Hvis man går og overvejer om man kan bruge Scalescenes’ produkter på sit danske anlæg behøver det ikke koste noget at prøve tanken af. Firmaet tilbyder et par af byggesættene kvit og frit på hjemmesiden. Et af dem er et lille brovægthus/kulhandel, eller på originalsproget: Weighbridge/Coal Office R024

Gratis! Og så er det ikke engang løgn.
Forbilledet ved jeg ikke så meget om, udover at det må være britisk. Brovægthuse fandtes der imidlertid også masser af i Danmark, både hos jernbanerne – DSB såvel som de private – og hos en række større industrier. Husene, eller måske ville det i en dansk sammenhæng være mere rigtigt at kalde dem for ”hytter” eller ”skure”, for de var ofte ret beskedne, havde egentlig til formål at beskytte mekanikken i vægten. At yde ly for personalet synes at have været sekundært.

Vejerboden med brovægt og et mere end almindeligt fint brovægthus på Kolding Havn, 1937 Foto: Kolding Stadsarkiv
Det gode blad Lokomotivet har i et par omgange bragt artikler om danske brovægthuse og hvordan man kan bygge dem (se henvisningerne nederst på denne side).
Modellen downloades fra Scalescenes’ hjemmeside. Firmaet tilbyder den lille bygning i en række forskellige udførelser, men umiddelbart er det versionen med murværk i ”Random Ashlar”, som alle illustrationer tager udgangspunkt i. Random Ashlar er tilhuggede natursten i forskellig størrelse og afspejler lokale forhold, så alt efter om vi er i det sydlige England eller det nordlige Skotland vil stenene se forskellige ud.

Efter Scalescenes’ foretrukne billede at dømme er vi et sted i UK, hvor undergrunden består af en type sand- eller limsten
Nå, egentlig er der sikkert tale om en generisk bygningstype og natursten er under alle omstændigheder helt udelukket i en dansk sammenhæng for et hus af denne type, og så et det jo godt, at Scalescenes udbyder klippearket i forskellige typer mursten. Jeg valgte ”TX01 red brick”.

Der er muligheder nok at vælge imellem, men kun et par stykker der dur i Danmark
Eftersom Scalescenes er britisk er skalaen 00 frem for H0, hvilket vil sige, at bygning er ca. 10 pct. for stor. Hvis det generer nogen kan man printe klippearkene ud i mindre størrelse, eller man kan på en fotokopieringsmaskine nedfotograferer arkene, inden man går i gang med at klippe-klistre. Jeg løste problemet på en lidt anden måde (se nedenfor).
Instruktionen er et særskilt dokument. De er ganske grundige, hvilket gør det relativt let at bygge huset som beskrevet – eller at afvige fra forlægget på visse steder, sådan som jeg gjorde. Der er endda en liste over hvilke redskaber, man får brug for i byggeprocessen.

Byggevejledningen og selve udklipsarkene. Lige til at gå til
Jeg startede med at forsynde mig mod hele grundkonstruktionen ved ikke at opbygge væggene som lag af pap i sandwich-konstruktioner, men derimod nøjes med et enkelt lag af 2mm skupmpap.

Skumpap kan være et godt alternativ til “skriveblokpap”. Det er let at skære i og holder formen rimeligt godt. Væggene er allerede skåret ud af klippearket
Et andet punkt, hvor jeg afveg fra forskrifterne var at jeg ikke gav klippearkene en gang mat lak før udklipningen begyndte. Det anbefaler Scalescenes ellers, fordi man dermed beskytter overfladen. Det er muligt det er den rigtige fremgangsmåde, men jeg gav i stedet modellen en gang lak senere i forløbet.
Selve byggeprocessen startede forskriftsmæssigt ved at vinduesrammerne blev klippet ud og monteret på en stump klar plast. ”Glasset” kan være næsten hvad som helst fra et stykke moderne emballage, men jeg brugte Evergreen 9006 klar plast i 0,25 mm tykkelse. Det er et tyndt materiale, der fuldstændig ligner gammeldags tyndt vinduesglas, når det er monteret. Vinduet på modellen er af en typisk angelsaksisk karaktér, hvor den nederste halvdel kan skydes op bag den øverste. Sådanne Anders And-vinduer ses aldrig i Danmark, så jeg modificerede lidt ved simpelthen at udelade den tværliggende del af rammen.

Simplificeret vindue
De fire bærende mure blev skåret ud i skumpap efter målene på klippearket. Derefter blev murstenspapiret skåret ud og monteret på vægstykkerne. Væggen med skorstenen var lidt mere kompliceret og måtte bygges op af flere lag skumpap.
De fire vægstykker blev beklædt med de dertil bestemte dele af klippearket. Ud over sjove detaljer som et ur og en opslagstavle er det mest opsigtsvækkende, at huset er udstyret med noget, der ligner en typisk britisk gasovn. I Danmark ville det utvivlsomt have været en kakkelovn. Det kan være sådan en kan monteres senere. Indervæggene fremstår ellers som hvide mursten – malede eller kalkede. Det tyder på at huset er opbygget af et enkelt lag sten – det ville nok være kold fornøjelse at opholde sig her en oktoberdag i Danmark.

Klippe-klistre. Hvis man ikke har tålmodighed til indretningen kan man sådan set bare hoppe den over. Den ses næsten alligevel ikke gennem det lille vindue i den færdige model
Ved at teste en modelfigur i døråbningen stod det klart, at huset var lidt for højt p.g.a. skalforskellen omtalt i starten. Jeg skar derfor ca. 3 mm af det nederste af alle fire vægge. Døren fremstår måske lidt vel bred som følge af den operation, men planen var at lade døren stå på klem, så det i nogen grad kompensere for det optiske indtryk.

Konvertering fra skala 00 til H0: Skær ca. 3 mm af basen
Sættet kommer med døre i ikke mindre end 7 forskellige farver! Jeg valgte en rød nuance til ydersiden, men flere af de andre nuancer ville sikkert være lige så fine til et dansk hus. På indersiden har døren et beige udseende.
Sålbænken under vinduet så også et nummer for britisk ud for mig, så jeg valgte at montere et lille stykke skråtstillet pap i stedet.

Sålbænk støbt på stedet i “cement”, som vi kender dem i Danmark
En anden tilpasning var murforbandt over døren og vinduerne. Mange steder i Europa og især i USA er der i facaderne på murstenshuse ofte en overligger af sandsten eller en betonbjælke, evt. forklædt som sandsten. Det ses ikke i Danmark. Derfor skar jeg en stump ud af Scalescenes texture 001 Red Brick Wall, som jeg bl.a. tidligere har brugt til at fordanske gamle Kibri-huse med.

Murforbandt over døren. Bedre!
Så var de fire ydrevægge sådan set klar. De fire vægge lod sig relativt let lime sammen med UHU All Purpose lim, der blev brugt til alle byggesættets dele. Denne limtype har den fordel, at den binder på mange materialetyper og derfor er meget velegnet til projekter der som her involvere papir, skumpap og forskellige typer plast.

Fire beskedne vægge
Huset er udstyret med et lille bræddeloft. Jeg valgte efter lidt overvejelser ikke at montere det. Det skyldes, at hvis jeg en dag vil montere lys i bygningen vil der formodentlig være behov for den ekstra plads oppe under taget. Bræddeloftet blev istedet til gulv, som det vil fremgå lidt længere nede.

Grundstrukturen er klar. Jeg ville glæde mig til at få lidt fut i gasovnen, hvis det var mig, der skulle sidder dér, en kold oktoberdag i midten af 1950’erne
Taget på den lille bygning er fra Scalescenes hånd udført i skiffer. Det er et materiale jeg har viet nogen opmærksomhed i tidligere artikler her på bloggen, bl.a. et af de fordanske klassiske Kibri-huse, Sundborg banegård samt et par af husene i banegravsgade. Jeg overvejede længe om jeg skulle acceptere skiffertaget, men jeg valgte i stedet at lægge et tegltag. Jeg overvejede også tagpap på modellen, men den løsning havde jeg lige brugt til det vejrbidte lagerskur. Jeg tænkte også, at når nu bygherren havde valgt mursten og opvarmning til den lille bygning, så ville han nok også ofre et rigtigt dansk tegltag.

Selve taget er fra Auhagen. Rygningsstenene er fra Volmer – de har også en lidt anden farve
Bygherren flottede sig også med tagrender og nedløbsrør af zink. Renderne lavede jeg af en stump U-profil fra Evergreen, mens nedløbsrørene blev lavet af blomstertråd, præcis som tidligere beskrevet i artiklerne om fordanskning af byhuse fra Kibri.
Eftersom der er tale om en industribygning gav jeg taget en relativ kraftig gang patina. Der er sikkert kørt mange støvende materialer forbi brovægten i tidens løb.

Efter et par gange patinering ses farveforskellene på tag og rygning slet ikke mere
Vindskederne på modellen så ud til at forestille en slags afskallede plader – måske zink. Jeg tænkte, at vindskeder af træ måtte være det rigtigste i Danmark, men det noget brugte udseende måtte godt bibeholdes. Jeg endte med at vælge en ”beskidt hvid” i stil med farven på vinduesrammerne. Det ses tit i Danmark, at farverne her er koordinerede. Jeg blandede i lille smule fint savsmuld i malingen for at give et afskaldet udseende, ligesom vindskederne efterfølgende fik en gang patinering.

Selve vindskederne var bare et par striber pap fra en skriveblok
Sidste del på bygningen var afslutningen på skorstenen. Byggevejledningen foreslår et hjemmelavet skorstensrør. Jeg fandt et stump hul rørepind på den lokale kaffebar. Røret blev limet på og derefter malet teglfarvet. Tilsidst blev skorstenen patineret med lidt ”sod”.

Det var ellers et fint skorstensrør i festligt bolchestribet rødt og hvidt
Til allersidst stod det klart, at jeg på endnu et punkt måtte digte videre på oplægget fra Scalescenes. Bygningen savnede nemlig et fundament. I en dansk sammenhæng er det lig med beton. Jeg skar et passende stykke skumpap ud. Skumpappet var sort, så fundamentet blev ”tjæret”. Selve trappestenen malede jeg med min foretrukne betonfarve fra Faller 180507. På gulvet limede jeg de brædder, der egentlig skulle have været loftet.

Sort skumpap ligner tjæret beton. Trappestenen blev grå
Med i klippearket fulgte selve brovægten, der sådan set bare er en platform lastbilerne køre op på og som derfor ikke ser ud af meget udefra. Alle de delikate mekaniske dele af en brovægt er skjult under jorden.

Selve brovægten ses ikke udefra, men er dækket af et dæk af brædder
Som navnet på byggesættet indikere, så er det tanken at bygningen kan bruges i forbindelse med en kulhandle og til det brug er der dele af klippearket, der skal bruges til at konstruere et mindre kullager. Der følger også tre meget britisk-udseende skilte for tre forskellige kulhandler med – ingen af delene gjorde jeg dog brug af.

Modellen med alle “bells and whistles”, hvis man altså har brug for en britisk kulhandel
Som det nu er blevet almindeligt at forvente kan man også se byggeprocessen illustreret med en lille film på youTube. Den kommer her:
På Sundborg modeljernbane kunne et brovægterhus som dette ligger flere steder. Brovægte var pænt udbredt hos Statsbanerne i epoke III, men jeg tænker, at jeg vil finde et rigtigt DSB forbillede, den dag der skal bruges en brovægt på Sundborg banegård. En række industrier brugte imidlertid også brovægte, så måske slagteriet kan bruge det lille hus. Hvis sukkerfabrikken en dag bliver til noget, kunne brovægten også bruges der. Eller også skal den lille bygning bruges til noget helt tredje. Der er næsten altid anvendelsesmuligheder for et lille skur på anlægget.

Brovægten klar til at tage imod endnu et læs. Jeg tror det er fra grusgraven i Nystrup
Mere om emnet kan selvsagt først og fremmest findes hos https://scalescenes.com
Her er en brite, der har bygget flere af Scalescenes-sættene, inkl. det lille brovægthus og varehuset fra forrige byggeartikel: http://www.rmweb.co.uk/community/index.php?/blog/1823/entry-17153-my-first-scalescenes-kits/
Brovægthuse ved banerne i Danmark er som nævnt behandlet flere gange i Lokomotivet. Det gælder nr. 25 s. 58: http://www.signalposten.dk/lokomotivet.php?aar=1991&nr=25 og i Lokomotivet nr. 87, s. 40: http://www.signalposten.dk/download/Lokomotivet87.pdf
Og hvis man i øvrigt godt kan lide småhuse og skure er der som altid god inspiration at hente her: http://modelbane-piger.dk/husbyggeren/husbygger/skure/4skure.htm
Mere grus kan bestilles hos Claus på denne adresse: http://nystrupgravel.blogspot.dk/
Nydeligt lille hus. Stenene virker måske en kende for store efter dansk forbillede, men det skyldes jo -som du selv skriver, at du har valgt blot at bruge udprintet i 1:76.
Det mest i øjenfaldende er dog hvor dansk du formår at få det meget typisk engelske hus til at se ud. Godt arbejde 🙂
LikeLike
Glad for at du synes, det kom til at ligner en dansk bygning til sidst. Jeg tænker på, om stenene måske ser store ud fordi huset er så lille? Modelmursten i skala H0 er næsten altid for store, så når man ser dem i rigtig skala 1:87, kan det se helt uvandt ud. De nyere Auhagen-modeller som f.eks. husmandshuset har meget små mursten og er flotte, men de fleste byggesæt har stadig for store sten. Og du har selvfølgelig ret i det med, at skala 1:76 gør murstenene 10-15 pct. for store. Det kan være jeg vil prøve at nedfotografere klippearket, hvis jeg bygger flere Scalescenes-modeller. Se der fik du mig alligevel til at tænke 🙂
LikeLike