Banegårdsbygningen på den største station er et naturligt midtpunkt på ethvert modeltogsanlæg. Alene af den grund bør man nøje overveje, hvilken bygning man vælger til opgaven. Størrelse, arkitektonisk stil, epokepræg – det hele skulle gerne gå op i en højere enhed. Overvejelserne om banegårdsbygningen i Sundborg, er derfor i fuld gang, også selvom sporplanen ikke er færdig og fundamentet som bygningen til sin tid skal stå på, endnu ikke er klar.

Et ”arkitektudkast” baseret på Kibris ”Bahnhof Bonn”. Bygningen er tilføjet en ekstra etage på perronsiden og den gangbro der er nødvendig for at passagererne kan komme fra forhallen til ø-perronen mellem hovedsporene
Som det vil være bloggens faste læsere bekendt fra tidligere artikler om bl.a. sporplanen, så planlægges en del af byen Sundborg, herunder stationsbygningen, hævet til ”1. sals niveau”. Formålet med det er dels at gøre det muligt for hovedsporene at ”forsvinde” ud af synsvidde under en vejoverføring, dels at en hævet baggrund ”snyder øjet” og giver anlægget mere dybde og perspektiv end en lav horisont gør. Dermed opstår imidlertid en ny udfordring, nemlig den at banegårdens hovedbygning også kommer til at ligge i 1. sals højde. Denne niveauforskel mellem sporarealet og gadeplan gør det ikke attraktivt at bygge og anlægge en banegårdsbygning ”lige fra kassen”. Der må tilpasning til.

Valby er et eksempel på en station, hvor banegårdsbygning, ligger højere end sporterrænet og hvor gangbroer fører ned til perronerne
Man kunne selvfølgelig vælge at lægge bygningen i gadeplan og så have en støttemur ned til sporplanet, men jeg tror den løsning æstetisk set vil se ufærdig ud. Den er næppe heller realistisk. I virkelighedens verden ville man nok i en sådan situation vælge en løsning, hvor bygningens facade på sporsiden ville starte helt nede ved perronen, og hvor der ville være adgang til sporene herfra via en indvendig trappe fra forhallen. Hovedindgangen for publikum ville så stadig ske fra gadeplan, hvilket set fra sporene ville være i 1. sals højde. Adgangen til ø-perronen mellem hovedsporene ville så ske via en overdækket gangbro.
Sådan en banegårdsbygning findes ikke i handlen og det betyder, at jeg skal ud i enten at konstruere en bygning fra grunden, eller også skal der en eller anden grad af ”kit-bashing” til – ombygning/opbygning af en ny model, baseret på dele fra et eller flere industrifremstillede byggesæt.
Skal banegården bygges fra grunden vil det være naturligt at se på faktiske DSB stationer, hvor der er niveauforskel mellem spor og gadeplan. Hovedbygningerne for både København H og Århus H opfylder dette krav, men er alt for store. Vesterport station er en typisk nærtrafikstation i et storbymiljø og dur heller ikke. Struer nye station er for moderne, mens Vordingborg godt kunne være et forbillede for Sundborg. Bygningen er imidlertid fra 1930’erne og den arkitektoniske stil passer ikke rigtig med det øvrige bybillede, som jeg har i tankerne for bebyggelsen rundt om stationsbygningen. Det skulle gerne se ud som om stationsbygningen og husene omkring er opført nogenlunde samtidig.

Modeljernbaneklubben HO har brugt Vordingborg som forbillede for stationsbygningen i “Aggersborg”. Flot!
Udover at der ikke findes rigtigt oplagte forbilleder i den virkelige verden at bygge efter, så tager det ganske lang tid at bygge en så stor konstruktion fra grunden. Alt i alt peger pilen derfor p.t. i retning af en ombygning/tilpasning af en eksisterende model.
Der er flere muligheder for byggesæt, der kan bruges som udgangspunkt. Et oplagt sted at starte overvejelserne er Kibris ”Bahnhof Bonn”. Selvom det ikke længere er nogen ny model er den stadig overordentlig imponerende i detaljerigdom og frem for alt størrelse.

Kibris model af banegården i Rhin-byen Bonn. Billedet er brugt som forlæg for tegningen i indledningen
Selvom forbilledet her ligger i det tyske og har typiske Wilhelminske arkitekturtræk, så er det en populær model også blandt danske modeljernbaneentusiaster. Udover at være en imponerende model har bygningen nemlig også visse lighedstræk med Århus’ 2. banegård. Selvom denne banegård var af diskutabel arkitektonisk værdi, så er det interessant, at modellen dog minder om noget, der har ligget i Danmark. Modellen kan desuden yderligere fordanskes ved at blive malet som rødstensbygning med sandstensornamentik. Det kan komme til at se ganske overbevisende ud. Bygningen har den yderligere fordel, at den passer godt sammen med Kibris byhuse og samme firmas jernbanetekniske bygninger som f.eks. remiser og kontrolposter.
Men modellen er stor, måske også for stor, for bygningen er næsten en meter lang. Som faste læsere af bloggen vil vide, så er det hensigten at krumme hovedsporene gennem Sundborg og jeg er en smule nervøs for, at kurverne og den lange rette facade vil spille dårligt sammen. På den baggrund kan løsninger med kortere facader være værd at undersøge.
Auhagens station ”Neupreussen” er i modsætning til Bahnhof Bonn et relativt nyt byggesæt, meget smukt støbt med mursten i korrekt størrelse. Modellen er med sine 40 cm mere kompakt, men stadig i korrekt skala 1:87, så vidt jeg ved.

Auhagens station ”Neupreussen” er egentlig en opgraderet version af samme firmas ”Krakow”, der er en autentisk bygning og en karakteristisk repræsentant for preussisk jernbanearkitektur. Skal vi gætte på at, det også er historien bag Auhagens valg af navn til de store station?
Visse træk og detaljer i Neupreussen/Krakows murværk kunne sagtens genfindes på en dansk bygning, og vinduerne såmænd også. Faktisk minder Auhagens fine model en del om stationen i Jyderup.

Jyderup station anno 1944. Kilde: Jernbanekilder.dk
Jyderup til trods kan det godt overvejes om den meget lave taghældning er typisk dansk. Her til lands ses typisk en taghældning på mindst 30 og måske nærmere 45 grader. Det kunne man selvfølgelig gøre noget ved, men jeg er bange for, at bygningen så vil blive noget plump at se på.

Endnu en ”arkitekttegning”, denne gang med udganspunkt i Neupreussen. Bygningen er blot forsynet med større taghældning og så den obligatoriske fodgængerbro til ø-perronen
Med lidt yderligere kit-bashing kunne der afgjort opstå noget mere interessant. ”Haraldsborg”, der er hovedstationen på Sdr. Park Modeljernbaneklubs anlæg er f.eks. en meget elegant løsning byggende på kreativ omgang med dele fra station Neupreussen. Her er bygningen oven i købet forsynet med præcis sådan en ”halv stueetage” på perronsiden, som jeg vil få brug for til Sundborg banegård. Det er meget fristende at hapse denne ide, eller noget der ligner.

Selvom bygningen er fri fantasi så er Haraldsborg en både statelig og harmonisk bygning. Man er slet ikke i tvivl om, at denne banegårdsbygning kunne ligge et sted i Danmark. Claus Frost har taget billedet og modellen er bygget af Allan Steen Larsen, Ringsted
Hvis det nu ikke skal være en ren kopi af Haraldsborg, så kunne Togcenter Gentoftes model af Dragør station måske bruges som afsæt for en lignende ombygning.
Modellen, der kom frem for et par år siden, har den fordel, at den er umiskendelig dansk i sit arkitektoniske udtryk, samt at den er i korrekt skala 1:87. Byggesættet er imidlertid i lazer-cut karton, som jeg bortset fra modellen af murermesterhuset, ingen erfaring har med. Jeg ved derfor ikke hvor let det vil være at kit-bashe netop denne stationsbygning.

Her er et computermanipuleret udkast til en udvidet udgave af stationen: En ekstra fløj og en ekstra etage
Som det fremgår af ovenstående, så er jeg langt fra færdig med overvejelserne, så gode råd og ideer er bestemt meget velkomne.
Mere om emnet danske stationsbygninger kan findes mange steder, men jeg kan anbefale et par bøger fra Links og Litteratur:
Østerby, Mads
Danske jernbaners byggeri. Et rids af et forløb (1844-1984)
Odense Universitetsforlag, Odense 1984.
Thomassen, P.
Forsvundne stationer
Roskilde : Bane bøger, 1988
Larsen, Morten Flindt
Flere forsvundne stationer
Bane bøger, Kbh. 1994.
Modeljernbaneklubben HO i Albertslund har et fantastisk inspirerende galleri, der blandt meget andet har gode billeder af Vordingborg i model – eller Aggersborg som stationen hedder hos MJK-H0: http://www.mjk-h0.dk/galleri.htm
Flotte billeder fra Sdr. Park Modeljernbaneklub hjemmeside findes her: http://www.jernbanearkiv.dk/spmjk/index.htm
Hvis man vil se, hvor fantastisk Bahnhof Bonn kan komme til at se ud med en fordanskening kan man beundre Loftbanens projekt her: http://loftbanen.skysite.dk/?side=111007
Det hurtigste overblik over, de mange, mange byggesæt der kan købes, findes som sædvanlig på Danmarks mest populærer hjemmside for modeltog, MY 1 2 87 på adressen: http://my1287.dk/
Billedet af Valby station er fra freeimage4U
Hej Sundborg!
Det er godt nok en sværd opgave du har sat dig for! Personligt hælder jeg nok mest til din tegning af Neupreussen. Jeg syntes ikke det ser godt ud med de der “tårne” der går ud på Neupreussen. Tårne kan man vel ikke kalde det. Det der hvor det går lidt ud på stationen. Ved ikke helt hvordan jeg skal forklare det. Måske det her var noget: http://www.youtube.com/watch?v=aFV0oxGKdhM Er også beskrevet i banen nr. 94. En bro over banen med en station. Ved godt det skal forstille at komme fra “Københavnstrup”, men måske? Ellers ved jeg godt nok ikke hvad det skulle være. Noget i stil med Vordingborg?
Mvh McK
LikeLike
Hej Miles
Tak for dit input. Jeg kan af dit indlæg på Sporskiftet se, at du selv går og tumler med spørgsmålet om en passende stationsbygning.
Hvis du med ”tårne” tænker på de fremspringende partier på facaden af ”Neupreussen”, så synes jeg du har ret i, at det smager lidt meget af teutonsk ridderborg. Et enkelt centralt midterparti og tværstillede fløje i hver ende, som på Allan Steen Larsens ”Haraldsborg”, giver et mere balanceret arkitektonisk udtryk. Ser man på en række af de danske provinsstationer, så er der skræmmende mange af dem, der ligner fantasier over temaet ”røverborg”.
Søren Wizards ”Sønderport Station” er helt bestemt et interessant og lidt anderledes modeljernbaneprojekt, men løsningen er, som du antyder, for københavnsk for mit formål. Jeg har på tidligere stadier overvejet at lade stationsbygningen stå vinkelret henover sporene, men dels er det i Danmark et typisk københavnerfænomen (både Hovedbanegården og en række S-togsstationer), dels vil det give nogle vanskeligheder med placeringen af driftsdepotet m.m. Sundborg har kun tre perronspor, hvilket bare giver en samlet bredde på 30-35 cm, inkl. nogle pænt brede perroner. Jeg tror derfor ikke det i Sundborg vil se realistisk ud med en tværstillet station. I Danmark vil hovedbygningen på en provinsstation i langt de fleste tilfælde ligge langs med sporene.
M.v.h.
Sundborg
LikeLike
Hej Sundborg!
Det er helt rigtigt jeg også selv har et stations projekt. Det fedeste ville være Svendborg station eller en station stil med Faaborg. Faaborg er jo i meget typisk “Holsøestil”. Indtil nu har jeg købt Neupreussen. Så må jeg se om jeg bygger den om eller tager den som den er. Måske man kunne få den til at ligne Odense sydbanegård eller Svendborg ved at fjerne “tårnene”…? http://www.my1287.dk/index.php?option=com_content&view=article&id=173:odense-sydbanegard&catid=63:stationer&Itemid=147
Og ja, det er de fremspringene partier jeg mener med “Tårne”. Og du er helt sikker på du vil have de mærkelige etager på stationen? Det er ikke mit indtryk at den løsning har været brugt særlig meget i virkeligheden før her de senere år.
LikeLike