Det er jo helt vildt – det må være en aprilsnar! Det var min første reaktion da det i weekenden gik op for mig, at Märklin/Trix har udsendt en helt ny model af DSB litra E. Jeg ved ikke om det er fordi, jeg opholder mig uden for fædrelandet, at det ikke var gået op for mig, at noget sådant var i gærde, men en overraskelse, det var det. En GOD overraskelse!

Der er tale om en model af museumslokomotivet E 991, der udgives i anledning af 175 året for jernbanens indførelse i Danmark. Det var jo morderligt pænt tænkt af Märklin/Trix at fejre fødelsdagen på den måde. Lanceringen ser ud til at være blevet afholdt på jernbanemuseet den forgangne weekend.

Eftersom det er selveste museumsmaskinen E 991 så er den i kataloget angivet som en epoke V-model. Det betyder at modellen på et par punkter afviger fra E-maskinens udseende i epoke III. Mest i øjnefaldende er vel triangellyset. Et danske damplokomotiv i epoke III skal bare have to lanterner. Der er også noget med vanddækslerne, der på museeumsmodellen er indrettet til vandslanger og ikke til vandkraner. Det er mulgt jeg vil ændre på disse detaljer, når jeg engang får fat i modellen – for selvfølge skal jeg have mig et eksemplar.

Modellen omtales som en ”Limited Edition” – et begrænset oplag. Det kan man jo tolke flere ting ind i. Måske kommer der senere en dedikeret epoke III-udgave med de nævnte detaljer tilpasset? Og et andet driftsnummer? Märklin har et pænt marked i broderlandet Sverige, så hvad med en svensk litra F? Og så kunne man også lave danske udgaver af eks-svenske maskiner? Hvorfor ellers denne snak om ekstra dome og vinduesstørrelse på billedet herunder? Nå, nu fik drømmene vist vinger, men det er svært at forestille sig at Märklin/Trix vil bekoste udviklingen af en helt ny model, bare for et begrænset oplag, så der kommer ret sikkeret mere.

Om den tekniske udførelse skriver Märklin/Trix at kedlen og tenderen er udført i metal. Lokomotivet har en fempolet motor med et svinghjul gemt i kedlen. Der er træk på tre aksler og hæfteringe på drivhjulene. Modellen kan trods sin længde over pufferne på 24,5 cm klare kurver ned til 360 mm radius, dog ikke med diverse ekstradetaljer monteret. Derfor kan visse trin, bremseslanger, m.m. valgfrit eftermonteres. På samme måde kan afstanden mellem lokomotiv og tender justeres, alt efter hvilke kurver man har på sit anlæg.

Lokomotivet er digitaliseret og efter diverse symboler at dømme er der tale om en multiprotokoldekoder. Modellen er udstyret med varmhvidt lys i lanternerne og lyset skifter selvfølgelig med kørselsretningen. Der er indlagt lys i førerummet og flakkende lys i fyrboksen. I beskrivelsen af modellen står der at: ”The emergency light on the smoke box door can be controlled separately in digital operation”. Jeg må indrømme, at jeg ikke ved hvad det betyder, men det er der måske nogle af læserne der ved? Endelig har modellen indlagt røg. Det har jeg faktisk ingen modeller med i øjeblikket, så det kunne jo være interessant.

For mit vedkommende er der ikke så meget at betænke sig på: Jeg skal afgjort have fat på lokomotivet. Jeg har ganske vist allerede Heljans model af E-maskinen, men E-maskinerne var efter danske forhold pænt talrige, ikke mindst på de dobbeltsporede hovedbaner, der jo sådan set præcis er temaet på Sundborg MJ. Der er afgjort plads til en E-maskine mere.
Mere om de nye modeller fra Märklin/Trix kan findes på firmaernes hjemmesider. Her er Märklins: https://www.mærklin.de/litra Diverse oplysninger findes i denne PDF https://www.maerklin.de/litra
Der er også produceret en fin lille film, hvor et par vore hjemlige experter bliver interviewet på nydeligt tysk: https://www.youtube.com/watch?v=Y_c9zMTgkos
På sociale medier er der allerede diverse diskussioner i gang. Her en tråd på sporskiftet: https://www.sporskiftet.dk/forum/modeljernbaner/generelt/m%C3%A4rklin-2022 og her en på signalposten: https://www.signalposten.dk/forum/index.php?id=15357

Jeg kan afsløre, at de fleste af os herhjemme blev lige så overrasket som du! E-maskinen har faktisk været en relativt velbevaret hemmelighed, også her i landet, helt frem til lørdag eftermiddag, da “bomben sprang” i Odense! 🙂
I dag var jeg hos min “togpusher” i Nørresundby og havde fornøjelsen af at opleve, da Post Nord-pakkemanden kom med de allerførste få eksemplarer af både Märklin- og Trix-udgaven.
Og selv om jeg IKKE kunne få én med hjem i dag, som jeg i min naivitet havde håbet – det var jeg ALT for sent ude til at blive prioriteret til,,, der har simpelthen været storm, ja nærmest orkan, på forhandlerne siden salget blev skudt i gang på nettet lørdag aften – har jeg set både Trix- og Märklin-E-maskinerne tæt på, endda rørt ved den, og i hvert fald fandt JEG stort behag i hvad jeg så og oplevede.
Sjovt var det også at opleve min “sidemand” ved besigtigelsen i butikken – en selv-erklæret “nittetæller”, der bl.a. sysler med hjemmebygget spor for at få skinneprofilerne ned i korrekt skala også for DSB ovb. II (22,5 kg/m) – erklære sin fulde respekt for detaljeringsgraden og helhedsindtrykket! 🙂
Det var en oplevelse! 🙂
LikeLike
Wow, det lyder endnu bedre, end jeg turde håbe på. Det er virkelig imponerende at man har kunnet holde projektet hemmeligt lige ind til lanceringen – det er der ikke mange brancher, der kan prale af i disse tider. Jeg håber, det lykkes dig at få fat på en maskine i næste omgang. Fortæl meget gerne om det, her i kommentarfeltet 😀
LikeLike
Hej til Sundborg,
”The emergency light on the smoke box door can be controlled separately in digital operation”. Jeg har læst det samme i den tyske beskrivelse. Det vil i mine øjnene kun betyde, at mine naboer (omkring 20 km herfra) i Göppingen har ikke det store hviden om danske jernbaner. De tænker at den lanterne som sidder foran på kedlen er et nødlanterne og skriver at den kan tændes og slukkes enkeltvis, dvs uafhængig af de to nederste lanterner. Så kan de to nederste på modellen også bruges som kendingsignal for rangermaskiner…
Venlig hilsen
Gerhard.
LikeLike
Hej Gerhard,
Det lyder som en meget troværdig forklaring. Særligt tænd/sluk funktion for den øverste lanterne vil være en god funktion at have for os epoke-III entusiaster, der mest sandsyndlig vil demontere den venstre af de to nederste lanterner, men stadig gerne vil kunne køre særtog med toplanternen tændt.
Mvh
Sundborg
LikeLike
Kære alle
“Nødlanterne” udtrykket er en misforståelse fra et belgisk lokomotiv, der netop var udstyret med en sådanne, Derfor fejlagtigt “overtaget udtryk” på litra E øverste lanterne, i.f.m. Märklins ønske om at lokomotivet SKULLE være museumsudgaven af E 991 i perioden, hvor det var reglementarisk påbudt med 3-lys fremad dag og nat! Herunder de afledte forklaringer på SIR 44 og SR 75 under fremstillingsprocessen/korrektur på tegninger.
Bl.a. var det svært at forklare DSB anvendelse af lanterner eller kendingsplader som et “kørende signal” og ikke som lysgiver og sluttelig fremkom udtrykket så sent i processen, at løbet var kørt informationsmæssigt om elektronikken i lokomotivet.
Med venlig hilsen
Steffen Dresler
NB: Nej, jeg kender ikke noget om eventuelt SJ litra F eller senere DSB litra E udgivelser.
LikeLike
Kære Steffen
Tak for forklaringen. Lyder som om Märklin skulle have haft lidt mere tålmodighed, for man har tydeligvis ikke manglet kyndig vejledning. Personligt er jeg dog parat til at tilgive dem meget, nu de er gået ombord i noget så eksotisk som et dansk damplokomotiv. Glæder mig meget til at få fat på modellen.
Mvh
Sundborg
LikeLike
Jamen, det ER da også et flot lokomotiv de har fået fremstillet. Og så er det blevet Märklins politik, at ved nyfremstillede lokomotiver, at det skal være et som man nu om dage kan se på et museum og relatere sig til. Det giver så nogle gange en udgave, der ligger lidt væk fra driftsudgaverne fra “dengang”. Men i udlandet er der et stort marked for dette!
Og så er der vel efterhånden også færre og færre, der kan huske den egentlige dampdrift og er glade for en museumsudgave, som de måske har set eller har trukket det veterantog de har kørt med.
Märklin har brugt lang tid på 3D tegningerne og for at få dem så korrekte som muligt. Det var først sent i efteråret 2021, at kravet kom til at det SKULLE være museumsudgaven af litra E 991. Ind til da havde det været opgaven – som jeg opfattede det – en “E” i Frichs udgaven fra 1943 og frem til 1970, epoke III. Altså enkeltskorsten og 2 lys front og anden farvesammensætning med hensyn til kedel, kedelbånd contra førerhus og tender.
Med venlig hilsen
Steffen Dresler
LikeLike
Jeg læser også med overraskelse om E991. Det bliver i mit tilfælde Trix. Men hvilke personvogne 1. og 2. klasse blev i 1950/1960erne Epoke 3 anvendt i eksprestog på tværs af landet sammen med E-maskinen? Og hvem fremstiller de vogne i HO?
LikeLike
Hej Jørgen
Det gode ved E-maskinen i Epoke 3 er, at der næsten ikke er noget, der er “forkert” at hænge på krogen. Jeg har skrevet lidt om det i denne blogs hovedartikel om litra E: https://sundborg.wordpress.com/2013/12/30/dsb-damplokomotiv-litra-e-den-svenske-dansker/ Ellers er der mange gode ideer at hente i denne fremragende artikel på Jernbanen.dk: https://www.jernbanen.dk/artikler.php?artno=25 Af artiklen fremgår, at i midten af 1950’erne, der er min periode, kunne opragngeringerne for de store E-ture fra København se sådan ud:
Tog 27: Mask. (E)-CP-CP-CM-CP-CP-CMK-CM-CP-CP-CD-AC-DA
Tog 25: Mask. (P+E)-CL-CL-CA-CC-CC-CB-CB-CC-CC-CD-AC-AC-DC
Tog 25: Mask. (P+E)-CL-CA-CA-CC-CC-CB-CC-CC-AC-AC-DC
Tog 25: Mask. (E+E)-CL-CL-CA-CC-CA-CC-CC-CB-CC-CD-AC-AC-DC
Tog 27: Mask. (E)-CP-CO-CP-CP-CML-CMK-CM-CP-CP-CD-AC-DC.
Disse tog er nok for store for de fleste, men her er pointen også mere variationen af personvogne med 1. og 2. klasse, som du spørger om. Personvognene kan faktisk alle fås (eller kunne fås) fra diverse producenter. Nogle eksempler: AC (McK), CA (Heljan), CB (Heljan), CC (Heljan og McK), CD (Heljan), CL (Hobbytrade), CM (Heljan og Hobbytrade), CO (kommer fra Dekas) og CP (Heljan). En del af disse modeller kan uden problemer findes hos den lokale modeltogsforhandler, andre kræver besøg (og lidt held) i brugtvognsafdelingen/ebay/messer. For inkarnerede Märklin/Trix-fans er der fordanskede udgaver af tyske vogne der er blevet til modeller af CC og CL.
Det er et stort emne dette her, og svaret er slet ikke udtømmende, men igen: Næsten alting er set trukket af en E-maskine 🙂
Mvh
Sundborg
LikeLike
Det var solide tog, E-maskinerne trak ud af Kh, men som Sundborg anfører, så er tog oprangeret af 13 brune bogievogne nok en udfordring der er vel voksen såvel klubanlæg som de fleste hjemmeanlæg, helt ufortalt den lille detalje, at det kræver konstruktive indgreb i Märklin/Trix’ E-maskine, hvis den skal være bageste loko i forspandskørsel … eller fremføre tog med tenderen forrest – noget den meget ofte gjorde i sin tid som kørende museumsgenstand! Den er nemlig ikke fra fabrikken forsynet med nogen mulighed for trækanordning forrest… Men fronten er da smuk som den er! 🙂
Men … jeg er så heldig at have tilgang til fx. Randers banegårds arbejdsliste for sommeren 1955, hvoraf bl.a, fremgår planmæssig oprangering med nøjagtige vognlitra for samtlige persontog der besøgte Randers.
Og det er nyttigt: Når “de store tog” med E-maskiner som trækkraft nåede så langt “ud på landet”, var de jo skrumpet noget ind … og nærmede sig en fuldstændig autentisk, men mere håndterbar toglængde end dem ovenfor, hvor fx. tog 25 i lang udgave fra Kh lagde beslag på stolte 3,75 meter!
Det kunne fx. være tog 95, der besøgte Randers 8.48-8.52, og hvor E-maskinen på “almindelige” hverdage i højsommeren (= tir-fre) slæbte afsted med CAR-CC-CC-CC-AC-WL-EA-DB, “kun” otte vogne, hvoraf de to endda var “behageligt korte”. Kun WL-EA-DB kom helt fra Kh, resten var med fra Århus (CAR-CC) hhv. Nyborg (resten). Og så man tog 95 i Vendsyssel, var det nede på seks vogne (3 CC-AC-EA-DB).
E-maskine var der også foran tog 46, sommertoget med gennemgående vogne fra Hirtshals (AV-CC-CC) og Frederikshavn (CC-CD-AC-CC-CC) i nævnte rækkefølge. 🙂
LikeLike
Herlige oprangeringer – tak for dem!
LikeLike
Gode oprangeringer. Tak for dem.
LikeLike