Så skal der tages hul på et nyt modeljernbaneår i Sundborg og omegn og det er som altid en god anledning til at se tilbage på den forgangne tid.

R-maskineprojektet strakte sig over de første godt to måneder af 2021. Processen blev opdelt i en række opdateringer af stam-artiklen, der så til gengæld blev længere og længere. Så lang blev artiklen at den nu faktisk er klart den længste på hele bloggen. De forskellige løbende opdateringer er pr. dags dato fjernet, sådan som det er skik her på bloggen, så man må nu til den samlede artikel for at finde alt materiale om R-maskinen. Bygningen af R 946 blev også fulgt gennem en række You Tube-videoer, fire nærmere betegnet, hvis man regner den oprindelige video om donormaskinen NS 3500 fra Liliput med. Det blev måske lidt for meget, så derfor har jeg eksperimenteret med at klippe de fire videoer sammen til én enkelt forkortet video på lidt over 7 minutter. Det er måske bedre for moderne You Tube-brugere med begrænset tålmodighed. De fire oprindelige videoer bliver dog liggende på kanalen, mens den dyklippede version kommer her:
Det gode ved at R-maskineprocessen blev så langstrakt var, at der blev plads til at læserne kunne giver deres besyv med, så læs endelig hvad kloge mennesker har skrevet i kommentarfeltet om R-maskinerne i både virkelighed og model. Jeg var blandt andet meget glad for at Morten ville vise sit flotte byggeri frem og ikke mindst Johns input om fabriksplader løftede emnet til nye højder. Fabrikspladerne gjaldt også den tunge rangermaskine litra Q. En anden læser der i årets løb delte ud af egne erfaringer var Bruno fra Italien, der byggede et lille stykke Berlin. Brunos byggeri havde tilknytning til de ældre byggesæt, der for efterhånden mange år siden blev omtalt her på bloggen i serien om klassiske Kibrihuse.

En anden udløber af R-maskinebyggeriet var artiklen om patinering af damplokomotiver. Det var et emne jeg var nødt til at undersøge før jeg kunne gør bemalingen af R 946 færdig. Senere på året fik Hobby Trades model af litra S en omgang som en slags tiårs fødselsdagsgave. Med tiden skal alle mine dampmaskiner patineres – stadig en skræmmende tanke.
Der var i løbet af året i det hele taget en del patineringsprojekter. De gav sig for det meste udtryk i kortere opdateringer af eksisterende artikler eller små søndagsfilm. De udenlandske vogne måtte nøjes med en enkelt You Tube film som f.eks. den ellers ret flotte G 10 fra Fleischmann, en noget bedaget Roco-model af den italienske FS litra EE, samt hele to modeller af beholdervogne fra tyske vognudlejningsbureauer, nemlig en VTG-vogn fra Fleischmann og en EVA-vogn fra Piko. Alle projekterne kan ses på min You Tube-kanal: https://www.youtube.com/channel/UCBrZW6BvqPiTzBvtGkEXV6w
Opdateringer af eksisterende artikler om rullende dansk materiel med udgangspunkt i patineringsvideoer på You Tube var der også nogle stykker af. Det startede med tre Esso-vogne af tre forskellige fabrikater i begyndelsen af året. Efter sommerferien fik jeg endelig gjort noget ved først Dekas’ fine små kødvogne litra IV-IVK-IGK samt den pladebeklædte litra CX fra DWA Hobby, begge vogne der egentlig allerede blev beskrevet i tidligere artikler fra dengang vognene blev annonceret.
Det var ikke alle patinerings/detaljeringsprojekter der tog udgangspunkt i nyere modeller. Videoen om DSB litra IM tog klatmaleriet et skridt længere ved at forsøge at nedtone de mørke områder omkring dørpartiet. Jeg har den teori, at disse formentlig har bidraget til at give IM-vognen og dens kollegaer et ikke helt retfærdigt rygte som legetøjsagtige.
Endnu længere gik projektet med opdatering af DSB litra CV fra MM-modeller. I anledning af 10 års jubilæet for vognens udgivelse fik jeg endelig taget mig sammen til at udstyre modellen med forbilledrigtige Hansen-fjedre fra Dekas. Det gik, lidt til min egen overraskelse, faktisk okay.
En leveringstid på ti år kan jo godt forekomme at være lang tid og det må bare erkendes at dagsaktualitetet ikke kan være bloggens stærke side i disse år, hvor jeg af arbejdsmæssige grunde fortsat befinder mig langt fra hjemlige kyster. Der er derfor stadig et betydeligt efterslæb fra at artikler om kommende dansk materiel omtales, til jeg rent faktisk kan skaffe modellen. I 2021 handlede det om kommende modeller af lejevognen litra IFL, beholdervognen litra ZE fra Luxol, nye små Q-vogne fra Dekas samt senest litra CM (VII) fra samme firma. Men jeg skal nok indhente det!

En væsentlig undtagelse fra tiårsreglen blev opdateringen af blogartiklen om litra MO, hvor Heljans seneste skud på stammen blev den meget imødesete nittede variant af Danmarks klassiske motorvogn. Den lykkedes det mig at få fat i under sommerferien i Danmark. Det blev så min første patinerede MO.

Det lykkedes også at få fat i Brawas relativt nye model af TKVJ litra QBT, så den blev behørigt patineret og fik sin egen artikel. Ikke alle blogartikler om rullende materiel handlede dog om nyheder. I virkelighedens verden blev fem af søstervognen til netop TKVJ QBT solgt til DSB i 1940, hvor de blev til litra IE. Det kom der en artikel ud af med udgangspunkt i en ældre og billigere Roco-model. Jeg fik også endelig skrevet en lille artikel om genbrugsvognen til stykgods litra HJ. Den fine model står sig egentlig meget godt, selvom den ikke er ung længere. Og når vi taler om ældre modeller med nyt liv så kom der et helt ombygningsprojekt ud af en gammel Liliput-model af margarinevognen HHJ litra ZM. Den sidste ældre model der blev omtalt inden årets udgang var en gammel DWA-sag, nemlig en beholdervogn DSB litra ZE fra Solofabriken.
Jeg forsøgte som det forhåbentlig er fremgået i årets løb at give prioritet til det rullende materiel. Det er trods alt en blog om modeljernbane dette her, men der blev også tid til lidt andet. Det var blandt andet de små historier om diverse godslaster, så som kulsække fra Artitec, maskiner fra Faller og Busch. Om den rustne olietank fra Faller også kan bruges som godslast er nok lidt mere tvivlsomt, for den er ret stor.
Traditionelt har bilartiklerne nok fyldt lidt vel meget på bloggen, så i 2021 forsøgte jeg at holde lidt igen. Det blev således kun til tre artikler om biler, nemlig en om en måske amerikansk Ford fra 1951 (eller var det en Mercury?), og hele to artikler om Mercedeser, nemlig modellerne MB 220 W187 og sportscoupe’en MB 220 S W180.

Lidt i forlængelse af emnet biler, så kiggede bloggen nærmere på jernbanernes klassiske med- og modspillere i form af vognmænd og chauffører. Artiklen blev blandt andet illustreret med mal-selv-figurer fra Preiser, der efterfølgende er dukket op i andre sammenhænge fordi de er så udtryksfulde. Blandt andre figurer kan nævnes søndagsfilmen med cyklister fra Noch samt en hel masse mal-selv-bondegårdsdyr. Både cyklister og dyrene blev sat på prøve på et simpel diorama af en banedæmning, som jeg lavede til brug for fotografering. Dioramaet blev også brugt til at eksperimentere med fabrikation af levende hegn baseret på kunstfibre, et emne der senere fik sin egen blogartikel.

Villahaven, der i virkeligheden også er en slags eksperiment udi dioramabygning, blev beriget med et drivhus, et udhus og diverse haveredskaber i ministørrelse. I samme afdeling for modeljernbanetilbehørsnips dukkede nogle rodede hylder fra amerikansk Bar Mills op. En af dem ville sikkert gøre sig godt i villaens udhus.

Det hvidkalkede hus med adressen på Kibrivej ses på billedet herover, og det var længe det eneste husbyggeri på bloggen i 2021. Men så kom savværket og stjal billedet sidst på året. Det startede med en undersøgende artikel om savværker i Danmark i 1950’erne og gik derefter igennem savværkets råvare og produkter, maskiner, folkehold og kunder. Det var alt sammen inden selve savværket endelig begyndte at se ud af noget. Undervejs tog vi lige en lille afstikker i form af en søndagsfilm med lidt smalsporsfantasi. Savværket fortsatte med at dominere med årets julefilmen, også fordi vintertræerne fra filmen blev brugt til at ønske alle en glædelig jul i 2021.

Når alt det ovenstående tælles op kan det konstateres, at årsproduktionen endnu engang nåede op på 25 nye artikler, suppleret med 14 opdateringer og 11 søndagsfilm. Det betyder, at der skete noget nyt i Sundborg næsten hver uge i det forløbne år – enten noget småt, eller noget større. Traditionen tro skal vi på dette sted kåre årets mest populære artikel og det er måske ikke overraskende, at det blev DSB damplokomotiv litra R – Maskinen der kunne det hele. Egentlig startede artiklen om R 946 jo tilbage i december 2020, så den mest populære nye artikel skrevet i 2021 og nummer to på den samlede årsliste blev artiklen om det lille banedæmningsdiorama. Det er jeg sådan set meget glad for, for det kunne måske tyde på, at der vil være interesse for det den dag, der skal bygges landskab i stor stil på anlægget.
Nummer tre på listen over mest læste artikler i løbet af året blev for jeg ved ikke hvilken gang artiklen om N-maskinen. Den konstatering kan så lede over til den pligtmæssige gennemgang af de mest læste artikler gennem hele bloggens levetid, men det er ved at blive lidt kedeligt for som det er blevet konstateret i de sidste par årsopgørelser er toppen af denne liste ret statisk. Artiklen om litra N er igen-igen nummer 1 og artiklen om litra P er nummer 2. Artiklen om Bilproduktion i Danmark fortsætter på tredjepladsen, mens de efterfølge artikler igen handle om trækkraft: MY, E, S og MO i den rækkefølge. Så springer trækkraften lige en plads over, der går til artiklen om Danmarks personbilpark i 1950’erne, inden litra F kommer tilbage for trækkraften. Nu er jeg som sagt før ikke specielt ked af at de gamle artikler stadig læses, faktisk er det en af grundene til, at det er værd løbende at opdatere dem. Det kan være jeg skal gå et par af de gamle trækkraftartikel i gennem engang i det nye år?

Jeg er som altid megen tak skyldig til de læsere der har brugt tid og kræfter på at kommentere artiklerne på bloggen. Godt 100 kommentarer er det blevet til i år og de var allesammen kun positive og konstruktive. Det gør mig simpelthen så glad i en tid, hvor der ellers dårligt tales om andet end hvordan sociale medier får det værste op i folk. Det har derfor bare bekræftet, hvad jeg allerede længe har vidst, nemlig at modeltog generelt gør folk gladere og at bloggen har verdens bedste læsere! Det må derfor være godt for klodens samlede tilstand at bloggen oplevede en mindre stigning i antal besøgende i 2021, så den nåede op på godt 26.500, hvilket med lidt over 3 kig i gennemsnit bragte det samlede antal views op på 83.000. Bloggen har nu 148 faste abonnenter, men der er plads til flere.

Til sidst et par ord om You Tube-kanalen, der ikke overraskende fortsat er betydeligt større end bloggen. Kanalen er nu oppe på 2.300 abonnenter mod 1.760 sidste år. Til gengæld går det ikke fremad med antallet af views, der i 2021 lå på 128.000 mod 158.500 året før. Endnu værre er det med antallet af sete timer, der var på ca. 5.500 i 2021 mod 7.000 timer i 2020. Jeg ved ikke helt hvad nedgangen skyldes, men det er stadig de samme videoer der trækker flest seere, så det er nok bare sådan algoritmen virker. Årets julevideo ”Jul på savværket” var et ublu forsøg på at gentage oplevelsen med det lille smalsporsvinteranlæg, men indtil videre har det ikke helt virket efter hensigten. Det har man for sin grådighed!
Fordi You Tubes allegoritime fungerer som den gør kommer her en lille bøn: Hvis læserne gerne vil hjælpe med til at fremme udbredelsen af dansk modeljernbanehobby så klik på ”like”-knappen næste gang der ses en video. Det er gratis og anonymt, men det hjælper enormt i forhold til at flere You Tube-seere får en dansk video op som forslag næste gang de lige har set en film på en populær tysk, britisk eller amerikansk modeltogskanal.
Hermed er det slut på årsopgørelsen for 2021. Ikke noget dårligt år for bloggen trods diverse udfordringer i form af en pandemi, udlændigheden og rod i de internationale forsyningskæder. Må 2022 blev endnu bedre for dansk modeltog, for bloggen, You Tube-kanalen og deres heldigvis mange positive og glade abonenter. Tak til jer allesammen for jeres støtte!
Hej Sundborg
Godt nytår 2022.
Hvert år ser jeg frem til at læse din årsopgørelse med et skønt tilbageblik på stort og småt fra Sundborg.
Det er dejligt at der kommer nye artikler løbende og nyder også at gå tilbage og læse tidligere artikler, hvilket efter min mening gør Sundborg til en væsentlig platform for dansk MJ.
Det gør ikke noget at anmeldelser af nyt materiel kommer med lidt forsinkelse; dine artikler er altid værd at vente på, fordi de er fyndigt skrevne og med kildeangivelse, hvilket giver mulighed for selv at finde mere viden.
Jeg ved ikke, om der er andre blogge med dansk MJ der gør det samme, men Sundborg virker ret unik på mig.
Glæder mig allerede til dine opdateringer i 2022.
LikeLike
Hej John
Tak for nytårshilsningen! Det er dejligt at høre, hvordan du bruger årsopgørelsen. Det var sådant set præcis som jeg havde håbet læserne ville bruge den. Også tak for tålmodigheden med modelanmeldelserne, den bliver der også brug for i 2022.
Mvh
Sundborg
LikeLike
Hej i Sundborg. Jeg er ret ny i modeltogs sammenhæng om end jeg har nogle år på bagen. Hvor er det inspirerende og interessant at læse dine artikler. Jeg nyder din store viden om såvel skala 1:1 eller skala 1:87. Tak for det. Med venlig hilsen Kaj Rasmussen
LikeLike
Hej Kaj
Tak for de meget smukke ord om min blog. Det er præcis den slags tilbagemeldinger, der gør mig allermest glad og stolt. Håber jeg kan leve op til forventningerne i 2022.
Mvh
Anders
LikeLike