Der er nogle få køretøjer i transporthistorien, der skiller sig ud som noget helt særligt. De får som regel deres helt egen fanskare, som går op i herlighederne med en sådan passion, at det er helt smitsomt. Tyske Unimog er et sådant særligt køretøj.

Forbilledet blev udviklet i årene lige efter 2. Verdenskrig og var oprindeligt tænkt som et hjælpemiddel til landbruget som en krydsning mellem en lastbil og en traktor. Der er en hel mytologi omkring Unimogens skabelsen, der fortæller hvordan en gruppe ingeniører vente sig fra krigsproduktionen og i stedet kastede deres energi ind i at udtænkt en maskine, der kunne bistå med at genopbygge det totalt ødelagte land.

Det nye køretøj skulle have firehjulstræk, selvlåsende differentialer og portalaksler med stor frihøjde. Køretøjet skulle desuden have en meget lav gearing, så det kunne bruges som traktor på markerne, men også være hurtig nok til at kunne benyttes til vejtransport. Der skulle således være plads til 2 personer og et lad, men der skulle også være kraftudtag til maskiner for og bag som på en traktor. Det var denne filosofi, der blev indfanget med akronymet Unimog, der står for UNIversal-MOtorGerät.

I 1948 blev Unimogen for første gang fremvist på en landbrugsmesse (ikke biludstilling), i Frankfurt am Main. Stort set fra starten brugte Unimog motorer fra Daimler-Benz, blandt andet Model OM 636, der var den samme motor, som blev brugt i Mercedes model 170D. I 1950-51 overtog Daimler-Benz Unimog-projektet, og produktionen blev flyttet til Gaggenau i det sydvestlige Tyskland, hvor Unimogerne fremstilles den dag i dag. Fra maj 1953 blev Unimogen også udstyret med Mercedes-stjernen.

Den første Unimog med modelnavnet U 25, blev en succes med over 16.000 solgte enheder. Fra 1953 blev modelnavnet ændret til U401/402, alt efter om det var kort eller lang akselafstand. Fra 1957 blev Unimog udstyret med en mere rummelig kabine i blødere linjer, der ikke alene kunne fås med kanvastag, men også med heloverdækket ståltag.

I modelåret 1959 introduceredes en opdateret model, U 411, der i første omgang kom med en 30Hk motor, senere ændret til 32Hk. I det ydre blev førerhuset opdateret, blandt andet ved at forruden nu var i ét stykke.

Selvom der aldrig er blevet solgt mange Unimogs i Danmark så kunne man allerede i 1950’erne se dem i forskellige roller, hvor store frihøjde og firehjulstræk vægtede tungere end lasteevnen. Unimogs blev blandt andet indført i Forsvaret og sådan husker jeg dem selv fra værnepligtstiden i midten af 80’erne. Men det var efter Sundborgtiden, så det må vi lade ligge her. Det samme gælder Unimogs hos DSB, hvor de også først kom til senere. Det var ikke fordi Mercedes’ danske importør Bohnstedt-Petersen (tidligere omtalt i flere artikeler her på bloggen) ikke forsøgte at afsætte Unimogs til statsbanerne. På billedet herunder, det er fra 1966, demonstreres i Odense, hvordan en Unimog med hydraulisk lift kan omstilles fra vej- til skinnedrift. Ja, hvad det ikke kunne være blevet til.

Modeller af Unimogs er der forbavsende mange af på markedet. Det må helt klart skyldes, at det er sådan et ikonisk køretøj. Dagens model er fra Brekina og er en U 411 fra 1959 så modellen er lige på kanten til Sundborgtiden, men den er altså blevet lukket indenfor alligevel.

Modellen kom fra en serie Brekina-køretøjer, der skal forestille at komme fra et større (fiktivt?) transportfirma, og var derfor udstyret med et stor ciffer på siden. Det måtte selvsagt fjernes, ligesom lidt patinering ville være passende for et brugskøretøj som en Unimog. Disse processer kan følges på følgende lille film.
På Sundborg modeljernbane er Unimogen som det ses i første omgang blevet indsat på savværket, hvilket må siges at være en ret oplagt virksomhed for dette specielle køretøj.

Som det også er fremgået af billederne herover ville en Unimog hos Falck eller Zonen (stadig to forskellige redningskorps her i Sundborgtiden), slet ikke være uden for det rimelig. Eller hvad med at lade sig inspirerer af klædeindustrien i Vejle, som på billedet herunder.

Mere om emnet Unimogs historie kan man finde på MB’s hjemmeside: 75 years of the Unimog. Power for a purpose. (mercedes-benz-trucks.com)
Her er en anden fin artikel på dansk om Unimogens historie, herunder en god forklaring på portalakslernes særlige kendetegn: https://www.maskinbladet.dk/artikel/6673-unimog-fodt-til-kartoffelrakkerne
I denne herlig artikel i Veterantidende kan man læse om restaureringen af en Unimog fra 1956: https://veteranbilklub.dk/wp-content/uploads/2018/01/2006VT357.pdf

Hvis man ikke kan få nok af Unimogs i model kan man kigge på denne schweiziske hjemmeside: https://www.unimog.ch/unimog/modelle/unimmodelle_en.asp Her kan man finde over 5000 modeller, over 2300 alene i skala 1:87!
Og hvis der er nogen der måske er i tvivl, så er anhængeren med træstammerne fra Busch. Den kan man se mere om her:
Hermed farvel fra Sundborgfor denne gang.

Fantastisk køretøj, universelt, kraftigt og ikke mindst terrængående i ALLE henseender. Men man SKULLE passe på som en smed ved vejkørsel p.g.a. de høje hjul og affjedringen, især bagtøjet. Nedbremsning og undvigemanøvre VAR LIVSFARLIGT (absolut “no go”), da bagvognen gerne ville overhale den forreste aksel, skidtet væltede.
LikeLike
Jeg har desværre aldrig haft mulighed for selv at prøve at køre en Unimog. Jeg har kun været med som passager bagpå og det var en blandet fornøjelse, hvor man skulle holde godt fast. Ikke desto mindre: Et fantastisk kørtøj!
LikeLike