Transport af tom emballage var en ret almindelig godsart i epoke III. Det var før brug-og-smid-væk-samfundet og engangsemballage var ikke almindeligt. I stedet blev der brugt en mængde trækasser i alle størrelser ligesom tønder i træ eller metal blev brugt til våde vare.

Brugt emballage i forskellige afskygninger
Forbilledet er denne gang de mange forskellige slags tønder og kasser, der blev brugt til transport af gods i epoke III. Nærmere bestemt er det gammel emballage, der måske endda på vej til at blive taget ud af cirkulation.

Lige til modeljernbanen! Gamle olietromler og andet ragelse. Kilde: Arkiv.dk
Mens det er sandt at brug-og smid væk ikke var et kendt koncept i 1950’erne, så lader det sommetider til, at gemme-gammelt-skrammel var lovligt udbredt. Mængden af l… der lå ophobet på industriområder, havne og baneterræner lader til at have været massivt, i hvert fald nogle steder. Så det skal selvfølgelig også med på den realistiske modeljernbane.
Modellerne af de forskellige grupper af tønder og andet stammer fra den amerikanske producent Bar Mills.

Pakken som de gode ting kom i
Sættet omfatter tre forskellige grupper af diverse tønder, tromler, dunke, kasser og andet godt. Selvom f.eks. trætønder og olietromler i sagens natur ligner hinanden, så er den måde grupperne er samlet på forskellig og giver tilsammen et herligt rod.

Ansamlingerne af gammelt ragelse er fremstuillet i resin
De små grupper af emballage er som det fremgår i den rå grå farve, som denne type resin har. De måtte derfor males. Før resin kan males skal det vaskes. En gammel tandbørste og opvaskemiddel er gode hjælpemidler. Herefter fik modellerne en gang sort grunder.

Patineringssæt fra AK, specielt til at eftergøre gammelt træ med
Selve farvelægningen foregik i vidt omfang som tørbørstning, hvilket bevarede en høj grad af kontrast. Trækasserne fik især grå og lysebrune nuancer, mens olietønderne var lidt sjovere at male fordi de blev malet i olieselskabernes forskellige husfarver. Jeg havde lidt ESSO-dekaler fra Skilteskoven liggende, så jeg forsynede et par af tromlerne med sådanne. På denne lille YouTube-video kan processen følges:
Som det fremgår blev rust og skidt tilført i rigeligt omfang. Det var meget sjovt sådan at kunne give den hele armen med patineringen. Ikke mindst rustpletterne på olietønderne var sjove at lave. Går man på YouTube er der meget inspiration at hente, så der kommer sikkert flere rustne metalgenstande her på bloggen i fremtiden.

Detaljer. Jeg kan ikke engang rigtigt se, hvad metalcylinderen i forgrunden skal forestille, måske en slags gastank eller vandvarmer?
På Sundborg modeljernbane vil de små grupper af gamle kasser og tønder kunne placeres i mange forskellige situationer. Det er oplagt at placere skramlet der, hvor den slags findes i virkeligheden: industriområder, baggårde og langs banen. Det vil også være oplagt at bruge “klumperne” som ladegods. Det er relativt let at flytte de små grupper med tom emballage rundt mellem åbne vogne, lastbiler og åbne områder langs læssvejen – lettere i hvert fald end hvis man skulle flytte alle tønderne enkeltvis med pincet.

Bane og bil. Brugt emballage blev transporteret rundt i stor stil i epoke III
Mere om emnet affaldets Danmarkshistorie kan finds her: http://denstoredanske.dk/Samfund,_jura_og_politik/Jura/Landboret_og_milj%C3%B8ret/affald/affald_(Udvikling_i_Danmark)
Producentens Bar Mills hjemmeside kan udforskes her: https://www.barmillsmodels.com Det meste er ret amerikansk, men der er bl.a. flere godslaster og modeljernbanenips, der godt kan fordanskes.

Sidste station før udrangering – de gamle kasser og tønder står og fylder op bag skuret
Hej Sundborg,
Dejligt, du har gang i bloggen.
Det var et amerikansk sæt ‘junk’, du havde fået fat i, så jeg gætter på,
metalcylinderen skal forestille en transformator af den type, man i USA
har for vane at ‘pynte’ elmaster med.
LikeLike
Det er et meget godt bud. I så fald burde dimsen nok have fået en mere afdæmpet grå farve.
LikeLike
Hvis du har et landbrug i nærheden af Sundborg, så husk på at gamle og kasserede landbrugsmaskiner som regel bare blev parkeret slige steder som eksempelvis i læbæltet, bag hønsehuset eller måske i mergelgraven…
Et landbrug havde som regel også en dynge af sten et sted eller to. Sten samlet fra marken og fjernet for at skåne landbrugsmaskinerne. Vi havde to en den ene ende af laden og en i et fjerntliggende skel under et stort træ.
Således et par ideer mere til “omkringliggende patina”
LikeLike
Der skal bestemt være landbrug i nærheden af Sundborg, så dine forslag om ”patina” i nærheden af bondegårde og huse er meget velkomne. Når jeg tænker tilbage på min barndom for fyrre år siden, så var der virkelig meget skrammel i markskel og læbælter, men det var jo netop 1950’ernes maskiner, der stod der og rustede. Så hvordan så landbrugsskrammel ud i 1950’erne? Jeg forestiller mig det var gamle hestevogne og lignende, der ikke længere kunne bruges, nu man havde fået traktor? Pointen med dynger af sten er fantastisk god, sådan nogle skal jeg have lavet engang.
LikeLike