Før Märklin/Trix overraskede os med litra E nåede jeg lige at beklage mig over manglen på danske epoke III nyheder i 2022, med en variant af DSB litra IKS 4902 fra Piko som en halv undtagelse. Nu er Trix’ litra E jo sådan set også en epoke V-museumsmodel, så kritikken holder vel teknisk set stadig? Jeg har ikke anskaffet den nye IKS-variant fra Piko, men nyheden har givet mig lejlighed til at hive mit eksemplar af den første udgave af modellen frem. Den blev udgivet af Piko tilbage i 2008 og var udstyret med det femcifrede litra IKS 24 901, der under alle omstændigheder også passer bedre til min periode.

Forbilledet var noget af en sjældenhed eftersom der kun var to vogne af denne type i drift hos DSB. De to vogne blev indkøbt brugt i 1939 fra Georg Frank, Voorburg, Nederlandene, hvor de havde kørt som private vogne med numrene NS 555 802 og 803. Hos DSB blev vognene sat i drift i 1940 som litra IKS 4901 og 4902. Det er sidstnævnte der i 2022 kom som variantnyhed fra Piko.

Vognene var ikke oprindeligt hollandske, men blev bygget i Wismar i Tyskland i 1926 og 1927 som type Berlin. Typen var 11,9m lang, akselafstanden var 6 m og bundfladearealet var på 19,9 m2. Her kunne lastes 16 tons nyttelast, mens taravægten var 18,2 tons.

DSB var i denne periode interesseret i at modernisere beholdningen af kødvogne, der mest bestod af ældre vogne af litra IV. Som man vil vide fra artiklen om IV-klanen så var disse ældre vogne ikke afkølede, hvilket nedsatte deres aktionsradius og gjorde dem mindre egnede til eksporttrafik. De tyskbyggede eks-NS vogne derimod var udstyret med isolerede dobbeltvægge og isafkølede. I loftet var der lemme med adgang til iskasser i begge ender af vognen.

Indkøbet af de to brugte vogne banede således vejen for en ny klasse isafkøleded vogne hos DSB bygget af Scandia fra 1941. Litraet for de 18 nye vogne, blev igen IKS, formentlig fordi de også kunne laste 16 tons.

De danskbyggede IKS’er er imidlertid en anden historie, så dem lader vil ligge her og noterer i stedet, at IKS vognene fra 1941 fik femcifrede litra, inklusiv de to tyskbyggede vogne, der nu fik numrene 24 901 og 24 902. I 1948 fik IKS 24 902 fjernet bremsehuset, mens 24 901 beholdt sit frem til 1952. Samme år syntes DSB åbenbart at de to vogne ikke længere svarede til de danskbyggede IKS’ere, så de to blev omlitreret til IKU.

I 1958 blev vognene udsat for en ret gennemgribende ombygning. Ombygningen betød blandt andet en ny lodret bræddebekladning og flettnerrottorer på taget i stil med det udstyr som nogle af de danskbyggede IK’ere og IKS’ere også fik. Således udstyret blev vognene tilbagelitreret til IKS.

Mens de danskbyggede IKS-vogne i midten af 1960’erne blev ombygget til brune GS’ere, så forblev de to tyskbyggede vogne hvide indtil de blev udrangeret i hhv. 1970 og 1971. Nu er vi langt udenfor Sundborg-tiden, så lad os i en fart vende os mod modellen.
Modellen fra Piko udkom som allerede nævnt første gang i 2008 (kat. 54547). I 2022 kom der som alle nu ved en ny variant med et af de korte oprindelige litra, nemlig 4902 (kat. 95355).

Modellerne ligner efter min ringe mening overordnet set forbillederne meget godt. Det er jo sådan set ikke så overraskende eftersom der er tale om en tysk standardvogn.

Men der er også et par ret synlige fejl i forhold til de danske vogne. Den første er dørene, hvor brædderne burde have ligget lodret for at ligne de danske vogne. Lukketøjet ser også anderledes ud på modellen i forhold til diverse fotos af fobillederne ovenfor.

De danske vogne havde nogle små vifteformede anordninger på vognsiderne tæt på gavlene. De bidrog vistnok til luftcirkulationen, men findes ikke på Pikos model. Diverse håndbøjlerne på modellen er sådant set meget fine, men adgangen til taget sker ad en række trin, der ikke rigtigt svare til forbilldets wienerstige.

Når vi nu er kommet op på selve taget kan vi konstaterere, at der kun er een lem til ispåfyldning, hvor der burde have været to. De omtalte løbebrædder findes heller ikke på modellen, ligesom Wendler-ventilatorerne mangler. Man kunne måske godt selv tilføje disse detaljer, hvis der ellers fandtes billeder eller tegninger af, hvordan det så ud. Jeg har, som man vil kunne regne ud, ikke forsøgt at forbedre modellen med disse detaljer, men det er der måske nogle af bloggens læsere der har?

Men lad os gå tilbage til det positive og konstatere, at påskrifterne er ganske nydelige. Især kan man ikke få for mange vogne med ”Kødvogn” skrevet med store røde vasaler. Mon ikke alene det har skaffet vognen adgang til en del danske anlæg?

Som det ses er vognen patineret. Det blev den for nogle år siden, det vil sige før jeg begyndte at lave små YouTube-film af processerne. Derfor er der desværre ingen film at vise denne gang.

På Sundborg modeljernbane bliver der kun plads til denne ene variant af den tyskbyggede udgave af IKS. Hvis der derimod skule komme en udgave af en af Scandia-IKS’erne… Man har jo lov at drømme.

Eftersom der er et stort slagteri i Sundborg er der nok for denne og de øvrige hvide vogne at gøre. Her vil vognen være et velkomment afbræk i rækken af danskbyggede hvide vogne, som der heldigvis er kommet en del gennem årene. Når vognen ikke lige er ved at blive læsset ved slagteriet, så vil den sikkert kunne ses i større godstog, enten i ”provianttoget” på vej mod København, eller på vej sydpå med kød til eksport.

Mere om emnet litra IKS kan findes i denne artikel i Lokomotivet nr. 105. Selvom artiklen mest handler om de danskbyggede IKS’er er der også lidt om de to oprindelige tysk/nederlandske vogne: https://www.signalposten.dk/download/Lokomotivet105.pdf
Pikos model af IKS fra 2008 blev anmeldt i Lokomotivet nr. 93: https://www.signalposten.dk/download/Lokomotivet93.pdf
Her er lidt om modeller af de danske IKS’ere fra dengang, man måtte lave det hele selv: https://www.signalposten.dk/download/Lokomotivet6.pdf
Skriv et svar