En Bedford er ikke en Ford, men en Vauxhall. O-serien var oprindeligt fra 1939, men blev relanceret efter Krigen og den blev hurtigt den mest almindelige lastbil i Danmark. Som det fremgik af blogartiklen om vare- og lastbiler i 1950’ernes Danmark, så bør intet epoke III-anlæg være uden en Bedford. Den danske producent EpokeModeller har heldigvis et væld af varianter i programmet, deriblandt en byg-selv model.
Forbilledet havde sit udspring i den ekspansion som amerikanske General Motors foretog i 1920’erne og som kort efter skulle gøre GM til verdens største bilproducent. I England opkøbte GM således Vauxhall Motor Ltd. i Luton uden for London i 1925. Vauxhall producerede personbiler og i starten også lastbiler baseret på amerikanske Chevrolets. Fra april 1931 etablerede Vauxhall sit eget ”brand” for erhvervskøretøjer: Bedford. Navnet var taget efter det grevskab, Bedfordshire, hvor Lutonfabrikken lå. Allerede samme år blev Bedford introduceret i Danmark som det første land uden for UK.

”You see them everywhere”, var Bedfords slogan, og i Danmark var det i hvert fald rigtigt: Man så dem faktisk overalt både før og efter Krigen
1930’erne var som bekendt en økonomisk krisetid og en række lande indførte høje toldmurer og skrappe valutarestriktioner. Det begrænsede blandt andet Danmarks samhandel med USA, hvorimod det var lettere at få importtilladelse til produkter fra England. Her var valutabalancen nemlig mere gunstig på grund af den betydelige danske landbrugseksport. Det gav de britiske bilmærker i Danmark et skub op gennem 1930’erne og frem til Krigen blev der solgt 5.000 Bedfords i Danmark. Mange danske Bedfords blev i denne periode samlet på GM’s store fabrik på Nørrebro, tidligere omtalt her på bloggen, mens nogle blev slutmonteret hos mindre virksomheder som f.eks. Funder Vogn- og Karosserifabrik og Ringsted Karosserifabrik.

Det var ikke mindst motoren, , der gav succes. Det var en sekscylindret Chevrolet-maskine, der var så veldesignet, at den gik igen i stort set alle Bedfordmodeller fra 1930’erne og frem til Bedford ophørte med at producerer store lastbiler og busser. Motoren gemte sig under O-modellens korte snude, hvor førerhuset var bygget delvist henover. Her kan næsen sammenlignes med en Ford FK
I 1939 lancerede Bedford en ny opdateret serie lastbiler. De tungeste af disse blev betegnet som O-Serien og kunne alt efter model laste 3, 4 eller 5 tons. O-serien kunne igen underopdeles i versioner med kort chassisramme og lang chassisramme, så der var noget at vælge imellem. De nye modeller var imidlertid kun godt en måned gamle da Anden Verdenskrig brød ud og alle Bedfords ressourcer blev sat ind på militærproduktion. Det var først og fremmest lastbiler af forskellig størrelse og udformning, men også mere end 5.000 kampvogne af typen ”Churchill” blev fremstillet i Luton. Militærversionen af O-serien (OX og OY) blev fremstillet i næsten 100.000 eksemplarer og nogle af disse militærkøretøjer skulle senere finde vej fra de britiske overskudslagre til den danske hær. Epokemodeller har også en militær variant i programmet.
Da krigen sluttede gjorde Vauxhall/Bedford det samme som alle de andre bilfabrikker, man trak førkrigsmodellerne ned fra hylderne og sendte dem let revideret ud på markedet igen. Mens kun få O-serie Bedfords nåede til Danmark før Krigen lukkede for importen, så var mærket tilbage i 1947/48. Det var ikke mindst O-serien, der blev en sådan succes at de V-formede forruder, den korte snude og de vandrette lameller – hvoraf nogle var forkromede – snart kunne ses overalt. Fra lokale vognmænd med en enkelt lastbil, over større virksomheder som isfabrikker og bryggerier, til statslige operatører som Forsvaret og DSB – alle kørte Bedford. Globalt set blev O-serien sammen med de lignende, men mindre K og M-serier, produceret i ikke mindre end 412.000 eksemplarer frem til 1953, hvor Bedford introducerede sin nye A-serie. Jeg har desværre ikke fundet noget samlet tal for, hvor mange Bedfords der kom til Danmark i den periode, men det må have været mange – måske nogle af læserne ved det? I den tidligere artikel om erhvervskøretøjer i Danmark i 1950’erne fremgik det, at der alene i 1960 var tale om over 1.400 Bedfords – flere end alle andre mærker tilsammen.
Mens O-serien og dens afløser A-serien i 1950’erne efter gamle billeder at dømme var overalt i det danske gadebillede, så er Bedford-mærket i dag forsvundet. Hvis vi lige for den gode ordens skyld skal medtage forklaring på dette fænomen, så kan vi spole frem til 1968, der blev Vauxhalls topår med en kvart million producerede biler. Herefter gik det ned ad bakke de kommende tiår med intensiveret konkurrence, økonomisk krise og generel uro i britisk bilindustri, som også beskrevet i en tidligere artikel her på bloggen om en anden britisk sællert i Danmark Morris Minor. Alt dette førte til at GM pressede et tættere samarbejde mellem Vauxhall og andre europæiske GM-mærker som Opel og Renault igennem, samt samarbejde med de japanske mærker Izusu og Nissan. Fra 1980’erne blev Vauxhall/Bedford som et led i GM’s overordnede strategi henvist til hjemmemarkedet, og efter blandt andet at være gået glip af en stor ordre til det britiske forsvar trak Bedford sig omkring 1990 helt tilbage fra markedet for store lastbiler.
Modellen er som allerede nævnt fra danske EpokeModeller. Firmaet har en sand velsignelse af varianter i programmet ikke kun ladvogne, men også tankbiler. Småseriemodeller er imidlertid relativt dyre – sådan må det nu engang være – så derfor er det meget velkomment, at EpokeModeller også udbyder O-serien som samlesæt.
Sættet er relativt enkelt at gå til. Delene skal lige renses for støberande og grater, inden de samles. Det er lettest at male delene før modellen samles. Jeg kiggede en del på gamle billeder inden jeg bestemte mig for farven. Det tofarvede design valgte jeg for at få noget, der ikke allerede kunne findes i EpokeModellers program.

Andelslandsbyen Nyvang ved Holbæk (absolut et besøg værd) - arrangerer studenterkørsel med denne flotte Bedford O fra 1953
Forbilledet fandt jeg på hjemmesiden for Andelslandsbyen Nyvang ved Holbæk. Jeg ved det ikke, men mon ikke farvevalget er autentisk? Under alle omstændigheder håber jeg, at den lokale Sundborg-vognmand får noget ”street respect 50’s style” med den lakering.
På Sundborg modeljernbane er der for tiden kun denne ene Bedford, men der er plads til flere. Ikke mindst DSB-versionen fra EpokeModeller er et lokkende tilbud.
Mere om emnet kan først og fremmest læses i bogen ”Bedford lastbiler i Danmark” af Ole Gold. Sammen med søsterpublikationen ”Bedford busser på danske veje” af Jens Birch, begge udgivet på forlaget J-bog er det den bedst tænkelige indføring i Bedfords historie og de mange lastbils-og busmodeller gennem årene. Og så har det hele en dansk vinkel, ikke alene i den letlæste tekst, men også på billedsiden, der er helt fantastisk at dykke ned i for epoke III-entusiaster. Køb bøgerne, eller lån dem på biblioteket!
Andre steder, man kan finde inspiration er f.eks. hos Vauxhall-Bedford Klub Danmark. Klubbens hjemmeside findes på adressen: http://www.vauxhall-bedford-klub.dk/ og http://www.truckerlinks.dk/dansk/bedford.htm
Takket være O-seriens udbredelse dukker de op på diverse lokalhistoriske sites, her f.eks. som natrenovationsvogn i Odense: http://www.fynskebilleder.dk/billede/5760?&page=107&date_start=19430101&date_end=19930623&showperpage=48#ia
Endelig kan man let danne sig et overblik over Epoke Modellers mange fristende versioner af O-serien på webshoppen: http://epokemodeller-online.dk Her fås i øvrigt også begge ovennævnte bøger.
Læs også om andre udløbere af GM’s europæiske ekspansion i blogartiklen om bilproduktion i Danmark, og om erhvervelsen af Opel-fabrikkerne i Tyskland i blogartiklerne om Opel P4 og Opel Olympia.
Se vognmand Buhl’s flotte samling af gamle billeder og restaurerede vintagelastbiler her. Der er flere Bedfords imellem: http://www.arnebuhl.dk/buhlsbiler.php
Og se her, hvilken grad af realisme, man kan få frem i de lidt større modelskalaer: http://forum.gn15.info/viewtopic.php?t=4371
Endelig er det værd at minde om den meget imponerende Bedford O som ølbil fra Stjernen, omtalt i Lokomotivet nr. 98, 2009, s. 40
Hiv man er interesseret i Bedford-lastbiler er denne bog god at blive klog af:
Bedford-lastbiler i Danmark
Udgivet 2005, Ole Gold
Format A4, 100 sider, over 200 illustrationer (heraf 80 i farver) og omslag i farver, ISBN 87-988327-7-8, 250 DKK
http://www.123hjemmeside.dk/j-bog/27285924
LikeLike
Jeg har brugt artiklen som inspiration til min egen Bedford O-model i 1:35. Jeg har også tilladt mig at henvise til din fine artikel. Du kan se mit første blog-indlæg om min Bedford O på http://nystrupgravel.blogspot.dk/2013/03/bedford-o-tipper.html
Mvh
Claus
LikeLike
Nu er jeg blevet færdig med min Bedford O med tippelad. Den kan ses på http://nystrupgravel.blogspot.dk/2013/11/haulage-contractor-hansens-bedford.html Det er ‘Skilteskoven’ i Odense der har leveret mærker til bilen. Tak for de mange gode links og informationer om Bedford-lastbiler. Det har været med til at holde min inspiration ved lige.
Mvh
Claus
LikeLike