Her kommer den anden artikel i serien om vegetation til modeljernbanen. Det er igen den store amerikanske tilbehørsproducent Woodland Scenics, der leverer inputtet, men denne gang er træerne baseret på et lidt ubestemmeligt naturprodukt.

Produktet sælges under navnet ”Forest Canopy” og beskrives som baseret på et “natural plant product”, uden at det er nærmere beskrevet hvilken plante, der er tale om
Forbilledet er fortsat træer i den danske natur og helt som i den første artikel ved jeg stort set ikke hvad jeg snakker om her. Jeg kan faktisk ikke lige her i skrivende stund tænke på en mundret dansk oversættelse af ”Forest Canopy”, men det betyder jo sådan noget som det samlede hele som trækroner og bladhang udgør. Er der en forstkandidat til stede, der kan det teknisk rigtige udtryk på dansk?

Det er jo det her vi taler om. En skovtykning et sted i Danmark
Modellerne skal selvbygges ved at kombinere det ubestemmelige naturprodukt med produkter af kunststof. Skal vi ikke for en gangs skyld, starte med videoen:
Færdigpakkerne, som den jeg har afprøvet her, fås i fem forskellige farvevarianter: “Light Green”, “Medium Green”, “Dark Green” og “Autumn Mix”. Jeg købte førstnævnte, mest ved en tilfældighed. Det var nok egentlig ikke det bedste valg, eftersom der som bekendt er permanent efterår i Sundborg, og den lysegrønne farve er nok egentlig bedre egnet til en forårsskov. Katastrofen er nu ikke så stor, for jeg har efterhånden et pænt lager i andre farver og Woodland Scenics anbefaler at man under alle omstændigheder blander forskellige nuancer, både på det enkelte træ og mellem de individuelle træer i skoven, af hensyn til realismen. Den brune grundfarve i “naturproduktet” træder også noget igennem og giver det færdige model træ et efterårsudtryk.

Hvad er der i pakken?
Processen starter med, at de små kviste skilles ad. De har det med at være filtret sammen i posen de kommer i. Det skal gøres med nogen forsigtighed for naturmaterialet er knas tørt og brækker relativt let. Stilkene er meget lange, men det er formentlig bedst at vente med at afkorte dem. Så længe de er lange er der noget at holde i, mens man arbejder.

Det fremgår ingen steder, hvad “naturproduktet” egentlig består af. Måske er der en botanisk kyndig læser, der kan identificere planten?
Det kan godt lade sig gøre at finde kviste, der i sig selv ligner unge træer, der kan stå alene, men de fleste af kvistene er fra naturens hånd formet sådan, at bruger man dem som de er, så blive trækronerne lidt flade i det. Det gør ikke noget, hvis man laver en hel skov. Det er jo også det produktnavnet “Forest Canopy” hentyder til. Hvis man derimod vil lave et enkeltstående træ, eller et træ i udkanten af skoven, så er der behov for at tilføje grene og bladhæng i højden også. Det kan enten gøres ved at kombinere kviste i forskellig højde og lime dem sammen til en samlet stamme, eller ved at lime mindre kviste på stammen.

Man kan være heldig, eller man kan lave en kombi
Efter adskillelsen skal kvistene have et limbad. Det sker i produktet “Scenic Cement”, der er en tyndtflydende lim, der både imprægnere kvistene og får materiale til at hænge fast på træerne. Limblandingen rystes godt igennem og hældes i en skål. Det er vigtigt at hele “kronen” af naturmaterialet får lejlighed at suge limen til sig, også undersiden.

Limbad. De tørre kviste kan suge en hel del
Efter at have ladet kvisten dryppe af – eventuelt med en lille rystetur – er det tid til at drysse strømaterialet henover træet. Også siderne bør have en tur.

I startpakken er der en lille pose med Woodland Scenic-produktet “Coarse Turf”, men man kan også bruge andre landskabsmaterialer
Som nævnt i den første artikel om model træer her på blokken synes jeg det er praktisk med et søm i stammen, så der i byggefasen let kan flyttes rundt på træerne. Naturmaterialet er lidt skrøbeligt, så vi er nede i knappenålsstørrelse når vi taler træer lavet ud af individuelle kviste. Med stammer samlet af flere individuelle grene er der mere at tage fat på, men også her skal man passe på, for naturmaterialet går let i stykker.

Som sædvanlig satte jeg et søm i bunden
Stammerne er lidt vel lyse i det efter danske forhold og især træstammer samlet af flere kviste vinder ved at får lidt maling, som også kan dække evt limrester og/eller malertape, der har været brugt til at holde kvistene sammen.

Et “lige ud af pakken træ”
Efter at have kigget på Forest Canopy-træerne et par måneder og iagttaget efterårsfarverne tage over ude i den virkelige verden fik jeg lyst til at give et par af træerne en ny behandling. Resultatet ses på billedet herunder.

Her er et par Forest Canopy-træer i efterårsdragt
På Sundborg modeljernbane kunne jeg godt forestille mig, at træer af denne type kunne egne sig til at stå ret tæt et sted, hvor der så at sige er noget at skjule. Det kunne være i baggrunden, helt op langs væggen, men det kunne også være i forbindelse med en ‘skov tunnel’, hvor træernes kroner lukker sig over sporet. Der reklameres med, at en pakke vil dække ca. 2sq feet, hvilket svare til et areal på ca. 30×30 cm. Det ved jeg ikke om helt holder – det kommer selvsagt an på hvor tæt man planter sine træer. Der er inspiration at hente på bagsiden af kassen.

På billedet til venstre fremgår det, hvordan der kan plantes helt tætte skove med Canopy-produktet. Det må kunne bruges til baggrunde og spornedkørsler
Mere om emnet kan studeres på producentens hjemmeside: https://woodlandscenics.woodlandscenics.com/show/category/ForestCanopy
Jeg ved ikke, hvilket naturprodukt, der er tale om, men man kan bruge alm røllike, som kan plukkes i tørret tilstand om efteråret.
Der var en beskrivelse af, hvordan man kan lave træer af alm røllike i bladet UK-modelinformation nr 21 side 13.
LikeLike
Det er et godt tip. Der er vistnok også en artikel i et ældre nummer af Signalposten om brugen af bl.a. røllike.
LikeLike