Som jeg truede med i Årsopgørelsen 2017, så vil jeg den kommende tid skrive en håndfuld artikler om amerikanske biler fra 1950’erne. Amerikanske biler har tidligere været omtalt her på bloggen. Der var historien om det lille dollargrin Nash Rambler, den specielle Metropolitan, den i Danmark ganske udbredte lastbil Chevrolet 1941/46. Lidt længere tlbage var der historien om Chevrolet Bel Air, der bl.a. blev samlet i Danmark, Ford Model A, der var en best-seller i mellemkrigstiden og endelig Chrysler Airflow, der var forud for sin tid. Denne gang skrues der op for krom og lir med et ægte dollargrin.

Et amerikansk dollargrin med hvide danske kødvogne i baggrunden. Ikke helt umuligt – læs mere i denne artikel om, hvordan det måske hænger sammen
Forbilledet for den iøjefaldende model er en årgang 1950 Buick Super. Firmanavnet Buick kan føres tilbage til 1899 og den første bil med det navn blev solgt i 1904. Buick regnes dermed for at være det ældste endnu producerende bilmærke i USA.

Buick er et hædrekronet bilmærke med en lang historie. Næppe nogen periode var imidlertid så fremgangsrig for mærket som 1950’erne
Buick var desuden udgangspunktet for skabelsen af bilgiganten General Motors (GM), der i 1908 blev etableret som et holding selskab for netop produktionen af Buick-biler. Året efter blev mærker som Cadillac, Rapid Motor Vehicle Company (der var forløberen til GMC) og flere andre indlemmet i GM. Senere kom endnu flere mærker til heriblandt så relevante 50’er-biler som Chevrolet og Opel, der allerede er blevet omtalt i flere omgange her på bloggen.

Som en del af GM placerede Buick sig i den øvre ende af sortimentet kun overgået af Cadillac. Chevrolet’en i bunden af hakkeordenen er tidligere omtalt her på bloggen
Buick havde stor fremgang på det amerikanske marked i 1950’erne og var – efter Chevrolet, Ford og Plymouth – årtiets fjerde bedst sælgende mærke i USA. Årgang 1950 alene solgtes i over 250.000 stk. Succesen er bemærkelsesværdig eftersom der ikke var tale om nogen billig vogn. Der var, som de fleste sikkert ved, penge mellem folk i 50’ernes USA.

Buick Super’s succes skyldes formentlig ikke mindst det imposante og tidstypiske frontparti der appellerede til mange forbrugere
Noget andet var situationen i Danmark. Buick havde herhjemme et vist marked i mellemkrigsårene. Politiert havde bl.a. en del biler af det mærke. I en af mine ”Hvem, Hvad, Hvor”-udgaver fra slutningen af 1940’erne er der f.eks. en herlig billedtekst med ”en af Færdselspolitiets hurtigtgående Buick’er”, der jager fartsyndere på landevejene. Danske Tekno lavede også små Buick’er, bl.a. i udgaver som Falck-ambulancer og diverse lastbiler.

Ba-buh-ba-buh en Buick – men en ældre model og i forkert skala. Måske kan ambulancen også bedst betegnes som en fantasimodel. Fotoet stammer fra autojauneblog.fr
For rigtige biler til almindelige mennesker var efterkrigstiden imidlertid svær. Som tidligere omtalt her på bloggen, så krævede det frem til 1952 en indkøbstilladelse fra Automobilfordelingsnævnet at få lov til at importere en bil til Danmark og tilladelser blev kun givet til biler i mellemklassen og ned. En Buick var helt udelukket. Men der var et smuthul. Man kunne nemlig modtage en bil som gave fra en slægtning i udlandet – f.eks. en ”rig onkel i Amerika”. Kravet var at gavegiveren selv betalte bilen med sine egne hårde dollars og ledsagede den flotte bil med et gavebrev. Der er nok ingen tvivl om, at det var for stor en fristelse for nogle danskere. Et opdigtet gavebrev, en stråmand i udlandet og en ordentlig masse sorte penge og man kunne skaffe sig et dollargrin. Men myndighederne var nu heller ikke tabt bag en vogn (undskyld udtrykket). Lidt over 100 retssager blev der ført ved domstolene om ulovlig indførsel af gavebiler i perioden frem til 1952. Ikke noget lille tal når man sammenligner med de ca. 5.000 biler der i samme periode blev lovligt indført til Danmark.

Skattefar var også efter dollargrinene. Betegnelsen ”dollargrin” optræder i øvrigt første gang på dansk i Politiken i 1948
På den positive side kan man jo så samtidig regne ud, at der har kørt dollargrin i Danmark i Sundborgtiden. En gang imellem kan man også være heldig, at fange en på gamle billeder, selvom der helt klart er langt imellem dem.

Her er snuden af et dollargrin fanget i Københavns Kødby. Så vidt jeg kan se må det dreje sig om en 1949 Buick. Det er nok en “gave bil”
Nå, men tilbage til Buicken, der var så efterstræbt et statussymbol at nogle mennesker ville gøre sig til kriminelle alene for at skaffe en. Et af de designkarakteristika der var definerende for Buick i denne periode var de ”VentiPorts” (koøjer), som smykkede bilens sider. Buick påstod at de bidrog til at køle motorrummet, men i de senere modeller, var de ikke engang åbne. Historien bag hullerne kan føres tilbage til en Buick-designer, der på sin egen bil havde monteret små lamper hen langs siden af motorhjælmen. Lysglimt fra lamperne simulerede de flammer, der med mellemrum stod ud af udstødningen fra jagermaskinerne fra 2. Verdenskrig. Kølerfiguren, der lignede et sigtekorn, bidrog yderligere til illusionen om at være på mission for Uncle Sam. Buick’s chef var så begejstret for ideen, at VentiPorts blev et kendetegn for Buick fra 1949 og frem – dog uden installeret lysshow.

VentiPorts og sigtekorn. Man kunne i øvrigt kende forskel på Buicks topmodeller og de øvrige på, at ”Senior Buicks” havde fire portholes, mens ”Specials” måtte nøjes med tre
Vi må hellere afrunde historien om Buick. Fra at have været verdens absolut førende bilproducent i Sundborgtiden er General Motors i dag faldet til en global tredjeplads. Kina er i øvrigt det største marked for Buick-biler i dag selvom mærket også er ret almindeligt her i USA. De moderne modeller har dog – efter min mening – helt mistet det særpræg Buick havde i 1950’erne, og ligner hvilke som helst produkt fra et europæisk eller japansk bilmærke.
Modellen er fremstillet af Busch, der ind i mellem gør modeltogsfolket i Danmark en stor tjeneste ved at udgiver biler, der ikke har bare har tysk forbillede. Modellen har efterhånden nogle år på bagen og som det fremgår af billederne hører bilen ikke til de mest detaljerede. Til gengæld får den point for stil.

Solen reflekterer i det blanke krom – så er der dømt dollargrin!
På Sundborg MJ kan den store Buick måske godt lige slippe med ombord, hvis vi holder fast i historien om kødgrosseren med den ”rige onkel i Amerika”. Det kan være den kan ses parkeret ved slagteriet eller konservesfabrikken.

Kødgrosseren på vej hjem, med de hvide kølevogne i baggrunden
Mere om emnet Buick Super kan findes mange steder på nettet, men start evt. her: http://en.wikipedia.org/wiki/Buick_Super
Læs her om de karakteristiske VentiPorts: https://en.wikipedia.org/wiki/Buick#VentiPorts
Genopfrisk evt. også GM’s danske forbindelse i artiklen her på bloggen om bilproduktionen i Danmark.
En gang så jeg et firma ved navn Østjyllands Limousine Service der netop havde en grøn Buick Special Model 41 årgang 1950. Nu kan jeg ikke længere finde firmaet på nettet, så det findes nok ikke mere. Men det kan være, at der er nogle af bloggens læsere, der har set bilen?
Til gengæld er jeg stødt på denne flotte Buick, der deltog i Classic Race Aarhus, maj 2017. Nu kan man aldrig helt gå ud fra, at de flotte 50’er amerikanerbiler man støder på i Danmark også oprindeligt har kørt her i landet. De fleste er importeret senere som veterankøretøjer. Men flot at bilen er udstyret med en epokerigtig nummerplade.

Hvis der er nogen der kender historien bag denne flotte Buick hører jeg gerne mere om den. Har den oprindeligt kørt i Danmark? Var den ejet af en kødgrosser? Foto: Per Ryolf
Hej Sundborg (jag hittar p.t. tyvärr dit namn),
jättekul att du skriver igen här på sidan. Om du vil hitta Østjyllands Limousine Services Buick på nätet igen, skulle du gå till waybackmachinen. Buicken är här:
https://web.archive.org/web/20130204210007/http://www.jyllandslimousine.dk:80/buickSpecial.htm
Tack för alla dina bidragarna som ar gärna modtaget också i tyskland,
Gerhard.
LikeLike
Hej Gerhard
Hvor herligt med en svensktalende læser i Tyskland. Jeg er glad for, at du synes om bloggen. Tusind tak for linket til den flotte Buick hos Østjyllands Limousine Service – det var præcis den jeg kunne huske!
Bedste hilsner
Sundborg
LikeLike
Hej Sundborg,
Hvor er det skønt du er tilbage. Selv der ikke lige sker noget i selve Sundborg.
Hvis man laver et simpelt nummerpladecheck på “din” Buick, kommer der bl.a. følgende:
Buick Special registreret første gang 31/12 1950. Det passer meget godt med at kødgrosserer Madsen har anskaffet sig en “gavebil”.
Jeg er dog lidt lorren ved “31/12”, det lugter lidt af “ukendt”. Jeg tror ikke den er hos østjysk limousine service længere. Hen over weekenden får jeg lige “den gamle” til at se om den optræder i DVK’s medlemsregister. Hvis der er et hit, får du en mail fra mig. Jeg synes ikke, jeg vil komme med “private” oplysninger af den slags på en offentlig blok.
Nok en gang tak for din blok.
Mvh Jan
LikeLike
Hej Jan,
Herligt! Jeg bliver så glad hver gang der er en læser, der engagerer sig i detektivarbejdet og bidrager til at kortlægge Danmark i 1950’erne. Sporene peger unægtelig i retning af at Madsen gav den gassen i den store Buick. Jeg tænker, at der blev tjent gode penge i kødbranchen i de år – selvom alle tiltaler mod Madsen for værnemageri under besættelsen sikkert blev frafaldet.
Sundborg
LikeLike
Hej Sundborg,
Der var ikke lige tid til en søgning hos DVK,da jeg besøgte den gamle.
Men jeg har checket på et par af hans biler – og der var 31/12 1936 første registreringsdato på en Rolls importeret fra Californien. Mens den var 3/6 1930 på en Ford A, der kom til landet som ny.
Jeg har også fundet følgende hos Motorhistorisk Samråd: “Vi spurgte til den automatiske 1. registreringsdato, den der bliver sat til 31/12 i køretøjets produktionsår hvor første registreringsdato ikke er kendt, hvilket blandt andet handler om biler og motorcykler importeret fra USA. …”
Med andre ord, “din” Buick (V8110) er importeret på et senere tidspunkt:-(
Men det forhindrer jo ikke, at Madsen fra Sundborg har skaffet sig en Buick Super årgang 1950 som gavebil – det er bare ikke V8110.
Mvh. Jan
LikeLike
Hej Jan
Spændende så meget man kan grave frem hos DVK. En Rolls Royce importeret til DK fra Californien lyder som om, der kunne være en filmstjerne involveret 🙂 At Buicken er importeret senere bør vel heller ikke være så stor en overraskelse. Det tror jeg mange 1950’er US-biler i DK er. Hertil kommer, at Madsen er dygtig til at dække sin spor!
Bh
Sundborg
LikeLike
Buick Roadmaster 1950 hade en rak 8 cyl motor på 5.2 liter, den så kallade “Fireball-8”, 168 hästkrafter.
Det finns en rullande Roadmaster här i Linköping.
LikeLike
Der er noget ganske særligt over amerikanske biler fra 1950’erne. Ikke så mærkeligt, at de er populære hos entusiaster i Linköping og resten af Sverige 🙂
LikeLike