Sidste år udkom en ny model fra Wiking af en gaffeltruck fra Clark, som den så ud i perioden 1952-1956. Den passer perfekt til Danmark i Sundborg-tiden, hvor der var en del af disse små amerikanske maskiner i sving. DSB og FDB hørte blandt andet til de større operatører, men mange andre danske virksomheder havde dem også.

Forbilledet var som sagt ganske udbredt i Danmark i Sundborgtiden i midten af 1950’erne. Eftersom de små gaffeltrucks var amerikanske har jeg forsøgt at undersøge om importen af dem til Danmark måske blev financieret over Marshallhjælpen. Det er ikke lykkedes mig at finde beviser i den ene eller anden retning, men der er måske nogle af læserne, der ved mere?

Som allerede kort nævnt i artiklen om køretøjerne på savværket, så blev gaffeltrucken opfundet allerede omkring år 1900, og i 1920’erne lignede den allerede noget man kan genkende som en moderne gaffeltruck.

Gaffeltrucks indgik i stor stil i den amerikanske indsats under 2. Verdenskrig og Clark pralede gerne med, at der ikke fandtes en amerikansk militærbase, hvor der ikke også fandtes en Clark. Det var imidlertid først efter krigen, at gaffeltrucks rigtigt blev udbredte i Danmark. Nedenfor ses det ældste billede jeg lige har kunnet finde af en gaffeltruck i DSB’s tjeneste. Det er ifølge Jernbanekilder.dk taget i 1948 ved omladehallen i Fredericia og maskinerne er selvfølgelig fra Clark.

DSB var i det hele taget tydeligt stolte af og glade for gaffeltrucks, der i kombination med paller selvfølgelig var en kæmpe hjælp i håndteringen af gods. Det var imidlertid ikke al den eksisterende infrastruktur der passede lige godt til gaffeltrucks, bl.a. var gulvene i nogle af de ældre pakhuse for svage til at bære de nymodens maskiner. Det og andet måtte så laves om, tænk f.eks. på hvordan de senere serier af litra G fik bredere døre, så der blev bedre plads til gaffeltrucks.

DSB var ikke ene om at bruge Clark gaffeltrucks i Danmark. På samtidige billeder kan man spotte dem futte rundt hos diverse virksomheder. FDB var blandt de virksomheder, der havde set lyset og blandt andet indførte gaffeltrucks i forbindelse med nye lagerbygninger i Odense, Vordingborg, Herstedvester og Viby J. I sidstnævnte tilfælde blev det nye gaffeltruckvenlige lager bygget på et areal, hvor der tidligere lå et hørskøtteri. Tal lige om tidernes skiften.

Modellen er fra tyske Wiking, der egentlig har haft gaffeltrucks i H0-programmet siden 1957. Den oprindelige model, der vel dårligt kan siges at have været meget rig på detaljer, var nærmest en Esslingen DG 2. Den lille model havde imidlertid høj legeværdi for gaflerne kunne hæves og sænkes og trækkes en smule bagud. På den måde kunne man futte rundt og samle gods op på modeljernbaneanlægget. Den nye Clark-model har samme fornøjelige funktioner.

Wiking-modellen af gaffeltrucken fra Clark er derimod i skrivende stund ganske ny eftersom den kom i 2021. Modellen kan kun kaldes særdeles velkommen, eftersom Clark var så udbredt et mærke i Danmark. Modellen skulle bygge på udførelsen af Clark-maskinen som den så ud i perioden 1952-56. Den valgte Clark-model passer tidsmæssigt perfekt til min periode og passer godt til tidens godsvogne, hvilket blandt andet ses i denne lille video.
Jeg anskaffede mig modellen i en meget 50’er-typisk lysegrøn farve med fine gule hjul under. Siden er modellen udkommet i flere farvevarianter og jeg har på nettet blandt andet set den i rød udførelse. Det er svært at bestemme farven på DSB’s gaffeltrucks i 1950’erne ud fra s/h billederne ovenfor, men de kunne godt være røde, hvilket også forekommer at ville være en passende kulør. Ellers ser det ikke ud som om DSB’s gaffeltrucks på den tid var forsynet med mærker eller på anden måde gjort mere statsbaneagtige. Er der mon nogle af læserne, der ved mere om den sag?

På Sundborg modeljernbane liver den lysegrønne Clark for tiden op på savværket, men jeg er lidt i tvivl om, hvorvidt den skal blive der. De faste gummihjul ser lidt for små ud til at klare savværksgrunden en våd efterårsdag. De er nok mere egnede til mere fast underlag så måske Clark’en skal overføres til Andelsslagteriet, eller finde sig en ny virksomhed et andet sted.

Mere om emnet Clark gaffeltruckens historie siden tiden før Første Verdenskrig kan findes her: https://www.clarkisp.com/history og her i Europa: https://www.clarkmheu.com/de/unternehmen/geschichte.
Her et konkurrenrende firma: https://blog.lillyforklifts.com/the-history-of-the-forklift
FDB’s nye centrallager i Odense med de facinerende gaffeltrucks og andre mekaniske hjælpemidler er blandt andet beskrevet i denne artikel i Samvirke: https://classic.samvirke.dk/magasin-artikel/mekaniske-kæmpeæsker-skal-forsyne-brugsforeningerne
For de tyskkyndige er der her en grundig gennemgang af Wiking historie med forskellige gaffeltruck-modeller gennem tiderne, med den aktuelle Clark-model som det (forløbige) højdepunkt:
Og så er der jo en anden gaffeltruck fra Kibri/Steinbock på savværket, den kan man læse om her.

Skriv et svar