Eftersom jeg for tiden ikke har noget anlæg at køre på, men jævnligt har haft abstinenser i retning af at se mine lokomotiver udfolde sig, har jeg taget springet og anskaffet mig et smartRail fra Roco/Fleischmann. Det er en slags kombineret udstillingsstand og løbebånd for rullende materiel. Egentlig siger en film i dette tilfælde mere end mange ord:
Lad os starte med navnet “smartRail”. Det lille “s” og det store “R” er ikke trykfejl. I hvert fald ikke fra min side. Der er sikkert en eller anden marketingstype hos Roco/Fleischmann, der synes det var en god ide at skrive produktnavnet på den måde.

Eksempel på den lidt (over)smarte smartRail markedsføring. Jeg kører også altid modeltog i jakkesæt og grå skægstubbe! Foto: Roco/Fleischmann
Producenten beskriver smartRail som et “intelligent” løbebånd med integreret Z21 teknologi og indbygget WLAN router. Okay, hvad betyder det så? Z21 er Roco/Fleischmanns seneste inkarnation af firmaets digitale styresystem efter DCC protokollen. Da Z21 først blev lanceret tilbage i 2013 var min umiddelbare reaktion et suk, for hvad var nu det? Jeg var, som trofaste læsere vil huske, i gang med at installere et digitalt styresystem opbygget omkring Rocomotion med brug af diverse udgaver af Rocos multimaus (rød og blå) samt computerstyring og så kom dette nye påfund og forstyrrede planerne.

Gamle dage
Det viste sig imidlertid, at min skepsis var ubegrundet. Noget af det jeg altid har syntes om ved Rocos system er, at det konsekvent spiller sammen med den ældre teknologi. Introduktionen af Z21 betyder derfor ikke, at de gamle multimus nu ryger på genbrugspladsen. Multimusene kan nemlig fint kombineres med Z21 og forbindes til smartRail.

smartRail med styring fra Multimaus
Roco indførte allerede trådløs teknologi med den blå multimus tilbage i 2010, så det nye ved Z21 og smartRail er mere, at hele systemet nu er WLAN-baseret. Wireless Local Area Network er som de fleste vel vil være med på den fancy betegnelse for et trådløst lokalt netværk, hvor de enkelte computere opretter forbindelse til netværket via radiobølger i stedet for kabler. Det er det de fleste af os vil kende fra vores almindelige Wi-Fi opkobling hjemme eller på kontoret eller snart sagt hvor som helst vi befinder os. smartRail standen har med andre ord sin egen indbyggede router. Hvorfor Roco har valgt denne løsning frem for andre trådløse teknologier som f.eks. Bluetooth ved jeg ikke, men der er der måske nogle af læserne, der gør?
Da smartRail oprindeligt blev lanceret var det i eksklusive sæt sammen med liebhaverudgaver af berømte damplokomotiver fra Rocos og Fleishmanns sortiment. Herlighederne blev leveret i flot forarbejdede trækufferter og prisen var selvsagt derefter. På det tidspunkt var jeg ikke interesseret, eftersom jeg ikke har nogen passion for hverken østrigske eller tyske lokomotiver.

Verdensnyhed! Dyrt, men også lidt lækkert. Foto: Roco
For vel et par år siden blev smartRail så udbudt uden fordyrende lokomotiv og kuffert og så blev jeg mere interesseret. Kunne smartRail være en måde at få lidt gang i lokomotiverne uden at skulle lave den sædvanlige lille og sørgelig rundbane, som beskrevet i Årsopgørelsen for 2017? Så for nylig brød jeg sammen.

I “billigversionen” leveres smartRail i en almindelig Roco-papkasse og ikke i en eksklusiv trækuffert. Kassen er dog stadig ganske stor
Hvis vi nu vender os mod selve apparatet så ses er det bygget op omkring en træplade. Pladen er gedigen, har en god tyngde og giver en generel fornemmelse af kvalitet. Den blanke dækplade er af plexiglas. Det samme gælde vitrinen. “Sporstopperne”, der huser de infrarøde sensorer er i hård plast, men er ret diskrete. Midterlederen til vekselstrømskørerne er selvsagt i metal (det ligner messing), mens selve løbebåndene formentlig er en stållegering. “Løbebåndet” ligner mest af alt noget pianotråd. I hver ende af båndet kan man lige skimte et hjul, der fører båndet ned under dækpladen. Undersiden af standen har dels et stik til strømindtag, dels en x-bus port til Rocos Multimaus.

Dette reklamebillede giver hurtigt overblik over produktet. Foto: Reynauld’s
Betjeningen er ret enkel. Som det fremgår af filmen i indledningen, så skanner smartRail sig automatisk frem til hvilket lokomotiv man har sat på løbebåndet. De infrarøde sensorer sørger for, at lokomotivet står midt på løbebåndet med konstante småjusteringer. Man skal selvsagt ikke sætte hånden foran sensorerne, så ryger lokomotivet ind i sporstopperne.

Den enkleste måde at betjene apparatet på er via panelet på dækpladen
smartRail har fire funktionstaster (F1-F4) på selve dækpladen. Med dem kan man aktiverer fire lydfunktioner. Hvis lokomotivet har flere funktioner man ønske at aktivere skal man koble en ekstern kontrol til, f.eks. en Multimaus, en mobiltelefon eller en tablet-computer som f.eks. en iPad. Z21 har også mulighed for at styre lokomotiverne via et trykfølsomt billede af en rigtig føreplads.

Baseret på et foto – som her fra en tysk Br52 – er det muligt at styre lokomotivets funktioner fra en trykfølsom skærm.
Er smartRail så pengene værd? Billig er dimsen ikke – vi taler lokomotiv-niveau. Svaret er som sædvanligt, at det nok kommer lidt an på hvem man er og hvilke behov man har. Eftersom jeg som nævnt i indledningen ikke har noget anlæg for tiden synes jeg smartRail er en god måde at se favoritmodellerne i aktion på. Især damplokomotiverne gør sig godt “på udstilling”. Jeg synes også at standens udførelse er ret vellykket. Der er måske ligefrem nogen der vil få tilladelse til at flytte lokomotiver ind i stuen eller får lyst til at have en arbejdende D-maskine stående på kontoret. For mig har smartRail indtil videre været en ren fornøjelse og for dem der følger min YouTube-kanal vil der blive flere gensyn med smartRail i fremtiden, for alt mit forhåndenværende trækkraft kommer helt sikkert op på løbebåndet på et eller andet tidspunkt. Jeg har allerede haft litra N en tur på løbebåndet.
Mere om emnet kan studeres på Rocos hjemmeside: https://www.roco.cc/en/specials/smartrail/index.html
Her er en gennemgang af opstartprocedurer m.m. https://youtu.be/2K9GrY_vygM
Der er flere videoer på YouTube, men start f.eks. med Hovermotion’s “unboxing video”: https://youtu.be/2m5LTwzmBLk Desværre opbevarede Hovermotion (efter eget udsagn) ikke sin smartRail rigtigt, så træpladen slog sig under påvirkning af fugt og temperatursvingninger. Derfor kan man i denne video se, hvordan smartRail ser ud indeni: https://youtu.be/8-qf6SLyHYQ
Z21 app’en er tilgængelig på nettet og den er gratis. Apple-brugere finder den i Apples App Store, android-brugere på Goggle Play. Som det så ofte er tilfældet med app’s er der jævnlige opdateringer. Man kan undersøge Z21-verdenen gennem diverse manualer her: http://www.z21.eu/en/Downloads
Hej Sundborg,
Det er dejligt, du atter kan finde tid at blogge.
Som mange andre glæder jeg mig til, hvad du næste gang vil skrive.
Din demonstration af D-maskinen på smartRail har afsløret en fejl ved
styringen på højre side af din model.
Mellemleddet der går fra krydshoved til pendulstang skal pege fremad
fra krydshovedet, ligesom på maskinens venstre side.
Imidlertid peger mellemleddet i højre side bagud fra krydshovedet,
hvorved pendulstangen altid – og ukorrekt – peger skråt bagud fra
gliderstokken.
Det ser ud, som om man – hvis man får hjulene anbragt i den rette stilling
– med forsigtighed kan komme til at lirke mellemleddet rundt til den
rigtige side af krydshovedet.
Held og lykke – og tak for din blog
Venlig hilsen
Svend Garnæs
LikeLike
Tak Svend! Det havde jeg slet ikke selv set. Det skyldes måske flytning og deraf følgende rystelser af styringen? Eller er det en fejl opstået under samlingen af modellen på fabrikken? Jeg vil følge din opskrift og forsøge at lirke tingene på plads. Tak også for de pæne ord om min blog.
LikeLike
Det viste sig heldigvis ikke at være så slemt. Lirke, lirke, svup sagde det og D-maskinen var god igen.
LikeLike