Det er et stykke tid siden, der har været nyt fra savværket, men her kommer en artikel om en galgekran, som jeg har kitbashed mig frem til.

Forbilledet er endnu engang et dansk savværk som det så ud i 1950’erne, denne gang med fokus på de mange krantyper, der fandtes her.

På billeder af danske savværker i 1950’erne er de største kraner ofte placeret der, hvor råvarerne kommer ind i systemet, det vil sige på ”råtræspladsen”. Det er mere sjældent at se kraner i forbindelse med det opskårne tømmer. De findes, men kranerne er ofte mindre og her gerne svingkraner. De store galgekraner, eller portalkraner eller bukkraner som de også sommetider kaldes på dansk, bruges således især dér, hvor der skal løftes tunge kævler af jernbanevogne og lastbiler.

Modellen er som sagt resultatet af en gang kitbashing med udgangspunkt i sæt 120127 Bockkran fra Faller. Jeg var på udkig efter noget relativt simpelt og gerne med de bærende konstruktioner i træ. På billederne af danske savværker i 1950’erne ser kranerne nemlig ud til ofte at være konstrueret i dette for savværker så oplagte materiale.

Der er tale om et ret simpelt og relativt billigt byggesæt, hvilket er en trøst, når man ved at kun en del af det skal bruges til noget nu. Resten ryger selvfølgelig ikke ud, men i rodekassen. Måske det lille halvtag har en fremtid som skur på anlægget?

Som det fremgår af nedenstående film var det egentlig kun de to kranben og løbekatten, der overlevede. Selve overlæggeren blev forsimplet, forlænget og konstrueret af et par overskudskinner fra rodekassen (der var den igen). Jeg har glemt hvor de to skinnestykker kom fra oprindeligt, men det var nok Piko code 100, det ligner det i hvert fald.

Hele kranen blev naturligvis malet og patineret, ikke mindst løbekattens mekanik kom til at se mere brugt ud. Måske burde mekanikken skærmes fra det danske vejrlig med en slags beskyttelseshus, men så ville man jo ikke kunne se de interessante tandhjul m.m., så jeg har indtil videre ladet det hele være og i stedet gjort det temmelig rustent. Men ikke mere snak, nu kommer filmen:
På Sundborg modeljernbane bliver kranen en del af savværksmiljøet, selvom den endelige placering først kan afgøres når savværket til sin tid skal indpasses på anlægget.

På et rigtigt savværk optager råtræspladsen rigtig mange kvadratmeter, så det vil nok være nødvendigt at komprimere det hele noget. Til gengæld er det meningen at der skal gå et sidespor ind til savværket og her bør kranen naturligvis kunne række ind over, så der kan skabes troværdige lossescener.

Mere om emnet kraner på savværket kan igen findes i filmen fra Nysted Savværk, hvor bl.a. galgekranen ses: https://youtu.be/mWmMkVCoK0Q
Det er ikke første gang kraner omtales her på bloggen. For efterhånden en del år siden fordanskede jeg f.eks. den klassiske galgekran fra Kibri i artiklen om ”Læssevejens vægtløfter”.

Flot! Husk at placere kranen, så den kan tømme hele den lange vogn. Som kranen står på billedets opstilling kan den jo kun nå første bundt stammer på vognen.
LikeLiked by 1 person
Det er rigtigt. Nu er der tale om en prøveopstilling, men når savværket engang skal indgå i et rigtigt anlæg håber jeg at kunne få plads til et godt langt sidespor til diverse vogne, der skal forbi savværket.
LikeLike