Den genstartede blog starter beskedent ud i husbyggeriafdelingen med et klippeark fra Scalescenes. Ligeså beskedent er bygningen det handler om: Et simpelt skur.

Alle kan bruge et skur på anlægget
Forbilledet for den oprindelige model skal jo nok søges i det britiske, ligesom alle Scalescenes øvrige produkter. Det ser ud til at skulle forestille et mindre varehus et sted på en landlig station for modellen hedder ”Small Goods Store”. Eller hed, for sidst jeg var inde og kigge på Scalescenes hjemmeside var modellen der ikke mere.

Sådan præsenteredes projektet hos Scalescenes
Som varehus er modellen imidlertid et stykke fra, hvad man ville kunne forvente at se på en dansk landstation. Det stod derfor tidligt ret klart, at modellen ikke skulle bygges lige ud af klippearkene, men måtte simplificeres og tilpasses danske forhold. Tilbage ville være: Hmm, et skur – eller en slags lade, hvis vi skal være flinke.

Noget i denne stil: Denne bygning ligger på det sydlige Langeland og beskrives af Kulturministeriet som ”traditionel trælade m lav taghældning”. Så ved vi det
Modellen printes i al sin enkelthed ud som to klippeark. Eftersom Scalescenes er britisk er skalaen 00 fremfor H0, men det er uden betydning, når det handler om en model af et skur. Instruktionerne, der udgør et særskilt dokument, er grundige, men kun halvdelen er relevante for bygningen af skuret. Alt angående fundament og læsseperron kunne springes over.
- Processen startede med at jeg klippede de relevante dele af ydervæggene ud. Gulvet droppede jeg – det ville blive et skur, der skulle stå på den bare jord
Jeg limede ydervæggene på stykker af skumpap – et materiale, der er herligt nemt at arbejde med og som jeg tidligere har omtalt, bl.a. i blogartiklen om støttemuren ved Banegravsgade. Ydervæggene er klart det mest attraktive ved modellen. De fremstiller i fotorealisme vejrbidte planker, der måske en gang for længe siden har fået noget træbeskyttelse. Et problem var, at varehuset havde porte i begge sider af bygningen. Helt rimeligt når ting skal læsses fra godsvognene over i vejkøretøjer. Men til mit formål ville én port være nok. Problemet var ikke større end at der med udklip fra et ekstra udprintet klippeark let kunne dækkes over den hvide åbning, hvor den ene port skulle have været placeret.

Her er ydrevæggene monteret på skumpap. Den ene “port” er dækket med et ekstra stykke bræddevæg
I klippearkene indgår også indervægge. Jeg monterede dem gladelig uden rigtigt at lægge mærke til, at de egentlig så ud til at vise en slags pladebeklædning. Da jeg opdagede det tænkte jeg, at det ikke ville være så realistisk for mit danske skur. Jeg kan ikke forestille mig, at bygherren først ville spare på både træværk og træbeskyttelse for derefter at bruge penge på inderbeklædning af væggene. Derfor stregede jeg med en tynd sort tusch et vandret bræddemønster henover pladerne. De beige farve svarede nogenlunde til råt, ubehandlet træ.
- De fire vægge samledes let med UHU-lim. En af fordelene ved at lave et skur er, at det sådan set ikke behøver at være særlig nøjagtigt samlet. Det indre behøver heller ikke at være specielt detaljeret
Så var det tid til taget. Modellen var udstyret med et pladetag, som jeg imidlertid besluttede ikke at bruge. Dels var pladerne lidt for beige i farverne, dels havde jeg lyst til at afprøve en teknik, hvor man laver tagpap med baner af sort malertape. Jeg skar to passende stykker skumpap ud og limede dem fast. Derefter startede jeg nedefra med at klæbe baner af ”tagpap” på. Jeg arbejdede mig langsom op ad taget i takt på begge sider. I enderne blev tapen bukket om. Da jeg nåede tagrygningen fra begge side var det bare at lægge en sidste bane på. Den måtte dog gøres lidt smallere for at følge rytmen i tagpapbanerne.

Som det ses blev den ene væg lidt trykket under taglægningsprocessen, men det rettedes senere
Hjørnestolperne blev limet på som særskilte stykker. Eftersom jeg kun havde én port tilbage var der et valg mellem en skydedør og en almindelig hængslet tofløjet port. Jeg valgte det sidste.

En helt almindelig port. Mest simpelt = mest realistisk
Selvom byggesættet fremstod vejrbidt – eller netop derfor – var der behov for lidt ekstra patinering. Især af taget. Jeg børste det med et par omgange tørfarver af forskellige grå og brune nuancer. Jeg fik også lidt mos og græs til at gro på taget. Til sidst blev det hele fikseret med klar mat lak.

Mon ikke det er skyggen fra træerne, der får mosset til at trives på taget
Hvis man hellere vil se en film fremfor at læse byggebeskrivelsen, så har jeg lagt en knapt 4 min. lang en af slagsen på YouTube.
På Sundborg modeljernbane skal der jo nok engang kunne findes en anvendelse for det vejrbidte skur – lige nu ved jeg bare ikke hvilken. Landbrug eller småindustri. Måske på havnen – måske i en baghave. Måske langs banen. Der er mange muligheder for sådan et skur

En mulighed: Lagerskur for mindre virksomhed
Mere om emnet Scalescenes-modeller kan findes på firmaets hjemmeside https://scalescenes.com/
Det er ikke første gang jeg anvender firmaets produkter. Se f.eks. her i denne artikel om fordanskningen af en Kibri-klassiker.
Her er en britisk kollega, som har bygget modellen rigtigt, som byggevejledningen foreskriver: http://www.robsrailwaymodelling.co.uk/rrm/projects/buildings-scalescenes-small-goods-shed/
Laden fra Langeland kan findes via følgende link – hvor man også kan finde et hus, der i betænkeliggrad ligner husmandens stuehus: http://webatlas.cowi.webhouse.dk/langeland/info.phtml?regid=5521&komnr=481&vejkode=Kildemosevej&husnummer=3&atlas=langeland
Hvis nye læsere skulle have lyst til at se mere om tidligere bygning af diverse simple udhuse og andre bygninger er her et par links:
Det er selvfølgelig lidt tarveligt at bygge en model som ikke længere udbydes, så derfor kan jeg allerede nu afsløre, at det næste byggeprojekt også bliver en model fra Scalescenes, og denne gang en model, der kan anskaffes af alle.
Hvilken lim har du brugt til papir/skumpap?
Mvh
Henrik
LikeLike
Hej Henrik
Det er et godt spørgsmål, for ikke alle limtyper virker lige godt. Jeg bruger UHU Multi Purpose i den grøn/gule twist&glue flaske (jeg har ikke lige produktnummeret her). Tidligere har jeg brugt samme firmas All Purpose produkt, der kommer i en gul/sort twist&glue flaske og jeg husker den som bedre. Eksperimenterne fortsætter.
bh
Sundborg
LikeLike