Velkommen til bloggens kommenterede liste over links og litteratur, der er en opregning af, hvad jeg personligt har fundet relevant og fornøjeligt. Jeg skal gøre opmærksom på, at der ikke er tale om nogen komplet liste, og heller ikke nogen færdig liste. Tværtimod er listen ”levende” og forhåbentlig bliver den både længere og bedre undervejs. Det skyldes ikke mindst, at der i disse år heldigvis med jævne mellemrum kommer nye bøger om danske jernbaneforhold. Noget mindre ofte er der bogudgivelser om modeljernbanehobbyen, men her er der jo gode danske og udenlandske tidsskrifter. Ikke mindst den del af listen der handler om links til diverse hjemmesider og blogs på internettet har allerede ændret sig i takt med at nye hjemmesider og blogs er opstået mens andre er sygnet hen. God videre læselyst!
Bøger
A
Alkjær, Hans Gram; Lars Jensen; John Poulsen og Hans-Henrik S. Rasmussen
Jernbanemotormateriellet fra Triangel
Motormateriel 1, Dansk Jernbane-klub, 1976
Må siges at være en så grundig gennemgang af emnet jernbanemateriellet fra Triangel, som ønskes kan. Også de mange tegninger i skala 1:87 er sjove at fordybe sig i.
Andersen, Torben
Dansk jernbanehistorie, bind 1
Lokomotivet, Næstved, 2004
Denne bogserie fra forlaget Lokomotivet (nu ”Tog på Tryk”) og er nærmest en slags udvivdede artikler, skrevet i samme sobre og informative stil som i moderorganet. Kan på det varmeste anbefales. Indhold af bind 1: DSB damplokomotiver 1892-1970; Skinnebusser; Post på skinner 1. del; Næstved-Præstø-Mern-Banen.
Andersen, Torben
Dansk jernbanehistorie, bind 2
Lokomotivet, Næstved, 2005
Indhold: Motordrift hos DSB 1935-1984; I tørstens tjeneste: Tuborg Ølvogne Litra ZB; DSB damplokomotiver 1892-1970: rangermaskiner: Post på skinner 2. del.
Andersen, Torben
Dansk jernbanehistorie, bind 3
TpT, Næstved, 2006
Indhold: Næstved station 1870-2005; Lyn- og bådtoget “Englænderen”; Fisketransportvogne DSB litra ZF; Jernbaner på postkort.
Andersen, Torben
DSB i årene 1950 – 1969 – set gennem danske jernbanefotografers kameraer
TpT, Næstved, 2011
Sådanne bøger kan man ikke få for mange af. Mange sider, mange billeder, grobund for timer af hyggelig fordybelse i, hvordan det egentlig var i epoke III. Blot lidt en skam, at bogen ikke er trykt på tykkere papir også selvom det ville have kostet ekstra.
B
Bendtsen, P.H.
Jernbaner og lufthavne
Akademisk Forlag, 1972
En noget tør fremstilling, der til gengæld glimre ved sin systematik, statistik og skematiske oversigtstegninger.
Birch, Jens
Bedford-busser på danske veje
Taastrup J-bog, Tåstrup 2008
Bedfords historie 1931-1986 med hovedvægten lagt på busser i Danmark. Som med bogen om Bedford lastbilerne i Danmark er bogen medtaget her, fordi den giver en række gode indblik i transportbilledet i Danmark i epoke III, ikke mindst på billedsiden.
Bloch, Niels
Postautomobilet gennem 100 år
Blochvognen, Mariager 2008
Rart at se, at man kan nørde igennem med andet end tog. Her er det postkørsel med hestevogn, cykel, knallerter, motorcykler og frem for alt biler, det drejer sig om. Find forbilledet for postkøretøjerne på din bane.
Bruun-Petersen, Jens og John Poulsen
Internationale tog via Gedser
Bane bøger, Smørum, 2003
Denne og de to efterfølgende bøger på listen er uovertrufne, når det gælder oprangeringer og løb for de internationale tog gennem tiden, herunder i epoke III.
Bruun-Petersen, Jens og John Poulsen
Internationale tog via Jylland
Bane bøger, Smørum, 2002
Se oven for.
Bruun-Pedersen, Jens
Internationale tog via Øresund
Bane bøger, Smørum, 2000
Se oven for.
Bruun-Petersen, Jens
Godstog: Godsbefordring med jernbane gennem tiden
Bane bøger, Smørum, 1995.
Et lille mesterværk i fremstillingen af godstrafik ved jernbanerne i de gode gamle dage og særdeles inspirerende når modeljernbanens tema og industrigrundlag skal fastlægges i planlægningsfasen, vognparken sammensættes og driften på skal tilrettelægges.
Bruun-Petersen, Jens
Godsvognsmateriellets historie
Bane bøger, Roskilde, 1993
En klassiker og en helt uundværlig ledsager i forståelsen af vognenes historie, vurderingen modellernes korrekthed, og deres mulige anvendelse på modeljernbanen.
C
Christensen, Hanne
Dansk industri – sukkerfabrikkerne: Roer i lange baner
Guldborgsund Museum, Nykøbing F., 2007
Grundig gennemgang af alt om sukkerfabrikkerne, deres historie og produktion. Selvsagt ikke primært en jernbanebog, men meget lærerig for den, der overvejer at køre roebaner og/eller sukkervogne efter forbilledet. Gode plantegninger af bygninger og anlæg.
Christiansen, Hans Gerner
MO. Fra Lyntog til godstog
Forlaget Banen, Nakskov 2002
Må være den ultimative bog om litra MO. Grundig tekst, interessante billeder, stemningsfulde tegninger. Sådan!
Christiansen, Hans Gerner og Jan Forslund (red)
På sporet af 60’erne: Tiårskavalkade om danske jernbaner
Holsund, Holte 1999
Fotografisk billedværk af den type man kun kan have for få af. Selvom temaet er 1960’erne er der stadig inspiration at hente for os, der foretrækker det foregående tiår som tema.
D
De blev aldrig til noget
Bane bøger, Roskilde 1993
Ganske underholdende lille hæfte, der måske mest appellerer til de, der har en svaghed for kontrafaktisk historie. Forskellige projekter til rullende materiel bliver gennemgået, men fælles for dem er, at de aldrig blev realiseret.
Dresler, Steffen
DSB litra R, H og S…de store delvis danskbyggede damplokomotiver
TpT, Maribo 2008
Suveræn gennemgang af de tre strækningslokomotiver.
Dresler, Steffen
Tyske krigstidslokomotiver på danske spor. DSB litra N og T
Lokomotivet, 1998
Bogen giver en meget grundig indføring i først og fremmest N og T-maskinernes teknik, og i deres fascinerende baggrundshistorie. Hertil kommer interessante kapitler om andre tyske lokomotiver, der efter krigen havnede i Danmark, de tyske krigstidstransporter, pansertog og andet godt, der nok ligger før den valgte periode for Sundborg MJ, men som alligevel er med til at sætte tingene i perspektiv. En hovedkilde til denne blogs artikel om DSB’s stærkeste damplokomotiv gennem tiden litra N.
Duus, Mogens
Med toget til Glyngøre og Nykøbing Mors
Bane bøger, Smørum 2009
Sallingbanens historie i årene 1871-2009. Masser af sidebaneatmosfære.
E
Eikhoff, Dieter & Volker Grosskopf
Ladegut: Güterverkehr in vollen Zügen geniessen
GeraMond, München 2003
Flere gode ideer til, hvad man kan læsse på især de åbne godsvogne. Mange illustrative billeder.
F
Frandsen, Lise Astrup
Af banen! DSBs Centralværksted i København – fra statslig arbejdsplads til privat virksomhed
Bymuseet, Dansk Jernbane-Klub, Haslev 2008
Mere industrihistorie end jernbanefokuseret, men giver et interessant og gennemresearchet billede af en af de Københavns største arbejdpladser. Også gode billeder og oversigtstegninger i stort format.
G
Gold, Ole
Bedford lastbiler i Danmark
Taastrup J-bog, Tåstrup 2005
Om Bedford lastbilernes design og udvikling, og om deres funktion i det danske samfund. Fra lanceringen i 1931 til produktionen blev indstillet i 1986. Som med bogen om Bedford busserne i Danmark er bogen medtaget her, fordi den giver en række gode indblik i transportbilledet i Danmark i epoke III, ikke mindst på billedsiden.
H
Haandbæk, Keld et.al. (red.)
På togtur i Nordjylland
Dansk Jernbane-Klub, Kbh. 2005
Jernbanebilleder fra Vendsyssel og Himmerland i årene 1966-76. Egentlig for sent i forhold til Sundborg MJ, men her oppe i det nordligste Jylland, gik forandringerne vist ikke altid så hurtigt.
J
Jensen, Niels
Danske jernbaner på strejftog i den danske jernbanehistorie
Aschehoug, København 2002
Forfatteren er journalist ved Børsen og har som sådan beskæftiget sig professionelt med jernbaner og transportpolitik gennem en årrække. Det er en baggrund man mærker i beskrivelserne i kapitlerne om de ofte ganske problematiske forløb bag IC3, elektrificeringen og nedlæggelsen af en række privatbaner. Med den igangværende IC4-skandale in mente, er det ganske perspektiverende og forstemmende læsning.
Jensen, Peder E.
Modeljernbane i Danmark
Eget forlag, Roskilde 2001
Et prisværdigt privat initiativ! En samling af mange gode forklaringer og illustrationer fra både modeljernbaneverdenen og det store forbillede.
Jensen, Ulrik Tarp
Rystevogne, Historien om DSB’s lange to og treakslede vogne
Bane Bøger, Smørum 1996
Standardværket om de i samtiden forkætrede, men nu elskede rystevogne. Ingen veteranbane eller epoke III modeljernbane kan klare sig uden. Grundig gennemgang, præcise tegninger flotte billeder – sådan skal det gøres!
Jernbanehistorisk årbog
Bane Bøger, Smørum
Siden 1989 har Bane Bøger udgivet disse meget læseværdige små bøger med artikler, der gennemgår emner der har 25, 50, 75, 100 og 125 års jubilæum det pågældende år. Artiklerne er skrevet af diverse bidragydere. Meget godt stof, også for epoke III-fans.
K
Kristensen, Kurt
Midtbanen. En tur langs banen, Ringsted-Hvalsø-Frederikssund, 1925-2008
Sporvejshistorisk Selskab, Brønshøj 2008
Billeder fra før og nu skildre den nedlagte banes historie og udvikling.
L
Larsen, Morten Flindt (red.)
Bag Statsbanernes kulisser og andre reportager fra DSB 1931-1957
Bane bøger, Smørum 2007
Denne serie fra Bane Bøger hører til mine personlige favoritter. Gennem reportager og interviews hentet fra tidens fag-, uge- og dagspresse skildres DSB’s arbejdspladser og miljøer ofte i samtidens karakteristiske sproglige tone. Masser af ideer for epoke III entusiaster, ikke mindst når det gælder at sætte sig ind i hele atmosfæren omkring jernbanedrift i den klassiske periode. Dette bind indeholder bl.a. historier om: Storbyens puls; 1.000 menneskeliv i én hånd; Statsbanernes rullende restaurant; Nattoget fra København; Hurtigtog til Jylland kl. 8.25; Feriebørnene kom – og rejste m.fl.
Larsen, Morten Flindt (red.)
I lyntogets førerrum og andre reportager fra DSB 1938-1962
Bane bøger, Smørum 2003
Som oven for. Her hedder artiklerne: I lyntogets førerum; En dag med en togfører; En lokomotivførers dag; En overportørs dag; Den rullende restauration; Med 500 tons på slæb; I mørke; Optimistiske folk i overfyldte tog; Den store dag; En tur med rutebilen Århus-Grenå; Skandinavien-Schweiz-Italien-Express; Med togføreren i Nord-Express; Sovevognskonduktøren; Jernbanearbejder; Præcisionsarbejde i nattens mulm og mørke; Et døgn med MY 1101; Tanker ved et damploko; Kalundborg-Århus overfarten samt; Vi følger en togmand.
Larsen, Morten Flindt (red.)
Tog mod Gedser perron 1! og andre reportager fra DSB 1938-1961
Bane bøger, Smørum 2005
Som oven for. Bl.a. om godstrafikken, lyntogsrejsen, bustrafikken og Storebæltsoverfarten.
Larsen, Morten Flindt (red.)
På nattog med de sorte mænd og andre reportager fra DSB 1936-1961
Bane bøger, Smørum 2010
Som oven for. Bl.a. om livet på Hovedbanen, lokomotiver på linjen, vanskelighederne under krigen, stationsforstanderen i Odense, med lyntog gennem Danmark, ventesalen, dagligliv i garderoben, dagligliv på en godsekspedition, arbejdet på en grænsestation, statsbanernes Kino på København H, de rejsendes mistanke til togplanen, hittegods, klargøring af et tog før afgang, med MY 1102 op gennem Sønderjylland, Jernbanepostkontor 2 i Fredericia, sådan arbejdes der i et posttog!, jernbanebomme, dampfærgen “Glyngøre”, lokomotivernes kirkegård, og så titelhistorien: På nattog med de sorte mænd
Larsen, Morten Flindt
Flere forsvundne stationer
Bane bøger, Kbh. 1994.
En opfølger til nu afdøde P. Thomassens ”Forsvundne stationer”. Et væld af billeder af diverse stationsbygninger og en god kilde til stationsmiljøer i epoke III.
Larsen, Morten Flindt (red.)
Minder fra jernbanernes guldalder, Jernbaneliv 5
Bane bøger, Smørum 2002
I denne udgivelse i serien af jernbanehistoriske erindringer er der artikler byggende på følgende forfattere: O.F.A. Busse: Fra de sjællandske baners første tid; Fra min jernbanetid. A.G. Ebbesen: Jernbanen før og – . G.L. Eir: Da dampfærgeforbindelsen Helsingør – Helsingborg åbnedes. Johs. Baagøe: Erindringer fra jernbanen. Chr. Westengaard: Tanker over svundne år. “Chr. V.”: Minder fra den gamle Klampenborgbane. M: Zinglersen: Erindringer fra min jernbanetid.
Larsen, Morten Flindt og John Poulsen (red)
Jul på hjul
Bane bøger, Smørum, 1994
Indhold: Asger Christiansen: Århus på den anden ende: landsudstillingen 1909 stillede store krav til den kollektive trafik. J. Falck: Under snefog. John Poulsen: “Russeren”. Morten Flindt Larsen: DSBs planer om ny- og genåbning af togstop. Morten Flindt Larsen og Kurt Damgaard Jensen; Fut i filmen. Morten Flindt Larsen John Poulsen: Skovbaner i Rumænien. Jens Bruun-Petersen: Min karriere som spion
Lauritsen, Tom og John Poulsen
Roebanerne : De danske roebaner i billeder og tekst
Bane bøger, 1988
Som titlen siger, en bog om de vidtforgrenede roebaner ikke mindst på Lolland.
Lundvig, Niels
Horsens – privatbanernes by. Det var dengang
Den Kreative, 1998
Horsens var i sin tid den provins by i Danmark, der havde forbindelse til flest privatbaner. Lille skrift med gode sporplaner.
M
Maimann, J. og Hjalmar Petersen
Jernbanens hvem hvad hvor
Politiken, Kbh. 1959
En underholdende bog, der ikke alene handler om, men er udgivet i epoke III og derfor er inspirerende på mange planer. Hvem ville f.eks. i dag bruge spalteplads på at overveje atomdrevne tog? Det gjorde man gerne i 1959. En del af illustrationer er af nu afdøde Erling Nederland, hvis karakteristiske streg vil være kendt af mange læsere af Banen og diverse DSB-publikationer gennem tiden
Marfelt, Birgitte
Omveje til Nutiden – historien bag DSB
Schultz Forlag, Albertslund, 2005
En erhvervsbiografi, der lægger vægt på de gode historier om, hvordan jernbane ændrede Danmark og om det politiske spil, der altid har været omkring DSB, og som langt fra altid har gavnet rationaliteten i driften.
Mogensen, Ole Edvard
Signalhuse
OEM Consult, Ry 2011
Bogen fokuserer tidsmæssigt på 60 – 70’erne, men mange tinge virker som om de uforandret ville kunne sættes tidsmæssigt tilbage til Sundborg-æraen i 1950’erne.Der fortælles om signalhusene og deres funktion, ligesom arbejdsopgaverne for såvel stationsbestyrer som portørpersonalet gennemgås. Der er også beskrivelser af vedligeholdelse af de gamle sikringsanlæg. Under omtalen af de enkelte stationer findes også skematiske sporplaner, der viser stationens togvejsspor og de tilstødende strækninger.
Møller, Ib
Hestevogne i Danmark
Stenstrup Skib, 1998
Hestevognene var på retur i Danmark i 1950’erne, men kunne stadig ses i by og på land. Her er forskellige vogntyper belyst i sammenhæng med den samfundsmæssige udvikling.
N
Nielsen A. Morell
Post og Teles uniformer
Post Danmark, København, 1997
Statsbanernes ”nabo etat”, sam- og modarbejdspartner gennem mange år; Posten. I tekst og billeder skildres hvordan Post- og Telegrafvæsenet har præsenteret sig for offentligheden gennem skiftende tiders karakteristiske uniformer. Parallellerne til jernbanefolkets hierarki og selvforståelse er tydelig.
O
Olesen, Thomas Nørgaard
Danske jernbaner gennem tiderne
Lamberths Forlag, Viborg 2000
Er præcis, hvad titlen siger: Over 200 sider gennemgås dansk jernbanehistorie kronologisk. Stort format og mange gode illustrationer.
Olesen, Thomas Nørgaard
Lokomotivfabrikken Frichs
Dansk Jernbane-Klub, Kbh. 2005
Et til tider kritisk virksomhedsportræt af Danmarks suverænt største lokomotivfabrik. En meget grundig gennemgang af alle nybygningerne sideløbende med en fremstilling af Frichs udvikling som erhvervsvirksomhed.
P
Poulsen, John
Lyntog: Trafikrevolutionen i 1935
Bane bøger, Roskilde 1985
Som titlen antyder en bog helliget lyntogene, ikke mindst de klassiske fra 1935. Så venter vi bare på en anstændig model af forbilledet.
Poulsen, John
Byens baner: Jernbanen i København i 150 år
Bane bøger, Smørum 1997
En meget flot bog om de helt særlige jernbanemiljøer i og omkring København. Mange flotte billeder der giver en helt lyst til at anlægge en højbane mellem husene.
Poulsen, John
Danske Statsbaners Motormateriel
Bane bøger, Smørum 2008
Kompakt og samlet oversigt over, hvad DSB har haft af motorlokomotiver, motorvogne og rangertraktorer i tidens løb.
Poulsen, John
Styrevognstog
Bane bøger, Smørum 1995
En herlig lille bog om alle mulige styrevognstog på danske skinner, om deres teknik og om deres betydning. Mange fine billeder, ikke mindst af epoke III styre vogne som litra CRS, CPS og CLS
R
Rasmussen, Christina Hauberg
Danske fragtmænd gennem 100 år
Danske Fragtmænd, Åbyhøj 2005
I virkeligheden et virksomhedsportræt af en af vinderen i kampen om godsbefordring i Danmark, men med mange gode oplysninger og stemningsskabende erindringer, også fra epoke III.
Rasmussen, Poul Egeskov
Et lokomotivførerliv 1940-1990
Bane bøger, 1997
En af disse erindringsbøger, der er med til at sætte kød og blod på de tekniske gennemgange af jernbanemateriel og transportstatistikker.
S
Strejftog (serie)
Bane bøger, Smørum
En fantastisk serie med de bedste billeder af jernbaneliv i epoke III. En uudtømmelig kilde til inspiration, ikke mindst når miljøet i Sundborg MJ engang skal opbygges og detaljeres.
Sylvester-Hvid, Rolf
Modeltog
Lindhardt & Ringhof, København 2008
En bog om modeltog på dansk er et prisværdigt initiativ og ikke noget der sker mere end en gang hvert 10. år, vil jeg tro. Og så er oven i købet trykt på flot papir og med gode billeder. Det svære valg ved sådanne bøger må være: Hvem skrives der til? Svaret synes som oftest at være: Folk der enten overvejer at gå i gang med modeljernbaner som hobby eller som stadig er på begynderstadiet. Er man udover dette, er der måske lidt langt mellem snapsene. Men man kan jo altid lære noget, så personligt havde jeg mest ud af kapitlet om den digitale styring, for her er Rolf Sylvester-Hvid lidt af en kapacitet.
Sundahl, B.
Mariagerbanen 50 år
Tølløse: Dansk Jernbane-Klub, 1977
Lille bog om en af Danmarks mange privatbaner.
Søeborg, Flemming
København-Odense
Frisporet, Odense 2008
En rejse langs jernbaneforbindelsen København-Odense, inspireret af de guidebøger man i gamle dage udgav for at give de rejsende information om, hvad der kunne opleves fra toget, mens landskabet bruste forbi. Rig på detaljer, jernbane- og kulturhistorie samt gode annekdoter og småfortællinger.
Sørensen, Holger F.
45 år med damp og diesel 1943-1988
Bane bøger, Smørum, 2000
Et bind i serien Jernbaneliv. Erindringer om et arbejdsliv ved DSB, bl.a. som lokomotivfører.
T
Thomassen, P.
Forsvundne stationer
Roskilde : Bane bøger, 1988
Et væld af billeder af diverse stationsbygninger og en rigtig god kilde til stationsmiljøer i epoke III.
Tønnesen, Elita (red.)
Assensbanen og dens byer fortalt i postkort
Glamsbjerg Lokalhistoriske Udgiverforening, 2011
En samling meget stemningsfulde postkort og øvrig memorabilia gengivet i smukt tryk. Bestemt også relevant for andre end folk med hang til Sydvestfyn.
V
Vallin, Niels-Folke
Modeljernbane – rullende materiel
Lamberth, Kbh. 1995.
Egentlig her blot medtaget for den historiske interesses skyld. Gennemgangen af det tilgængelige danske industrimateriel for blot 15 år siden er meget illustrativ i forhold til at vise, hvor meget hobbyen har udviklet sig siden da.
Villadsen, Kjeld Simon og Hans-Henrik Siig
Jernbanen folk
EHB Forlag, København 1999
Udgivet i anledning af Dansk Jernbaneforbunds 100 års jubilæum. Vilkårene for medarbejderne ved banerne står i centrum, men ellers kommer man vidt omkring begrebet jernbane også på film, i litteraturen og i den offentlige debat. Stort format og mange gode illustrationer.
W
Wistoft, Birgitte (red)
Post på skinner: Portræt af en arbejdsplads
Skrifter fra Post & Tele Museum, København 1999
Liv og arbejdsgange i posttogene, som oftest set fra postmedarbejdernes synspunkt, så DSB ville måske ikke altid have set helt på samme måde på tingene?
Z
Ziegler, Torben
Fra 40’erne til 80’erne
Dansk Model Forlag, Vallensbæk 1987
Historisk gennemgang af danske modeltog fra 1940’erne til 1980’erne, et arbejde som Torben Ziegler har fortsat på sin hjemmeside. Som med Vallins værk oven for er bogen egentlig her blot medtaget for den historiske interesses skyld, for er der sket meget!
Ø
Østerby, Mads
Danske jernbaners byggeri. Et rids af et forløb (1844-1984)
Odense Universitetsforlag, Odense 1984.
Arkitekturhistorisk gennemgang af især stationer, men også andre jernbanerelaterede bygninger. En god kilde til stationsmiljøer og bl.a. benyttet i forbindelse med forstudierne til Sundborg banegård
Tidsskrifter
Lokomotivet
Bladet, hvis fulde undertitel lyder: Jernbanehistorisk tidsskrift om danske jernbaner i virkelighed og model, udgives i Næstved fire gange om året i 1.150 eksemplarer. Har en overgang holdt en længere pause og senest været lukningstruet her i 2011, men Lokomotivet har indtil videre klaret sig takket være læsernes (fornyede) opbakning. Så når du er færdig med at læse denne blog, så støt op om bladet!
Spor og baner
I et land, der med en gammel vittighed er for lille et sprogområde til at have en ballet, så er det egentlig lidt imponerende, at der er plads til hele to tidsskrifter for modeljernbaneentusiaster. Spor og baner med underoverskriften “Det moderne magasin om spor, tog og mennesker” startede op i 2012 efter at “banen” (se nedenfor) havde meddelt, at man måtte indstille udgivelsen. Bladet udgives fra basen i Odense.
Signalposten
Det hedengangne blad virkede i sine sidste år i sit layout som lidt af en anakronisme, men man skal som bekendt ikke bedømme et jernbanetidsskrift på omslaget. Signalposten var en guldgrube af grundigt researchede artikler af ikke mindst privatbaneforhold, men bragte også artikler med modeljernbaneindhold i form af byggevejledninger, beskrivelser af jernbanemiljøer, tips og gode ideer. Frem for alt har jeg dog lyst til at fremhæve den serie tegninger arkitekt P.W. Skadhauges i gennem flere numre bragte af en række typiske danske huse. Tegningerne har tydeligvis inspireret selvbyggere gennem årene, vurderet ud fra billeder af diverse klub- og hjemmeanlæg. Faktisk ser Skadhauge-tegningerne ud til at være lige lovligt populære, for i Københavns Hovedbiblioteks eksemplarer af Signalposten er adskillige af tegningerne simpelthen skåret ud af tidsskriftet – med en skarp selvbyggerhobbykniv, vil jeg tro. Nogle af tegningerne har en overgang været tilgængelige på nettet. Nu er der imidlertid håb, for på http://www.signalposten.dk kan man læse en del (med tiden alle) de gamle blade i skannede versioner – Pragtfuldt!
Banen
Et andet modeljernbaneblad, der desværre ikke mere lever i papirversion. Men så er det godt at nettet findes og redaktør Vido Hribar har i tiden efter papirversionen blev indstillet udgivet nye numre af bladet i elektronisk form. De elektroniske udgaver ligner fuldstændig de tidligere trykte udgaver og er en fornøjelse at læse. Og så er de ganske gratis! Læs dem her: www.banen.dk. En sådan indsats for hobbyen og loyalitet over for gamle læsere kan ikke roses nok!
Links
Sporskiftet har længe været det største forum for modeljernbaneentutiaster på dansk. Der er vist ikke det spørgsmål, der ikke er en hjælpsom MJ-fan, der kan svare på. Forummet blev fornylig opdateret med nyt design.
http://www.signalposten.dk/forum/
Med udgangspunkt i elektroniske genoptryk af det hedengangne blad af samme navn har Tommy Nilsson startet et nyt forum for modeltogsdiskussioner. At gøre Signalposten tilgængelig for nye generationer er et meget prisværdigt initiativ!
Dansk Model Jernbane Union (DMJU) er en sammenslutning af modeljernbaneklubber i Danmark og medlem af den Europæiske Sammenslutning MOROP, der bla. udarbejder de såkaldte NEM-normer. DMJU’s hjemmeside virker til at have oppet sig på det seneste og det er jo godt for hobbyen samlet set.
Dansk Jernbane-Klub (DJK) er for den store størrelse 1:1. DJK udgiver bladet “Jernbanen” og kører veterantog flere steder i Danmark, så sitet indeholder ikke mindst information om disse museumsstrækninger. Desuden har DJK en omfattende fortegnelse over links.
Et helt uundværligt referenceværktøj, når modellerne skal sammenlignes med forbilledet. Sitet er i fuld vigør og udvides bestandigt med bl.a. nye billeder af forbillederne og små fine tegninger, af det rullende materiel.
Danmark for tiden mest besøgte site for modeltog i følge chart.dk. Det er også den internetside jeg oftets selv starter dagen med, for her kan man få et hurtigt overblik over nye spændende ting på nettet. Der er også en meget fin liste over links m.v., så findes det ikke her på siden, så findes det dér. Desuden har My 1287 de mest grundige gennemgange af tilbehørsindustriens mange produkter overhovedet på noget dansk site og listen udbygges til stadighed. Oversigterne er emneindelt efter f.eks. ”stationer”, ”vandtårene”, “koblinger” etc. Der er også beskrivelser af byggeerfaringerne fra det anlæg, der bygges på og endelig er der masser af billeder af tog og jernbaneforhold i virkeligheden.
Erik V. Pedersens hjemmeside har fantastisk mange billeder af epoke III miljøer og materiel. Desuden inspirerende selvbygger bygninger, bl.a. nogle meget stemningsfulde små pakhuse.
Var længe en af mine foretrukne blogs bl.a. fordi den spænder så vidt, inklusiv “Danmark 1954”, hvilket ligger tæt op ad Sundborg-æraen. Desværre har der ikke været så meget liv i Occams modeltog på det seneste, men bagkataloget af gode artikler, er stadig et besøg værd. Og så har Occam skudt nogle flotte modeltogsbilleder, hvoraf Hobby Trade har brugt en del i deres trykte materiale og på hjemmesiden. Flere af bøgerne på denne litteraturliste er anmeldt på Occams blog, så se dér for mere udbyggede beskrivelser.
Dette websted er redigeret af Ulrik T. Jensen, der har som erklæret mål: ”…at lave de kedeligste sider om emner der på en eller anden måde interesserer mig.” Det må siges ikke at lykkes, for UTJ er tydeligvis en kæmpe kapacitet på en række ret forskellige områder, hvoraf et er (model)tog. Se bl.a. hans fantastiske jernbanebygninger i 1:87, hjemmelavede naturligvis.
Hjemmeside med mange grundig byggebeskrivelser, tips & tricks.
Har flotte billeder af diverse rullende materiel og anmeldelser af samme. Og så er Voller særdeles ferm til at patinere sine modeller utroligt realistisk. Sitet har grundige beskrivelser af tekninkken bag.
Skal fremhæves fordi bloggen er et levende bevis på, at modeljernbanehobbyen ikke er uddøende, men derimod stadig kan facinere nye generationer. Klø på d804!
Beskriver opbygningen af anlægget “Svenstrup”, der er dansk epoke III-IV. Der er angiveligt arbejdet med anlægget i mere end 10 år og det sætter jo et fint perspektiv for opbygningen af ens eget anlæg.
http://www.soeeborg.dk/photogalleryda.html
Superflotte billeder af superflot patinerede modeller. Amerikansk tema, men også meget lærerigt for tilhængere af dansk epoke III-kørsel.
www.fjordens-naturskole.dk/naturskole/Modelbyg/Modelbyggeri.htm
Dette må være Danmarks flotteste modeltræer! Her findes opskriften på, hvordan man kan give industriens produkter baghjul.
Der er nogen, der bare kan det der med elektronikken og teknikken i modeltog. Så hvis du skal have skildt din PR ad eller lavet en vekslestrømsmaskine om til jævnstrøm, så kig ind til Elgen.
Jørgens Jørnebane er præget af store kreativitet og byggeglæde – hvad f.eks. med et udstillingsanlæg i forhallen på stationen?
Selvom skalaen er “forkert” er der alligevel meget at hente ved at kigge forbi Lars Lindhardts hjemmeside.
Nok mest for de hardcore teknisk interesserede modeljernbaneentutiaster. Lær f.eks. alt om sporskifternes anatomi – og se, hvordan man kan bygge dem selv!
Klubside for Sydvestjydsk Modeljernbaneklub. Masser at billeder og små film, der følger opbygningen af anlægget.
www.lundsten.dk/dk_signaling/sign_lex
Signal-leksikon med oversigt over signal- og sikringsteknik. Særdeles grundigt arbejde, der vil blive nærstuderet, når sikringsanlægget skal planlægges på Sundborg MJ.
Som navnet antyder, så handler denne side om tog simulationen Train-sim, hvilket egentlig ligger uden for Sundborg MJ’s område. Men billederne er utroligt flotte og kan nydes af enhver, der kan lide tog.
http://geomidt.flyfotoarkivet.dk/
Et arkiv med luftfotos fra forskellige årstal, mange i meget høj opløsning. Suverænt til at få inspiration til linjeføringen og det omgivne landskab. Desværre er kun udvalgte dele af landet dækket.
http://www.dr.dk/kroeniken/1950erne/forside/
Uanset om man synes om TV-serien “Krøniken” eller ej, så har DR gjort alle epoke III-entusiaster en stor tjeneste ved at lægge et betydeligt antal filmklip ud på nettet under ovenstående adresse.
Se her, hvad bibliotekerne kan tilbyde af jernbanelitteratur.
Man behøver ikke kunne meget tysk for at kunne nyde billederne på dette forum. Under punktet “Ruhmeshalle”, der svare til det engelsk/amerikanske begreb “hall of fame”, er en række af de bedste anlæg samlet. Se f.eks. hvordan der er kælet for detaljerne her: http://stummiforum.de/viewtopic.php?f=51&t=42951. Her er overgangen mellem anlæg og baggrund næsten umulig at få øje på: http://stummiforum.de/viewtopic.php?f=51&t=78083, eller hvad med de lange linjer på dette anlæg: http://stummiforum.de/viewtopic.php?f=51&t=37534, eller kreativiteten i dette havnemiljø:http://stummiforum.de/viewtopic.php?f=51&t=50462. Endelig her em MJ’er, der kan få skala N til at ligne noget i en betydeligt større målestok http://www.stummiforum.de/viewtopic.php?f=51&t=50628
Levende billeder
På nettet er der efterhånden et enormt udbud af filmstumper, både om modeljernbaner og det store forbillede. Her er et par stykker:
http://www.youtube.com/user/MiWuLaTV – Miniature Wunderland i Hamborg har selvfølgelig sin egen TV-station
http://www.youtube.com/user/HeinzBesen – Anlægget minder måske lidt for meget om et Märkln katalog fra 1980’erne, men billederne i HD kvalitet er flotte, musikken dramatisk og Heinz Besen’s regi minder om Wolgang Petersen (Das Boot)
http://www.youtube.com/watch?v=sk-TV6Ptpy4&NR=1 – Engelsk anlæg med digitrax
http://www.mdr.de/search/mediasearch/?words=auf+kleiner+spur – Tysk TV-magasin
http://www.youtube.com/watch?v=WUKM4gCsxBQ&NR=1&feature=endscreen – Egentlig en reklame for en dvd med optagelse fra tyske udstillingsanlæg, men flot ser det ud.
http://www.youtube.com/watch?v=LxPCLk1RIEg&feature=relmfu – udstillingsanlæg med et mere realistisk “slidt” look end MiWuLa.
http://youtu.be/lN989WMZR8I – Der er noget virkeligt imponerende over København H i H0, også selvom der er gået lidt på kompromis med antallet af spor, perronbredder og toglængderne. Men se så perrondetaljerne: Wow!
http://www.youtube.com/watch?v=KNRbocWYA5M&feature=share – En fin lille historie forløst med en utrolig teknik – og sikke et modeljernbanemiljø!
Hej Sundborg!
Ved du hvor man kan finde artiklerne fra signalposten eller købe dem?
MVH
Torben
LikeLike
Hej Torben
Jeg bestilte Signalposten hjem fra Københavns Hovedbibliotek, men som nævnt så manglede nogle af de mest interessante sider 😦
M.v.h.
Sundborg
LikeLike
Alle numre af tss Signalposten kan diownloades her i PDF-format:
http://www.signalposten.dk/signalposten.php
LikeLike
Jeg bestilte Signalposten hjem fra Københavns Hovedbibliotek, men som nævnt så manglede nogle af de mest interessante sider
+1
LikeLike
Hej Sundborg
Jeg er på jagt efter en bog om S-togsnettets historie – kan du anbefale en titel.
Hvad med Byens Baner af Johs Poulsen – ud fra din beskrivelse kan jeg ikke rigtigt bedømme om den også handler om S-togsnettet.
På forhånd tak for hjælpen
Klavs
LikeLike
Hej Klavs
Jeg er ikke den store S-togsekspert, så jeg har desværre ikke rigtigt nogle gode råd udover Byens Baner, der bestemt også handler meget om S-tog. Når jeg ikke har været så udførlig i beskrivelsen af S-togsdelen af den bog skyldes det nok, at jeg personligt finder andre dele af dem storkøbenhavnske togdrift mere interessant, men der er vi jernbaneentusiatster jo heldigvis forskellige! Byens baner er en meget flot bog, der varmt kan anbefales!
M.v.h.
Sundborg
LikeLike
Hej Sundborg
Der er fejl i din tekst til nedenstående billede:

Det er ikke den uniformerede person til venstre i billedet, som var chefingeniør i FDM og senere chef for statens bilinspektion i Storkøbenhavn Frede jensen, der er manden i habit til højre.
Mvh.
Lise Bjarnholt
LikeLike
Kære Lise
Mange tak for rettelsen. Billeder teksten er ændret, så den rigtige Frede Jensen udpeges.
M.v.h.
Sundborg
LikeLike
Hälsningar från Finland
Hej
undrar var i Danmark kan man köpa Rocomotion version 5.9 –
alla bjuder ju på ver 5.8
Tackande för awesome /ny dansk/nysvenska Rocomotion Lektioner !
med venlig hilsen Tapio Eriksson Björneborg Finland
at pimilico30@hotmail.com
LikeLike
Hej Tapio
Det var sjovt/kul at have en læser i Finland! Rocomotion ver 5.9 updates kan findes på Roco’s site: http://www.roco.cc/de/service/downloads/multimaus/index.html (tak til BGP).
M.v.h.
Sundborg
LikeLike
Fra Lokomotivet på mit mail:
Fra: Torben Andersen [mailto:lokomotivet@lokomotivet.dk]
Sendt: 12. december 2017 11:38
Til: Steff
Emne: Re: Nummer 130 / side 19
Hej Jørgen
OK! Tak for hjælpen. Så må vi finde en anden “skyldig”.
Bedste hilsener, god jul og godt nytår
Torben
LOKOMOTIVET
Den 12-12-2017 kl. 11:29 skrev Steff:
Hejsa fra Herning
I har givet mig den ære at stå for Hjemmesiden Sundborg !
Gid det mig, men det er forkert
Jeg har blot været inde til sidst og begræde, at den pågældende stoppede med opdateringer
Mvh
Jørgen Steffensen
LikeLike