Sommer sol og is hører sammen. Sådan var det også i 1950’erne, hvor en række ismærker konkurrerede om kunderne. Det meste konsum-is blev produceret og spist lokalt fordi køleteknikkerne var ringe udviklet og lange transporter var en udfordring. Men der var også firmaer der tænkte stort fra starten og et af dem var De Forende Isværker A/S, kendt fra Premier Is.

Så er der is!
Forbilledet for dagens litra var en af de kølevogne DSB stillede til rådighed for De Forenede Isværker A/S. Vognene blev brugt til transport af konsumis, solgt under det kendte produktnavn ’Premier Is’.

Rene fantasipriser set med nutidens øjne
At spise is og sne, smagsat med f.eks. frugt eller honning går helt tilbage til oldtiden. Også nedkøling af mælk og fløde har været kendt længe. Før opfindelsen af moderne nedkølingsmetoder i 1870’erne skar man om vinteren blokke af is op af frosne søer og opbevarede dem i huller i jorden eller i særlige ishuse. Rigtigt opbevaret kunne isblokkene holde sig forbavsende længe – alt afhængigt af klimaet forstås. I tiden frem til første verdenskrig blev teknologien til industriel fremstilling af is, som det altid går, stadig billigere og stadig mere effektiv. Det blev en hel branche i sig selv ikke mindst i symbiose med jernbanedriften. En af pionerene herhjemme var dansk-amerikaneren John M. Larsen der i 1918 startede en produktion af krystalis til fiskeindustrien flere steder i Danmark. Larsen, der havde tjent sine første millioner på mejerimaskiner i Chicago, var utvivlsomt inspireret af dessertisens popularitet i USA. I 1927 udvidede han derfor produktionen til også at omfatte ‘ice cream’. Alene betegnelsen vidner om den amerikanske indflydelse. Det samme gør salgsnavnet ‘Premier Is’. Mange dansklærere har efterfølgende haft svært ved at lære deres elever at skrive ‘sportspræmie’ og ‘teater præmierer’ med ‘æ’ istedet for ‘e’, som i Premier Is.

Isbod og sommer-Danmark hører sammen. Kilde: Arkiv.dk
Premier Is var hverken det første eller eneste ismærke på det danske marked. Den første produktion blev etableret allerede i 1914 under navnet ”Amerikansk Ice Cream Fryseri”, senere kendt under navnet Hellerup Is. I midten af 1930’erne var der angiveligt ikke mindre end 162 producenter af konsumis i Danmark. Det var navne som Kildegaard Is, Kaddara Is, Kronborg Is, Trifolium Is, Sol Is, Hellerup Is, Næstved Is for nu at nævne nogle. Læserne inviteres til at gøre listen længere. De mange lokale isproducenter havde ret sikkert med varens forgængelighed at gøre. DFI og Premier Is havde derimod landsdækkende ambitioner. Og det gik godt. Premier Is blev førende på det danske marked blandt andet via særlige amerikansk inspirerede isdiske i firmaets signaturfarver.

En af John M. Larsens “amerikanske” sodavands- og isdiske
I 1938 byggedes en stor selvstændig iscremefabrik i Glostrup. Bygningen blev bl.a. udstyret med et højt tårn, der nærmest blev et vartegn for byen. Fabrikken fik en lidt dramatisk historie under besættelsen, idet den blev udsat for Schallburgtage i november 1944. Det var hævn for aktioner udført af modstandsbevægelsen. Nogen må have ment, at man kunne ramme danskernes modstandsvilje ved at tage ispindene fra dem. Allerede dagen efter søgte den driftige J.M. Larsen dog om byggetilladelse til at genopbygge fabrikken og i april 1945 var produktionen i gang igen. Fabrikken blev revet ned i april 1988 og i stedet er der i dag et have- og byggemarked på grunden.

Is-fabrikken i Glostrup Kilde: Arkiv.dk
Filialer og depoter blev oprettet i større byer rundt omkring i landet og ‘iscreme-vognene’ spillede en afgørende rolle i distributionen. Til transport af den temperaturfølsomme vare lejede DFI i perioden 1928-39 fire afkølingsvogne fra DSB. Herefter begyndte virksomheden at anskaffe sig egne brugte vogne. En af dem var en tidligere margarinevogn fra Alfa A/S kort omtalt i artiklen om litra IM. Den havde litra ZM 99 451. Netop denne vogn var i 1958 ude for et uheld i Ringsted og måtte udrangeres. Som erstatning lejede DFI ZM 99 449, som denne artikel handler om. Der var tale om en af de tidligere IK-vogne, der netop i de år blev moderniseret til litra IKG.

Her er den så, forbilledet. Man kan roligt sige, at den ligner. Foto Kirkeby, Kilde: Jernbanen.dk
Teknisk set svarede ZM 99 449 således helt til IKG’erne: Last 11 tons, tara 13 tons, bundflade 14,5 m², trykluftbremse, rangerskruebremse, varmeledning. Afkølingen skete med krystalis og med flydende kvælstof. Vognen fik hjemsted Esbjerg nye Havn. Den var RIV-mærket, men om den i noget betydeligt omfang blev brugt til eksport ved jeg faktisk ikke.

ZN 99 449 var strengt taget ikke en privat vogn, men “bare” stillet til rådighed for DFI
Spoler vi lidt frem i tiden så blev begge fabrikkerne samlet i samme selskab ‘Premier Is’ i 1966, hvilket også var året hvor vognen blev omlitreret til 0800449. Dagens vogn var som den sidste ‘iscremevogn’ i drift frem til 1971. På det tidspunkt havde lastbilerne overtaget al transport. For lige at få os frem til nutiden så blev Premier Is opkøbt af Albani Bryggerierne i 1993 og solgt videre til Nestlé i 1996. I 2009 blev Premier Is købt af Mejerigaarden A/S (Polar Is) i Thisted, der igen ejes af lettisk kapital. Navnet Premier Is lever således stadig, selvom produktionen i dag foregår i Thisted.

Premier Is er tydeligvis et stærkt varemærke eftersom det har overlevet helt til vore dage
Modellen er fra Hobby Trade og fra et særligt vognsæt 39002 med hvide vogne fra epoke III. Jeg har købt min vogn brugt, så jeg har hverken kassen eller de øvrige vogne i sættet. I og med at vognen egentlig var en IKG svare modellen teknisk til Hobby Trades model af denne vogn, tidligere anmeldt i en artikel her på bloggen.

Grundmodellerne fra Hobby Trade: IKT’ og IKG. Herlige vogne
Som det fremgår af denne lille film på YouTube, gav jeg vognen en gang patinering. Ser man gamle billeder af vognene fra DFI er der adskillige eksempler på, at de er ganske hårdt mærket af slid. Afskallet maling ses på flere fotos. Eftersom vognen først kom til DFI i slutningen af 1950’erne tænkte jeg, at den formentlig ikke var kørt helt ned på dette tidspunkt, så jeg holdt lidt igen med patineringen. Ser man på de gamle fotos ser det ud til, at der særligt omkring dørene ophobede sig smuds, ligesom taget ser temmelig gråt ud. Jeg koncentrerede derfor indsatsen her, men gav vognen lidt mindre snavs end på billederne fra 1960’erne.
Faktisk er modellen ikke den eneste Premier Is-vogn på markedet. Hobby Trade har produceret samme vogn, men i en nyere variant med det opdaterede Premier Is-logo i store røde bogstaver. Piko udsendte i 2007 en model af den tidligere margarinevogn litra ZM 99 451 som 99 499 afløste. Hvis man er meget puritansk anlagt kan de to vogne således ikke køre side om side. Skulle Hobby Trade eller aftagerfirmaet en dag finde på at udsende en egen version af 99 451 baseret på margarinevognene vil der også her være et sammenstød i ‘the space-time-kontinuum’ som det hed i ‘Tilbage til fremtiden’. Jeg ville nu nok tage chancen.

Hvide vogne over det hele
På Sundborg modeljernbane er vognen utvivlsomt på vej til det lokale DFI-depot i Sundborg. Det kunne være herligt med en kølelastbil fra Premier Is, så man kunne lave en lille scene ved læssesporet. Med mindre is-depotet har sit eget sidespor?

Måske noget i denne stil i Sundborg? Billedet er fra Havnepladsen i Vejle i 1960. Kilde: Arkiv.dk
Det vil også være naturligt at snige Premier Is’ bomærke ind diverse steder på anlægget. Det er som nævnt et navn som mange vil genkende, hvilket altid vækker glæde hos ikke jernbaneinteresserede beskuere. Små isboder fås fra tilbehørsindustrien, ligesom reklameskilte altid gør sig på stationerne. Eller hvad med en mobil isvogn på perronen, som på billedet herunder?

Odense 1951. Kilde: Arkiv.dk
Mere om emnet ZM 99 449 kan studeres i Torben Andersens ‘DSB godsvogne 1945-1965, 2. del, Private Godsvogne. Litra ZA til ZU’ og det uundværlige Jernbanen.dk.
Som antydet er Iscremens historie ganske lang og interessant. Heldigvis er der også folk der interessere sig for den slags og her kan man læse noget om isens historie igennem de sidste 2500 år: http://isdamen.dk/iscremens-historie/
Premier Is’ historie kan studeres på virksomhedens hjemmeside. Herligt at se en privat virksomhed være bevidst om og stolt af sin historie, også selvom navnet Premier Is strengt taget er købt af den nuværende ejer: http://www.premier-is.dk/om-premier-is/historie-isproduktion/
Lidt mere om DFI’s grundlægger John M. Larsens spændende liv og levned kan læses her: https://www.gravsted.dk/person.php?navn=johnmlarsen
Læs også denne sjove tråd på Sporskiftet.dk, der er lidt af en tour-de-force udi alt om vogne fra De Forenede Isværker og barndommens foretrukne ismærker. Modeljernbanehobbyen kan føre vidt omkring: https://www.sporskiftet.dk/forum/hobbytrade-godsvognss%C3%A6t

Lange eftermiddagsskygger og et sidste blik
Skriv et svar