Heljan udsendte sammen med serien af DSB’s langbenede godsvogne af litra HD og IA-klanen også et antal private vogne bygget over samme læst. En af dem er fra A/S Vejle Kalkværk. Jeg tog nogle billeder af vognen før bloggen gik i dvale, men jeg fik aldrig lagt dem på bloggen, så her kommer med nogen forsinkelse artiklen om kalkvognen.

På en gang unik og almindelig. Kalkvognen var i familie med HD og IA-klanen, men så samtidig også helt sin egen
Forbilledet var et unikum i den forstand, at der kun var en eneste af denne type i drift hos kalkværket i Vejle, nemlig litra ZR 500 271. Kalk brugtes dengang som nu til en række formål. I industrien bl.a. i glasproduktion og i byggeriet. I landbruget bruges kalk til at reducerer jordens surhed og forbedrer tilgængeligheden af plantenæringsstoffer, ligesom der bruges kalk i dyrefoder. Ikke mindst høns skal have masser af kalk til at lave æggeskaller af.
Kalk kunne transporteres i både åbne og lukkede vogne – førstnævnte var så almindeligvis dækket med en presenning. Kalken kunne være løs, formalet eller brændt. I lukkede vogne, f.eks. af litra Q, blev kalken transporteret i sække. Selvom vognen som sådan var den eneste dedikerede kalkvogn, så var den samtidig også en del af en meget stor familie af lukkede godsvogne idet den, som man let ser, var konstrueret som DSB’s HD og IA-typer. Vognen blev bygget hos Scandia i 1948.
Oprindeligt stod der ”Faxe Kalk” på dørene, og ”A/S Vejle Kalkværk” på vognkassen, men undervejs blev der byttet om på de to påskrifter. Efter billederne på Jernbanen.dk at dømme skete dette på et tidspunkt i 1950’erne.
Vognen blev omlitreret i 1966 og fik et nyt ”EDB-nummer” og kørte med dette frem til udrangeringen i 1972. Vognen blev aldrig RIV-mærket, eftersom den kun blev benyttet i indenlandsk trafik.
Modellen er helt i samme gode kvalitet som Heljans modeller af HD og IA-klanen. Vogne blev sammen med HD-vognene anmeldt i Lokomotivet nr. 87 september 2006, s. 55 og blev her bedømt som ”korrekt med hensyn til detaljer og påtryk”. Det er nu ikke helt rigtigt, for vognen mangler nogle skydelemme i siderne, en på hver side af døren. Her er der måske en opgave til en lang vinteraften.

Der burde egentlig være et par simple skydelemme i midterfelterne på hver side af døren. Det kan evt. tilføjes
Som det fremgår af billederne har jeg haft sjov med at patinere vognen. Sammenligner man med billeder af DSB’s hvide vogne af IA-klanen med billeder af af Vejle Kalkværks ZR i virkeligheden, så ser sidstnævnte betydeligt mere slidt ud, end gennemsnittet af de hvide langbenede. Nu blev IA-klanen nok også passet pænt, eftersom de transporterede fødevare, mens ZR jo bare kørte sække med kalk. På billeder fra både 1950’erne og senere kan man se, at vognen er temmelig støvet. Det er vel også hvad man kan forvente af en vogn, der jævnligt opholder sig tæt på et kalkbrud. Trinene under dørene er lyse, næsten hvide, af kalkstøv. Der er støv langs siden og på nogle af billederne ser det ud som om malingen er ved at skalle af vognen. Helt så hårdhændet er jeg ikke gået til patineringsopgaven, men jeg har alligevel valgt at give vognen en relativ synlig omgang.
På Sundborg modeljernbane er det selvsagt interessant, at landets eneste lukkede kalkvogn er ude at rulle. Jeg ved ikke om vognen en gang i mellem gør stop på stationen, eller om den mere ses i gennemkørende godstog. Der er jo æggepakkeri i tilknytning til slagteriet, så det kan jo være at der er leverancer af kalk til egnens hønsopdrættere. Gode forslag til trafikideer er som altid velkomne.
Mere om emnet ZR 500 271 kan læses i Lokomotivet nr. 85, marts 2006, s. 8 hvor der også findes en fin tegning af vognen: http://www.signalposten.dk/lokomotivet.php?aar=2006&nr=85 Der er også en grundig omtale af diverse kalkvogne i nr. 20, som Jens Bruun-Petersen står bag: http://www.signalposten.dk/lokomotivet.php?aar=1988&nr=20
De basale data om vognen samt en håndfuld gode billeder kan ses her: http://www.jernbanen.dk/dsb_zvognsolo.php?Aar=1893&VognID=1479
Se Vollers flotte patinering her: http://modeltog.voller.dk/weblog/link/default.aspx?id=172
Vejle Kalkværk ejes i dag af Lhoist: https://www.lhoist.com/dk/historie
At være kalkbrænder var i øvrigt et af Danmarkshistoriens værste jobs i følge Ekstrabladet: https://ekstrabladet.dk/Haandvaerkeren/article4027119.ece
Mere om kalkbrænderi kan ses her: Pankas http://pankas.dk/media/1245/pankas_dk.pdf og her http://pankas.dk/media/1243/ny-kalkbraenderi.pdf
Skriv et svar