Denne artikel skal handle om, hvordan man via et relativt billigt byggesæt af et tysk hus kan skyde en genvej til noget, der med en vis rimelighed kan gå for at være et dansk murermesterhus.

Med lidt modifikationer kan modellen komme til at ligne et dansk murermesterhus og bliver dermed en ret anvendelig bygning, der vil kunne indpasses på modeljernbaneanlæg fra epoke III og frem.
Forbilledet for modellen findes formentlig ikke sådan 1:1, men huset er meget typisk for de enfamiliehuse, der i Tyskland såvel som i Danmark blev bygget fra mellemkrigstiden og frem. På bloggen her er danske murermesterhuse fra efterkrigstiden tidligere blevet gennemgået rimeligt detaljeret, så lad mig her blot henvise til artiklen om Murermesterhus fra Tårnby, hvor jeg byggede en laserskåret papmodel fra Togcenter Gentofte.

Her ses TCG-modellen ved siden af Kibri-huset. Som det ses er der forskelle, ikke mindst i størrelsen, hvor det er papmodellen, der er 100 pct. skalatro. På den anden side synes jeg heller ikke, at forskellene er påfaldende store. Placeres husene lidt fra hinanden vil de færreste formentlig tage anstød af det
Modellen Kibri 8729 “Haus mit Spitzdach” er et helt traditionelt plastbyggesæt fra Kibri, oven i købet i den prisbillige ende. Som det jævnligt er tilfældet med Kibri, så er en del af elementerne genkendelige i andre modelhuse fra samme firma, hvilket (formentlig) er med til at holde prisen nede. Det var samme princip, der gjaldt for den mindre administrationsbygning og malermesterens hus tidligere omtalt her på bloggen.
Huset er fra Kibris side i de røde mursten, der for mange af os forbindes med noget typisk dansk. Som så ofte med plastikbyggesæt var farverne lidt grelle, men en gang fugefarve og patinering fik dæmpet kuløren. Ved som sædvanligt at male en del individuelle sten med en lidt afvigende farve fik murene efterhånden det farvespil, som de blødstrøgne mursten giver murermesterhusene i virkeligheden.

Tre stadier: Længst til venstre muren med den oprindelige, lidt skrigende farve. I midten er muren dækket med grå fugefarve. Længst til højre er muren tørret af, så den grå farve kun bliver liggende i fuerne, mens murstenene står frem igen i en nedtonet rød farve
Noget af det der muliggør, at huset kan passere som dansk er taget. ”Haus mit Spitzdach” hedder modellen ligefrem hos Kibri og det markante saddeltag med en hældning på omkring 45 grader. Taget, eller rettere de to markante kviste, er imidlertid også en af de ting der gør, at huset måske ikke er helt typisk for danske forhold. Der var nemlig normalt ikke kviste på murermesterhusene i 1950’erne. Kvistene er imidlertid ikke så lette bare at droppe, for taget er som så ofte hos Kibri støbt i eet stykke. Kan man ikke leve med kvistene, så ville det være lettere at bygge et nyt tag end at fjerne dem. Af lignende grunde har jeg denne gang opgivet at flytte skorstenen.
Udhæng og vindskeder var på modellen grønne og selvom det vel ikke ville være helt umuligt i Danmark, så var der hos mig ingen tvivl om, at denne del af ”træværket” måtte males hvidt for at få et mere dansk udseende. Til gengæld valgte jeg at beholde træværket øverst i gavlen som mørkfarvet, frem for at fremhæve det med hvid. Gavle i træ bliver som bekendt meget populært i parcelhuse i Danmark i de efterfølgende årtier, så dette hus kan vel siges at være lidt på forkant.

Arrangementet af vinduer i gavlen på Kibrihuset er næsten identisk med TC’s tilsvarende murermesterhus
Mens der således var en række ting jeg besluttede mig for ikke at gøre noget ved, så var det en anden sag med vinduerne. På modellen har huset vinduer med seks små ruder – i en dansk sammenhæng ser det forkert ud. Vinduerne i 1950’ernes murermesterhuse havde relativt store glasfelter og lodret sprosseopdeling. Jeg lavede derfor nogle nye vinduer i plastikstribs. De i øvrigt pæne sprodsede vinduer blev selvfølgelig ikke kastet i skraldespanden, men gemt – de kan nemlig en gang i fremtiden bruges til et lille bedre byggeskik-hus, som jeg går og lurer på at lave.
På Sundborg modeljernbane vil murermesterhuset som sin pap-kollega fra TCG komme til at ligge i udkanten af en bymæssig bebyggelse, måske i udkanten af en af byerne på sidebanen. Eftersom murermesterhusene ofte blev bygget i serier af en håndfuld huse ad gangen kunne man uden tvivl lægge 3-4 huse af denne type ved siden af hinanden på en lille villavej, hvis man har lyst til det. Man kan også kit-bashe nogle flere forskellige huse med udgangspunkt i sættet. Det kunne være sjovt at prøve engang.

Det ligner vel et murermesterhus bygget efter krigen, også selvom et par detaljer adskiller huset fra det typiske 1950’er-hus
Mere om emnet murermesterhuse kan bl.a. læses her http://da.wikipedia.org/wiki/Murermestervilla
Hejsa!
Glimrende idé! Nøgternt set er Kibri-arkitekturen ikke dansk, men med de tilpassede vinduer, hvide vindskeder m.m. – og i en villahave med store træer og buske til at “sløre” bedraget – kan huset fint bruges, især hvis nabovillaerne er af dansk forbillede. Så ser man det ikke, “når musikken spiller”.
For at få huset – og for den sags skyld andre tilsvarende modifikationer – til at adskille sig yderligere fra det tyske hus, kan man male det i gule sten i stedet for røde. Det er altid et plus, når en bygning ligner katalogbillederne så lidt soom muligt. Den lidt høje cementsokel kan man sløre med blomsterbede; roser kan skam rette op på mange former for uheldige forhold.
Som du også skriver, så kan man overveje at bygge et nyt tag til huset, hvorved det kan gøres mere dansk. Auhagens teglstensplader er prisbillige, meget lette at bearbejde og er langt pænere end de mærkeligt flade tyske tagsten. Selv bruger jeg en enkel teknik til at få den helt rigtige teglfarve frem: Først maler jeg taget med mat sort Humbrol, lader det derefter tørre igennem i en uges tid, hvorpå det får en omgang mat orange. Den orange maling opløser lidt af den tørre sorte, der “bløder igennem” og blander sig med den orange, så man får en meget realistisk teglfarve. Bliver den sorte gennemblødning lidt for kraftig, kan det rettes op med lidt frisk orange.
Sammenlignet med TCG-modellen virker Kibri-huset lidt i underskala, men det tager man naturligvis højde for ved husenes placering i landskabet, så Kibri-huset placeres i baggrunden og derved medvirker til at give anlægget lidt dybde.
Tillykke med det fine resultat!
Vh
M:o)rten
LikeLike
Hej Morten
Jeg er helt enig i, at det er sjovt at få modellerne til at ligne katalogbilledet så lidt som muligt!
Det lyder som en interessant teknik, du har der: Grunde med sort derefter male med orange. Et par af de bygninger, jeg har moret mig med at fordanske, så som husmandshuset, malermesterens hus og den lille signalpost havde oprindeligt tage i sort plast, som så fik en gang Humbrol 82. Det er måske den samme som den, du kalder orange – umiddelbart ser den i hvert fald ret skræmmende ud, frisk fra dåsen. Som jeg skrev i artiklen om husmandshuset malede jeg dér taget tre (tykke) gange for at dække den oprindelige farve, men hos de efterfølgende modeller har jeg kun givet tagene et par relativt tynde lag, for det gør jo netop ikke noget, at det sorte nedenunder træder frem. Andet lag har jeg så først og fremmest lagt på tagstenenes høje punkter, mens dalene har beholdt den sortgrumsede effekt, som også er den du beskriver. Ser man på rigtige tage ude i det virkelig liv, er det jo netop her, skidtet lægger sig.
Tak for det gode tip!
M.v.h.
Sundborg
LikeLike
Hej Sundborg,
På stående fod (siddende mås) husker jeg ikke lige farvenummeret, men det er en almindelig ren orange, frisk fra dåsen. Hvis du ser nærmere på en virkelig nybrændt teglsten, så er den faktisk orange, men naturligvis en let snavset orange. Man børster den orange farve på (ikke for meget), og når den sorte grundmaling – som skal være gennemtør – opløser sig en smule og går i forbindelse med den orange, så opstår effekten af snavset tegl – jo mere opløst den sorte maling bliver, desto mere beskidt fremstår taget, så pas på ikke at overgøre effekten ved at tvære for meget i farverne. Eksperimenter på et lille stykke plastictegl først. Glat plade dur ikke, da mønsteret i pladen bidrager til effekten.
Glædelig jul herfra!
M:o)rten
LikeLike