lukkede vogne af det der skulle blive til DSB litra IE.

Vognene kom fra det midt/vestjyske i form af Varde-Grinstedbanen (VaGJ) og Troldhede – Kolding – Vejen Jernbane (TKVJ)
Vognene var oprindeligt ud af den meget store klan af tyske standardvogne af ”Verbandsbauart Blatt A2”, der af epoke III entusiaster nok er bedre kendt under deres DB-betegnelse G10. Flere danske privatbaner havde vogne af denne type. Udover de to nævnte drejede det sig om Hundestedbanen (HFHJ), Køge-Ringsted Banen (KRB), Hørve-Værslev Jernbane (HVJ), Odsherredbanen (OHJ) samt Gribskovbanen (GDS). En vogn fra sidstnævnte er tidligere blevet omtalt i en artikel her på bloggen.

IE 18 798 havde en fortid som VaGJ Q 117 og var bygget af Deutsche Waggonbau AG, Niesky i 1919
Hos DSB blev vognene malet hvide og især indsat i transporten af frugt og grønt fra landbrug og gartnerier til grosister og gartneriselskaber. IE-vognene kun f.eks. i 1940’erne og 1950’erne ofte ses nær Grønttorvet i Valby.
Sikkert fordi der var tale om en begrænset gruppe blev vognene i midten af 1950’erne udtaget til at være forsøgskaniner i et forløb, hvor DSB eksperimenterede med forskellige udluftningssystemer. Forskellige vogne blev udstyret med forskellige jalousier og luger, f.eks. efter forbillede i IA-klanen, efter IG/IV-model samt efter svensk inspiration. To vogne fik delvist aftagelige endevægge m.h.p. at forbedre luftcirkulationen. Åbningerne blev her sikret med tværgående jernribber. Der er således rig mulighed for at nørde igennem med kit-bashing til forskellige konfigurationer for de MJ’ere, der måtte have appetit på den slags.

IE-vogn i en lille blok, sammen med et par hvide kollegaer. Det ligner noget der skal indrangeres i et større “provianttog”
Med moderniseringen af DSB’s vognpark i løbet af 1960’erne var dagene for litra IE talte. Den første blev udrangeret i 1957, mens mange overgik til lokale opgaver omkring 1960. De sidste forsvandt helt i 1966. Ingen af IE-vognene er bevaret – de er sikkert ikke blevet anset for at være tilstrækkeligt danske. Til gengæld findes der bevarede privatbaneudgaver af danske G10’ere.

Stille liv mod slutningen af karierren
Modellen er fra Roco og baseret på dette firmas økonomiudgave af den tyske G10 standard vogn. Det er derfor ikke verdens mest veldetaljerede vogn, til gengæld var den overkommelig i pris og findes ofte i brugttogsafdelingerne. Der findes andre industriudgaver af DSB IE, bl.a. en teknisk flot vogn fra Brawa, der svare til den sorte vogn fra GDS.

Jeg kan nu meget gode lide Rocos model, selvom det ret grove håndgreb afslører, at vi er i den prisbillige ende af markedet
På Sundborg modeljernbane er der næppe tvivl om, at vognen kører frugt og grønt fra egnens jordbrugere til grossist-ledet. Det er som bekendt altid efterår i Sundborg, så vognen har travlt med at transportere kartofler og gulerødder, æbler og pærer, samt andet sundt.

Al den grøntsagsjord giver efterårssmuds på den hvide vogn
Litra IE kan sikkert, som dens mere talrige kollegaer af IA-klanen ses på læssesporene ude langs sidebanen til Købing, hvor de læsses med årstidens produkter. Vognen sættes så efter læsning på den daglige slæber til Sundborg. Der er helt sikkert et grønttorv i Sundborg og sikkert noget der hedder “Sundborg-Gartnernes Indkøbsforening” eller tilsvarende, men der er næppe eget sidespor. Derfor sættes vognen af ved varehuset eller ved læssevejen og der vil være brug for diverse mindre last og varebiler til at transporterer alt det friske frugt og grønt til torvet. Det er selvfølgelig også muligt at vognen bare ses drøne igennem Sundborg som en del af et gennemgående “provianttog”. På den måde passer vognen godt til trafikideen bag Sundborg MJ.

Typisk IE-situation: Ved varehus og læssevej
Mere om emnet kan som altid findes på jernbanen.dk. http://www.jernbanen.dk/dsb_gvognlitra.php?Aar=1941&litra=IE
Litra IE er også omtalt i Torben Andersens udmærkede ”DSB Godsvogne 1945-1965 1. del”. Tilsvarende tekst og Henning Orlowicz’ fine tegning kan findes i artiklen ”G10 i Danmark”, bragt i Lokomotivet nr. 58, november 1999: http://www.signalposten.dk/lokomotivet.php?aar=1999&nr=58
Nydeligt arbejde!
Pæn patinering af en af de tidligste vellignende danske godsvogne fra Roco (Kom vist i midten af ’90-erne, hvis jeg husker rigtigt?)
LikeLike
Tak Tomas! Det er rigtigt at det er en gammel vogn, gamle billeder fra arkivet og en tidlig patinering. Men sådan er det her i agurketiden. Tænkte på at anskaffe Brawas model af IE, men egentlig synes jeg den gamle Roco-model er god nok, selvom den ikke er perfekt.
LikeLiked by 1 person
Øvelse er som altid vejen frem 🙂
Jeg synes også at erindre, at ‘banen’ var ret positive over vognen. De små lygteholdere i hjørnerne var vist de største ankepunkter, jeg mener, de havde?
LikeLike
Hmmm… vognen er lige på nippet til at blive rapporteret i henhold til Ordresamlingens Serie J… ^ ^
“Hvidmalede vogne skal vaskes udvendig så hyppigt, at de i løb altid fremtræder i ren tilstand. Såfremt vognene viser sig at være særligt snavsede på sider eller tag (…), skal stationen indsende dem til værksted til rengøring, hvidtning og eventuel opmaling.” Se side 32 – IV.
Mht. detaljer, så betragter jeg indkøbt materiel som basismodeller for yderligere tilretning/detaljering. Som jeg ser den, er det en meget, meget fin model (som alt Roco…), der vil kræve ingen eller meget lidt “ekstra arbejde”…
Takker for inspirerende blog!
mvh. Jan K.
LikeLike
Jeg er glad for, at du lod nåde gå for ret der og ikke indberettede mig 😊 Hvide vogne er noget af det sværere at patinere, synes jeg, for det bliver meget hurtigt for meget. Der er lidt som med personvognsmateriellet, de må ikke blive for beskidte, så der skal virkelig udvises selvdiciplin. Jeg er glad for at høre, at du trods alt synes om bloggen på trods af renlighedsstandarden 🙂
LikeLike
Jeg finder det både morsomt og lærerigt at læse i ordrebestemmelserne. Og gjorde altså engang en note til mig selv om at være forsigtig med patinering af vognkasserne generelt.
I bestemmelserne er der udførlige beskrivelse af ikke bare almindelig rengøring og vedligehold, men også specielt omkring forårsrengøring! 😀
Glemte et link til jernbanearkivalier, hvor bestemmelserne (og meget andet guf) kan downloades https://www.jernbanearkivalier.dk/dsb-ordresamlingen/index.htm
LikeLike
Jeg er stor fan af Jernbanearkivalier.dk – der ligger et betydeligt arbejde bag den hjemmeside!
LikeLike