Her på bloggen tager tingene den tid de tager, så det er ikke gået stærk med at nå igennem mine fire varianter af DWA Hobby/Hobby Trades fascinerende modeller af vogne i CX/CXM-familien. Men nu, endelig efter skriverier om den oprindelige pladebeklædte variant, den moderigtige teaktræsbeklædte vogn, togførervognen er vi nu kommet til specialvogn 687. Om det er det bedste der er gemt til sidst er nok mest et spørgsmål om smag og behag, men af de fire modeller er det nok den vogn der skiller sig mest ud fra resten, ikke mindst fordi det er den første grå specialvogn, der er set i Sundborg.

Forbilledet var en såkaldt svejsevogn. På et tidspunkt vil jeg måske se lidt nærmere på emnet svejsning, men i denne omgang rækker det at konstatere, at svejseteknikken i Sundborgtiden fik større og større udbredelse blandt andet i forbindelse med Banetjenestens vedligeholdelsesarbejde. Billedet herunder er fundet i Jernbanemussets fremragende digitale samling Jernbanekilder.dk. Billedteksten lyder: ”Under trafikkens stadige påvirkning slides navnlig sporkrydsninger stærkt, hvorfor man fra tid til anden foretager reparationer af disse ved påsvejsning af nyt materiale på de slidte steder. Autogenpålægssvejsning af skinnekrydsning”.

Desværre kan man ikke på billedet se om der også er en specialvogn tilstede, men det er jo bestemt muligt. Hele pointen med specialvognene var – og er det jo stadig – at de var/er en slags rullende værksteder og arbejdsskurre. Vognene kunne huse både materiel og mandskab og transporterer disse rundt i landet til de steder, hvor der var brug for deres indsats.

Specialvognene var typisk ældre vogne, der var taget ud af drift, men endnu ikke var så nedslidte, at de måtte kasseres. Specialvogn 687 er et godt eksempel. Den blev bygget af Scandia i 1923 som CF 10125, senere i 1941 omlitreret til CX 4515. Vognen blev udrangeret i 1957, hvor den blev ombygget til Svejsevogn 17 med hjemsted i Aarhus (se tegning herover). I 1958 blev vognen omlitreret til DSB Specialvogn 687 og det er den udformning, som modellen har.

Vognene blev på forskellig vis indrettet til deres nye opgaver og det ydre fik som regel en gang maling med DSB nr. 7 Specialvogngrå, også somme tider betegnet akatgrå. Oprindeligt var tonen en smule mørkere, men fra 1956 brugtes en lysere grå cirka svarende til RAL 7038. Modellen har denne lysegrå nuance, hvilket lige kan forsvares at falde inden for min selvvalgte periode, selvom man vogne i Sundborgtiden sikkert stadig ville kører rundt med en ældre bemaling.

På fotos af forbillederne kan man se hvordan hel eller delvis afblænding af diverse vinduer var almindelig. Herover ses kollega specialvogn 688, men det interessante er her, at det faktisk er nogle andre vinduer der er blændet af på 688 end på 687.

Med hjemsted i Aarhus forblev specialvogn 687 i drift i relativt lang tid. I 1982 blev vognen omlitreret til Tjenestevogn 950 0 687 og først i 1990, altså som 67 årig, fik vognen lov til at gå på pension. Den blev solgt til DJK (D-maskinegruppen) som CX 4515. Hvad der herefter skete med vognen aner jeg faktisk ikke, men det er der måske nogle af læserne, der ved?
Modellen er som sagt fra DWA Hobby/Hobby Trade og udkom i november 2020. Teknisk set svare den til de tidligere omtalte modeller af den teaktræsbeklædte litra CX og togførervognen CXM.

Også denne model har letløbende hjul og en god vægt, hvilket især skyldes modellens metalbund. Igen er der tale om en vognkasse beklædt med rigtigt træ, der så denne gang malet specialvognsgrå.

Det springer straks i øjnene, at flere af vinduerne i den ene side er helt blændet ud, mens andre har vinduesruden halvt afblændede. Det er i høj grad med til at gøre denne model anderledes.

Taget er tilsvarende tilpasset med et færre antal torpedoventiler samt en skorsten til kakkelovnen. Bortset fra en enkelt skillevæg er modellen denne gang uden indvendig indretning, så det besluttede jeg mig for at gøre noget ved. Som hos togførervognen lavede jeg en kakkelovn af lidt sortmalede træstumper og en kokskasse blev placeret ved siden af.

Der var også brug for lidt assorteret værktøj i værkstedsafdelingen, så jeg satte en af de fine små arbejdsreoler fra Bush Mills ind i vognen.

Til svejsning skal der jo bruges trykflaske af forskellig slags. Det står ovenikøbet på vognen, at de skal fjernes ved brand. Man kan købe trykflasker fra forskellige fabrikanter, men de er ikke svære at lave selv af aflagte støberammer fra diverse byggesæt.

Den sidste tilføjelse var gardiner i mandskabsafdelingen af vognen. Jeg tænkte at folkene ville værdsatte privatlivets fred, så de fleste af gardinerne blev trukket for. Så slap jeg også for at skulle gætte på den indvendige indretning. Gardinerne kom fra et interessant Preisersæt nr. 16360 og kunne let klippes til og afpasses vognens indre. Og så var projektet færdigt. På denne lille You Tube film kan man se, hvordan det hele spændte af.
På Sundborg modeljernbane er dette den første specialvogn, der bliver omtalt, men det er ikke den sidste. Jeg har en hvis svaghed for de grå vogne, hvilket nok skyldes, at de hver især fortæller en lille historie om jernbanens drift og vedligeholdelse. Og så skiller de sig bare ud med deres lidt aparte og forskelligartede udseende. Næppe to specialvogne var ens.

Specialvogne kunne jo både ses på de lange skinner, mens de blev transporteret til eller fra et bestemt indsatsområde, men ellers er det jo oplagt at de står på et sidespor et eller andet sted, mens deres mandskab udfører deres vigtige opgaver.

Mere om emnet specialvogne kan først og fremmest læses i det hedengangne blad Lokomotivet. I nr. 84 bragtes en artikel ”DSB specialvogne i model, 1. del: Epoke III”: https://www.signalposten.dk/download/Lokomotivet84.pdf
På Signalpostens forum findes denne tråd om DWA/Hobby Trade’s modeller af CX-CXM, inklusive varianterne som togfører- og specialvogn: https://www.signalposten.dk/forum/index.php?mode=thread&id=13550#p13564 I tråden er der videre link til SVJMJK’s gode hjemmeside med mere om vognene: https://svjmjk.blogspot.com/2020/11/dwas-cx-cxm-togfrervogne-og-1.html
Hvis vi taler om epoke III + begyndelsen epoke IV er “Specialvognene” lige så almindelige, muligvis mere, som henstående på alle større stationers stationsarealer op til en sporstopper. I epoke III grå og epoke IV gule.
Gå ind på f.eks. og bliv inspireret på denne side:
https://www.jernbanen.dk/dsb1893_specmain.php
Med venlig hilsen
Steffen Dresler
LikeLiked by 1 person
En eller flere specialvogne helt op til en sporstopper lyder som et fremragende udgangspunkt for en lille scene på anlægget. Jeg tror, jeg skal have fat på nogle passende Preiser-figurer.
LikeLike
Lidt inspiration til specialvogne, spor 1.
Steff
LikeLike