Som trofaste læsere vil vide fra kommentarfeltet til artiklen om DSB litra ZE – En beholdervogn fra Solofabriken A/S så er en af bloggens mest trofaste støttere Tomas ved at bygge en model af margarinefabrikkens markante bygning på havnefronten i Sønderborg. Tomas har været så venlig at lade mig bringe diverse billeder af projektet og de er nu tilføjet den oprindelige blogartikel. Man kan også klikke på ”læs mere” herunder og se Tomas’ flotte byggeri og researchmaterialet bag.

Tomas, der selv er fra Sønderborg, har fortalt,, at han har et personligt forhold til bygningen: ”Min far var en kort årrække først i ’70-erne ansat på Solo som kedelpasser, kom derefter på Sønderborg Sygehus inden, han medio ’70-erne vendte tilbage til DSB som lokofører – Så udover at kende facaden af Solo fra min egen tid i, og omkring Sønderborg, har bygningen også personlig betydning for mig”.

Der blev gjort et grundigt forarbejde forud for modelbyggeriet: ”Det var først efter utallige henvendelser på såvel fb (Folkebiblioteket), lokalhistorisk arkiv og endelig Sønderborg slot – at det rent faktisk lykkedes at finde målsatte tegninger, der kunne bygges ud fra”. Tomas har fortalt, at han var igennem knapt 80 forskellige billeder alene for at blive fortrolig med, hvordan de grønne porte så ud.

Det er ret interessant at studere plantegningen. Man kan blandt andet se, at der er et særligt sporområde, der er beskrevet som ”tankvognsrum”. Det er nok der min beholdervogn fra DWA skal rangeres ind. De to spor på Tomas’ model følger, som det ses, forbilledet. Desuden har han eftergjort indretningen inde i bygningen, hvilket ser ud til at omfatte en ganske smal læsseperron. Mon ikke den stiblede linje er en slags transportbånd i loftet?

Der må altid været et element af kunstnerisk frihed i modelbygning, så Tomas har fortalt, at selvom hans modelperiode er ca. 1960, så har han valgt at lade betonbuerne ind under fabriksbygningen være åbne. Disse blev ellers lukket/muret til på et tidspunkt. Jeg ved ikke præcist hvornår, men det må have været mellem 1942, hvor nedenstående reklame stammer fra, og 1959, hvor luftfotoet fra før er taget. Jeg er helt enig i valget, for den store attraktion ved bygningen er jo netop, af man kan se ind til vognene.

Hvis det er lidt svært at læse teksten på reklamen fra 1942, så kommer den her i besættelsestidens karakteristiske svungne og nationaltsindede sprog: ”Ved det smukke Alssund, hvor tungt lastede Skibe bringer Østens Produkter hjem, og lange Jernbanetog ankommer med danske Raavarer ligger Solofabrikken . . . . Landets mest moderne Margarinefabrik. – Her kærnes blandt andet SOLO Margarine, Hvis sunde og nærende Egenskaber kendes af hele Danmarks Land.”

Modellen er bygget af pap og andre almindelige selvbyggermaterialer samt beklædt med murstenspapir. Når man ser resultatet er det næsten ikke til at tro, men Tomas beretter, at det er hans første husbyggeri efter tegninger. Som alle modelbyggere ved tager ting tid og der er allerede brugt et par år på projektet fra idé til nu. Og bygningen er ikke helt færdig for den mangler blandt andet firmanavnet på facaden. Det er ikke nogen hel ligetil opgave, eftersom der har været fire forskellige udformninger af navnetrækket gennem tiden. Tomas har også fortalt, at han agter at patinere bygningen på et tidspunkt.

Solofabriken A/S i Sønderborg er et fantastisk selvbyggerprojekt og jeg kan ikke sige andet, end at Tomas’ model har givet mig endnu mere lyst til at prøve noget tilsvarende på mit eget anlæg. Om det lige skal være en margarinefabrik eller et andet industrianlæg ved jeg ikke, men at se godsvognene forsvinde ind i en bygning synes jeg er helt fantastisk. En margarinefabrik kan desuden give anledning til en masse jernbanetrafik ikke kun med beholdervogne, men også hvide vogne i massevis samt brune vogne med emballage og åbne vogne med tønder og tromler. Der er potentiale her.
Hej Sundborg
Spændende at se den måde industri og bolig er vokset op i fredelig sameksistens med jernbane og vej.
LikeLike
Hej John
Ja, det har været et spændende miljø der på havnefronten i Sønderborg ud mod Alssund. På mange måder “lige til modeljernbanen”, hvor vi jo også er tvunget til at presse bygningerne sammen på meget lidt plads.
Mvh
Sundborg
LikeLike
Hej John
Sådan var det jo, nu var det jo før miljø og lokalplaner var opfundet, så man levede med det, industrien var nøglen til fremgang og velfærd.
I min by lå der et jernstøberi inde i byen, det flyttede til udkanten af byen, da de skulle bruge mere plads. Den udkant var placeret lige ved siden af en større boligforening.
Fredelig sameksistens, tja, det stank – jeg har stadig lugten i næsen – og det svinede og husmødrene skulle lige se efter vindretningen, inden de hængte vasketøj ud.
Så nej, de er ikke vokset op i fredelig sameksistens, man levede med det, for der var penge i skidtet.
mvh
-ivar
LikeLiked by 1 person
Hvis man ser dette luftbillede fra Sønderborg: http://www5.kb.dk/danmarksetfraluften/images/luftfo/2011/maj/luftfoto/object990811
Er man heller ikke i tvivl om, at det ikke kun var vand, der blev lukket ud fra Solo. Da jeg læste i byen, blev der stadig produceret margarine på fabrikken – og transport blev stadig foretaget med DSB. Var vinden ‘rigtig’ lugtede det fælt i store dele af byen, så fabrikken delte nok vandene, da den var i drift
LikeLike
Fantastisk billede! Godt at modeljernbaner ikke lugter som forbilledet 🙂
LikeLiked by 1 person