Endnu et år et gået i Sundborg og nærmeste opland, så det er tid at se lidt tilbage og genopleve nogle af de historier, der blev bragt på bloggen de seneste 12 måneder.

Selvom året startede med en opsummering af fødslen af R 946, så var det naturligvis Trix’ model af E 991, der var årets store trækkraftnyhed. Lanceringen kom som en overraskelse for de fleste og glæden blev ikke mindre da modellen kom på skinnerne: Veldetaljeret og teknisk solid. Både den oprindelige ”unboxing video” og den efterfølgende sammenligning med Heljans ældre E-maskine var ikke overraskende naturlige best-sellers på bloggen og på You Tube.

På personvognsområdet blev det kun til et par opdateringer. Først var der teaktræsversionen af CX, herefter i anledning af tiårs jubilæet for modellens udgivelse, en opdatering og den lidt brutale patinering af CM (II).

På overdrevet mellem personvogne og andet rullende materiel kiggede bloggen på to af DWA Hobbys modeller baseret af CX-vognene, nemlig togførervogne CXM 4528 og specialvogn 687. Begge modeller blev udstyret med kakkelovn og anden indvendig aptering.

Godsvognene fyldte lidt mere blandt udgivelserne. Nye artikler blev skrevet om de ret sjældne eks-tysk-nederlandske kødvogne med litra IKS og om privatbanen FFJ. Sidstnævnte i anledning af Dekas superlækre model af den lave litra PF.

Den lave PF’er fra FFJ var som bekendt en variant af de smalle åbne godsvogne hos DSB med litra PF/PFR, og dem nåede bloggen såmænd også omkring. Man må sige at der er tale om usædvanligt fine vogne fra Dekas. Ikke mindst de filigrane bremsesystemer er helt i særklasse. Bare en skam man næsten ikke kan se dem, når vognene er på sporet, men det ligger jo i sagens natur.

I den lidt mindre spektakulære ende var der en opdatering i anledning af patinering af Tilligs model af beholdervognen fra Næstved-virksomheden Luxol. Der var også et tiårsjubilæum blandt godsvognene nemlig Fleischmanns model af DSB litra PT, der trængte til at få fjernet plastikpræget lidt. Lidt mere omfattende var behandlingen af samme firmas model af DSB litra G, der fik nye supplerende litrering, bremseplatform og en gang patinering.

Udenlandske godsvogne begyndte at fylde lidt mere på bloggen med nye artikler om DB G09 der startede med at vinde 2. Verdenskrig inden den blev tvangssolgt til de vesttyske forbundsbaner. DB ville nok hellere have brugt pengene på nye vogne som f.eks. den meget moderne DB Kmmks 51, der også kunne ses i Danmark med vejrømfindtlig gods.

Herudover var der de små film med patinering af udenlandske godsvogne fra forskellige lande, omfattende belgiske SNCB 1213A, vesttyske DB Gr 20 og italienske FS F. Jeg plejer at fjerne de små reklamer for søndagsfilmene efter ca. et år, så herefter må man over på You Tube-kanalen, for at finde dem: (151) Sundborg Model Railway – YouTube
Ser man alene på volumen, så havde de fleste artikler og opdateringer i 2022 tilknytning til savværket. Bygningsmassen voksede stødt med faciliteter til tørring og lagring i form af den lange lagerbygning, tømmergalgen til færdige planker, skuret til biprodukter samt sidst og mindst det lille lokum til værdig trængende.

Savværket udvidede i løbet af året produktionen fra generelt tilskårne planker og bjælker træ til også at omfatte rå jernbanesveller. Men ellers var det biprodukter som savsmuld flis, skaller og brænde, der rykkede ind på matriklen.

Køretøjerne på savværket fik deres egen artikel med udgangspunkt i den gaffeltruck, der oprindeligt fulgte med Kibri-byggesættet af savværket. Den lod egentlig noget tilbage at ønske, så da Wikings nye model af den klassiske Clark-gaffeltruck udkom, så blev den et velkomment supplement.

Ellers var det vel den store Magirus med bagløber til langtømmer der stjal billedet. Den førte sig næsten frem som en konkurrent til den skinnebårne trafik. Som om det ikke var nok kom der endnu en Busch-påhængsvogn med langtømmer til.

Transportbåndene fra Kibri kunne også ses som en del af den mekanisering et dansk savværk ville være i gang med i 1950’erne. Som en rest af den gamle måde at gøre tingene på blev der indkøbt nogle hestevogne og en lille trækvogn, der nok nærmest var tiltænkt menneskekraft.

Efter således at have kikket på diverse vejkøretøjer til savværket bør jeg også nævne transportmiddel nummer et i Danmark dengang som nu, nemlig cyklen. Jernhesten fik selvfølgelig sin egen blogartikel.

Udover alt det træ, der blev transporteret rundt i Sundborg i det forgangne år, så var der yderligere nogle godsarter, der satte sig spor. En hel artikel om olietønder blev det til, mens både dæk og det lille smalsporslokomotiv måtte nøjes med hver deres korte You Tube videoer.
Et par artikler handlede om de mennesker, der bor i Sundborg,< blev det også til. En af årets sidste artikler handlede om frysende sundborggensere i varmt overtøj, mens artiklen om gamle søulke og bolværksmatroser gav bloggen et friskt pust af saltvandsduft.

Selvom bloggen tager udgangspunkt i Sundborg så er det er altid sjovt at se, hvad andre laver. Her bidrog både PED og Tomas med deres fine fortolkninger af Solofabrikken i Sønderborg – et stykke dansk industrihistorie.

Således nåede årsproduktionen op på 21 artikler, 14 opdateringer og 8 søndagsfilm. Det var lidt under produktionen i 2021, men det vil trods alt stadig sige, at der var små og større historier på bloggen næsten hver uge i løbet af året. Og så rundede bloggen i øvrigt 5000 uploadede billeder siden starten tilbage i december 2009.

Som sædvanlig skal vi også lige se på, hvilke artikler der blev de mest læste i løbet af året. DSB litra E med diverse opdateringer indtog ikke underligt førstpladsen, med artiklen om DSB’s Togførervogne på tredjepladsen. Ind i mellem sker der mærkelige ting på nettet, så af en eller anden grund blev artiklen om VW Type 2 i midten af december pludselig enormt populær, så meget faktisk, at den endte som nummer to på årsstatistikken. De læsere var næppe modeljernbanefolk alle sammen, men det gør ikke noget for her er alle velkomne.

Jeg plejer også lige at kigge på, hvilke artikler der er blevet læst oftest i gennem hele bloggens levetid, og her er det som alle de tidligere år, trækkraften, der dominerer: Top tre listen er Litra N igen-igen, med litra P som nummer to, mens nummer tre igen er en bilartikel, nemlig den der handler om bilproduktion i Danmark. Mønsteret er helt det samme som sidste år.

Heldigvis har der igen i år været mange læsere, der har ulejliget sig med at skrive korte eller længere hilsner i kommentarfeltet under artiklerne. Alt bliver læst og alt er værdsat. De fleste gange får jeg også svaret, selvom der ind imellem godt kan gå nogle dage. Det skyldes bestemt ikke modvilje, bare at livet også er fuld af andre forpligtelser. 75 kommentarer/svar blev det til i 2022. Det kan næppe undre, at det var nyheden om Trix’ nye model af E 991 der fik flest kommentarer med på vejen i det forgangne år.

Overordnet set havde bloggen i år 25.923 besøgende med knapt 71.617 views. Det var mindre trafik end i 2021, men svarede til gengæld meget godt til niveauet i 2020. Antallet af abonnenter udviklede sig positivt fra 148 til 164. Lidt større går det for sig over på You Tube-kanalen, hvor Sundborg netop har rundet 3.000 abonnenter. Det er selvfølgelig lettere at få nogle store tal, når man har hele verden som potentielt publikum. I 2022 rundede verden som bekendt 8 mia. indbyggere, så der er stadig nogen at tage af.
Jeg vil gerne igen i år slutte af med at invitere alle læsere og seere til at klikke på den lille like-knap på bloggen og på You Tube-filmene, hvis man altså synes, at produkterne fortjener det. Modeljernbane som hobby fortjener større udbredelse og diverse algoritmer elsker likes. Jo flere af dem, desto større er chancen for, at modeljernbaner pludselig dukker op i et feed, som et eller anden håbefuldt ungt menneske får præsenteret midt i forbruget af film om maling af rollespilsfigure eller samling af robot-modeller. Og vi vil jo gerne lokke flere over til os, ikke sandt? Med denne lille bøn slutter årsopgørelsen for denne gang. Må 2023 blive et lige så godt modeljernbaneår som det forgangne med mange hyggelige togtimer til alle.

Hej Sundborg
Tak for et godt 2022 her på Sundborg.
Det er rigtig godt at høre at dine artikler om ældre udgivelser hitter.
Tror mange af os har ting liggende som vi skulle have forbedret for længst, og så for man den nødvendige starthjælp hos dig.
Ser frem til mere om MS lyntoget, da jeg lidt modigt netop har købt 2. Versionen af den, god timing😉
Så forsæt endelig den gode stil
Godt nytår
Per Larsen
LikeLike
Hej Per
Det lyder som et sjovt sammenfald med dit nye/gamle lyntog. Vi kan jo se om vi kan følges ad i byggeprojekterne. Jeg går stadig lidt rundt om modellen og skal tage mig lidt sammen, til at gå i gang med projektet, men nu har jeg jo skrevet om det på bloggen, så jeg må hellere se at komme videre.
Godt nytår
Sundborg
LikeLike
Hej
Den er jeg med på
Tænker på lydledere og ESU stave i taget til slutlys og kabinelys
Mvh
Per
LikeLike
Lyder godt! Jeg har indkøbt indvendig belysning fra Viessman og regner med at lave slutlys med nogle af de meget små LED’er, som jeg brugte til MY’erne.
LikeLike
Hej igen
Ja det kunne være smart, og så styre dem med printet i stavene
Så slipper man jo for lysledere
God ide👍
Mvh
Per
LikeLike
Hej
Har flyttet min mail fra min arbejdsmail til min private Hotmail, så jeg er stadig abonnt
Mail Per.t.Larsen@hotmail.com
Hvis noget skulle være gået gal😉
Mvh
Per Larsen
Sendt fra min iPhone
LikeLike
Hej Per
Tak for oplysningen. Jeg håber de stadig modtager en opdatering, når der er nyt på bloggen.
Bh
Sundborg
LikeLike
Hej
Jeg får de nye ting på mon Hotmail
Takker
Mvh
Per
LikeLike
Godt at høre!
LikeLike
Hej Sundborg
Tak for altid informativ årsopgørelse – et godt tidspunkt på året til opsummering af artikler og nyheder til at fordybe sig i.
Det gode ved din blog er at artiklerne holder til at blive læst længe efter at de er skrevet; budskabet bliver ikke forældet.
Jeg bruger din blog som en slags mini-bibliotek til at søge materiale omkring et emne, så bliv endelig ved med at øse af links i dine artikler.
Et nyt år må man håbe lover godt for nye modeller.
Det er jo lækkert når der kommer en model af DSB litra E.
Ud over relanceringer af DSB litra MX, MY og D er der vel også behov for at komme med modeller af andet dansk trækkraft som f.eks. DSB litra K, O eller Hs.
Ellers kan man glæde sig over at modeller af små tyske lokomotiver med lidt make over kan indsættes som trækkraft hos danske privatbaner.
Godt nytår 2023
LikeLiked by 1 person
Hej John
Herligt, at nogen gider læse årsopgørelserne og alt det andet på bloggen. DSB K, O eller Hs ville alle være meget, meget kærkomne modeller, så lad os krydse fingre for, at en af producenterne tør kaste sig over disse projekter.
Også rigtig godt nytår til dig!
Sundborg
LikeLike
Tak -og atter tak for dine mange gennemarbejdede blogindlæg.
De bliver alle læst med glæde og grundighed.
Jeg ved at det er et stort arbejde at lave de indlæg, så hvis ros kan være en motivationsfaktor for at du fortsætter i samme stil og høje kvalitet, så skal der herfra lyde alle verdens roser i din retning.
Alle gode toghilsner
Cristian
LikeLiked by 1 person
Kære Cristian
Tak for rosen! Det er dejligt at nogen fortsat gider læse med på bloggen.
Også bedste toghilsner til dig.
Sundborg
LikeLike
Hej Mr. Sundborg.
Jeg har med stor fornøjelse fulgt dit spændende research arbejde både for materiel og samtidigt samfundsudvikling. Dine videoer er jo en hobby i sig selv ?
Da det tyder på at strømmen af nye modeller fortsætter – forhåbentligt lidt lavere tempo (det kniber at følge med) er der nok at tage fat i. Jeg glæder mig.
Christian Gram
LikeLike